[]

Facebook big brother mi olmus?

madde madde anlatiyorum:

- facebookumda az kisi var. arkadaslar falan. akrabalar yok. birkac kez kuzenleri aratip bakmisimdir. birazdan konuya dahil olacak olan halama hic bakmadim. faceteki varligindan bile haberdar degildim.
- halam bize geldikten sonraki ertesi gun sabahleyin facebooktan mail geliyor; taniyor olabileceginiz kisiler diye. ilk defa halami oneriyor bana orda.
- halamin telefonu akilli degil. whatsapp yok. facebook da yok telefonda.

nasil oluyor bu bi aciklayin hele. tesaduf demeyin inanmiyorum valla gercekten cunku ilk defa hayatimda tedirgin oldum boyle bir durumdan normalde cok sallamamama ragmen.

 
ortak arkadaşlardan çıkmıştır. halanız da sizi arattıysa facebookta filan öyle bir algoritması olabilir. bana da garip geliyor.

edit: ortak arkadaş yokmuş. tamamen o zaman aramalardan çıkıyor.
  • interview with the vampire  (06.05.16 16:07:34 ~ 16:08:00) 
O seni aratmış olabilir.


  • teknikekip  (06.05.16 16:08:08) 
Kız mısın? Halan evine gidip, birinin oğluna kendi hesabından seni göstermiş olabilir. :) Bana da öyle gelip kız gösterdikleri oldu, en azından 2 kere falan. :D


  • otonom  (06.05.16 16:09:13 ~ 16:10:54) 
(bkz: machine learning)
(bkz: veri madenciliği)
(bkz: regresyon analizi)

ÖZET GEÇ ÖZET, BEN BUNLARI OKUYAMAM...

hesaplamaları 100 puan üzerinden yapıyorum. 100 en yakın, 0 en uzak.

senin bir "ağın" var. örümcek ağı gibi düşün bunu, birbirine uzak ve yakın iplikler var. senin halana uzaklığına 50 diyelim. listende yok ama facebook onun senin halan olduğunu çoktan biliyor.

halanın da bir ağı var. onun sana uzaklığına 50 diyelim. niye 100 değil? çünkü halan.

halanın bir arkadaşının da ağı var. onun sana uzaklığına 100 diyelim.

- halan facebook hesabına girdi, seni arattı. uzaklık 50 idi, 40 oldu. birkaç parametre daha kontrol edildi, şak, bildirim gitti.
- halanın bir arkadaşının facebook hesabından seni arattılar. uzaklık 100 idi, 70 oldu. Niye 90 olmadı dersen ikinizin arasında bir bağlantı yok, o yüzden 90 olmadı, 70 oldu. birkaç parametre daha kontrol edildi, şak, bildirim gitti.

0-100 arası "alaka" bakımından muhtemelen şöyle hesaplanıyor, bu üsttekinden farklı bir ağ modeli tabi.

0-5 : sevgilisi / eşi / hoşlandığı kişi
5-10 : akrabalar
10-50 : iş arkadaşları
50-100 : üsttekilerin sığmadığı ama hala alakası olan kişiler.

bu grupta belirli kişilerin arasında normalden farklı bir şey olduğu zaman otomatik olarak ilişki sıralaması değişiyor, belirli aksiyonlar "tetikleniyor" yeni kişiler öneriliyor.

ben burada tarzanca anlattım tabi, gerçekte bu kadar basit olmuyordur.
  • hayirsiz  (06.05.16 16:15:19 ~ 16:27:48) 
hala kelimesi geçen whatsapp konuşması falan yaptıysan, oradan almış olabilir. özellikle adını falan başkasına yazmış olabilirsin.


  • babilbaligi  (06.05.16 16:16:25) 
halam bize geldikten sonra diyorsunuz. evdeki bir cihazdan (wi-fi üzeriden) kendi facebook hesabına girmiş olabilir. evde akıllı telefonlardan birinin rehberine halanın telefonu kaydedildiyse rehberden facebook'a oradan ortak arkadaşlara falan derken işin ucu size de ulaşabilir.


  • lazpalle  (06.05.16 16:36:23 ~ 16:37:42) 
Belki komik gelecek ama mesela is yerinde bir konu geciyor. Googledan bakarken sesli bir sekilde tekrarladiysam kelimeleri ikinci kelimeyi yazmadan google yazacagim kelimeyi tamamliyor. Oyle cok cok tekrarlanan seyler de degil. Acaba google sesimizi dinliyor olabilir mi diye paranoya yapmiyor degilim. Sacma gibi gelebilir ama sonucta cihazdaki her turlu veriye ulasma ve her turlu donanimi aktif etme yetkisine sahip adamlar.


  • tamamen hayal urunudur  (07.05.16 00:38:51) 
  • dissendium  (07.05.16 00:42:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.