[]

Dini soru

Beyler bayanlar,

Liseden bir arkadaşım nargile kafe açacakmış. Sorun şu ki bu eleman acayip dindar. Yani 1 bira iç yanında kafanı keser. Öyle bir adam. Ben de dedim ki dinde mekruh olan bir şeyin ticaretini yapmak yanlış değil mi? Kendinle çelişmiyor musun?

Diyor ki bana mekruh olan şeyin günahı yok, azap yok. Ondan sorun yok.

Sizce?

 
tütünün mekruh olduğuna zamanında bir takım alimler karar vermiş. belli ki o zamanlarda tütünün zararları bu derece bilinmiyordu. islami inanca göre vücuda zarar veren şey haramdır. diğer yandan tam emin olmamakla birlikte mekruhta ısrar etmek de günah diye biliyorum.


  • lazpalle  (04.05.16 17:18:22) 
günah değildir tabii ki ama ilahca yasaklanmamış lakin yapılmaması istenen davranışlardır. bundan sonrasını istediğin gibi doldurabilirsin.


  • abyuksuet  (04.05.16 17:19:54) 
En sevdiğim müslüman tipi arkadaş. Kendisini destekliyorum, kendini aşırı müslüman gösterip gerektiğinde taviz veriyormuş gibi yapıp kazansın parasını.


  • Apocalypse  (04.05.16 17:21:35) 
acayip dindar birinin nargile konusunda bu kadar emin olması çok tuhaf. Dinde çelişkiye düşüldüğünde bir şeyi yapmama konusunda karar vermek gerekir.Dolayısıyla arkadaşının insan sağlığına zararlı ürün satmaması takvaya bence daha yakındır.Hele o tütünlerin kaçak yapılabildiği, terör örgütlerine kaynak sağladığı gibi ihtimaller hesaba katılırsa...


  • delicevat  (04.05.16 17:22:06) 
din toplumsal bir olgudur. şu an muhafazakar tipler nargileyi günah değil diye bellemişler, bu yüzden sen kırk takla atsan da bildiğini okuyacak.


  • tavukbanalop  (04.05.16 17:22:43) 
tipik dini kendine gone yontmus bir tip iste. fazlasi degil.


  • baldur2  (04.05.16 17:28:24) 
  • enkolaykullaniciadi  (04.05.16 17:29:11) 
Zaten bunları düşünebilseydi belki de o kadar dindar biri olmazdı

Edit: 1adam bile bu kez bizim arkamızda, şu duyuruda tek sevdiğim muhafazakar 1adam ama o da keşke bilse bu ülkede istisna olduğunu
  • Traveller  (04.05.16 17:30:53 ~ 18:34:48) 
O kişi demek istiyor ki, iyi para kazandiriyor ondan açıyoruz dükkanı. aslen mekruhu haram gibi değilse bile hafife almaması lazım. tahrimen ve tenzihen mekruh konularini iyi bir gözden geçirsin.


  • 1adam  (04.05.16 17:44:26) 
Bence sen arkadaşını abartıyorsun.

Mekruh olan şeyin günahı yok değil ayrıca. Allah sana yapsan da yapmasan da sen bilirsin ben yasaklamıyorum demiş, yaparsan ceza vermicem dememiş ki.
  • pomknos  (04.05.16 18:10:27) 
@pomknos

Abartıyorsam dindar olup nargile kafe açayım.

Karakteri çok iyi bir insandır. Hakkında şahitlik yaparım. Yalan söyleyeceğini asla düşünmem. Ancak dindar bir insan, içinde en küçük bir şüphe dahi varsa o işi terketmelidir. Üstüne bu işten kazanç sağlamak ve bu işi yaymak uygun değildir. Bence yani. Dindar olmayan ama mantığını çalıştırmaya çalışan biri olarak böyle düşünüyorum.
  • nickiyle oynayan adam  (04.05.16 18:35:21) 
Durum ikili bir tartışmaya dönsün istemem ancak ben dindar biriyim.

Bu biraz detaylı düşünülmesi gereken bir konu. Arkadaşınızın nargile kafe açması ile bir müslümanın diyelim hollanda'da domuz eti satan bir lokanta açması arasında fark yok. İhtiyaç olan şeyi satıyor. Sizin burada vurgulamak istediğiniz şey dinde mekruh olan şeyin ticaretini yapmak değil, eğer kendisi kullanmıyorsa bunu neden kullanmadığını sorgulamak olmalıdır.

Yanlış düşünüyor olabilirim ama yeşilaycı birinin bakkal açıp sigara satmasından farklı değil.
  • pomknos  (04.05.16 20:58:30) 
nargileye gelene kadar ne günahlar işleniyor önemsenmiyor. nargile aklı düşünmeyi engelleyen bir şey mi? buna cevap vermek gerekir bence.
haram ve helalden başka kavram yok. uydurma kavramlarla kafa karışıklığı yapmak çok yanlış.
Mekruh Kuran'da nasıl tanımlanıyor hiç rastlamadım.
son olarak
Dillerinizin yalan vasfetmesi ile: "Şu helaldir, şu haramdır" demeyin; aksi halde Allah'a iftira etmiş olursunuz. Şüphesiz Allah'a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar. (Nahl 16:116)


@lazpalle size göre fazla şeker tüketmekte haram olsa gerek. çok ilginç.
  • duhan  (04.05.16 21:13:39) 
@duhan, hocam mesele nargile haramdır değildir değil ya. Müslüman biri nargile satışı neden yapıyor.


  • pomknos  (04.05.16 21:21:57) 
sanıyorum arkadaşın normal bankalara lanet yağdırıp, o güzel tatlı günahlarından arınmış katılım bankasından "kar payı" geldiğinde keyifle yiyen adam.
açsın açsın, başarılar.

  • naberabi  (04.05.16 21:27:58) 
@pomknos yapmaması için bir sebep göremiyorum. yanlışım varsa düzeltin.


  • duhan  (04.05.16 21:30:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.