[]

TDK'nin güvenilirliği nedir?

yıllardır "umrumda değil" diye yazdığım şeyin doğrusu "umurumda değil"miş TDK sözlüğüne göre. ünlü düşmesi olmuyor mu? TDK'nin birçok kelime tanımı da problemli gibi, sosyal medyada konu oluyor sıkça zaten bildiğiniz gibi. ben açıkçası Nişanyan sözlüğü tercih ediyorum zaten kelime anlamına, kökenine falan bakmak için. TDK neden böyle? kelimelerin doğrusunu nereden öğreneceğiz biz?




 
Şimdi normalde kelime uydurulmuş bir şey olduğu için mutlak bir doğrusu yok zaten. Kelime yazımları da sürekli değişebiliyor haliyle. Dolayısıyla farklı sözlükler de farklı yazım şekilleri verebiliyor. Belki şöyle yapılabilir; birkaç sözlük karşılaştırılır, atıyorum 3ünde şu şekilde 2sinde bu şekilde yazım veriyordur bir kelime için, en çok hangi yazım karşına çıkıyorsa onu tercih edersin.

Dil Derneği'nin sözlüğüne de bakabilirsin.
  • buff  (03.05.16 22:18:13) 
bence pek guvenilirligi yok. gercekten uzeirnde anlasilmis tek bir kilavuz olmamasi cok sacma.


  • bohr atom modeli  (03.05.16 22:39:10 ~ 22:39:19) 
Bence pek guvenmemek gerek ornegin artirmak ve arttirmak farkli sozcukler. Gunluk yasamda bunu fark edemesek de dilbilimciler ve edebiyatcilar bunlar arasindaki farklari ablatabiliyor. Artirmak 3 iken 5 yapmak demek arttirmak ise pastayi kucuk dilimlere bolup aksama da kalmasini saglamak gibi bir sey.

Ikinci olarak TDK diger kurumlar gibi iktidara gore tanim yapan bir kurum. Eskiden Kemalist idi simdi Islamci oldular. Kendi cizgileri yok belki de ellerinde degil ama bu durum guvenirliklerini azaltiyor.
  • Traveller  (03.05.16 22:42:59) 
O kural Türkçe kökenli sözcükler için geçerli. Dolayısıyla düşmüyor. Kavmi yazarken düşüyor mesela, o da Türkçe değil ama onun da orijinali kavim değil zaten kavm.

Tanımlarında da bir sıkıntı yok. Dil Derneği sözlüğüne de bakabilirsiniz, aynı kirli tanımı var. İnsanlar gereksiz şeylerden sansasyon yaratmaya bayılıyorlar.
  • i was made for you  (03.05.16 22:49:17 ~ 22:49:47) 
i was made for you

ünlü düşmesiyle ilgili bilgi için teşekkürler. ben yine de hiçbir kadına regl döneminde diye "kirli" diyecek kadar cinsiyetçi olmayacağım, herkese de tavsiye ederim. zaten böyle dendiğini de ne gördüm ne de duydum.
  • nathanieltroy  (03.05.16 22:59:19 ~ 22:59:40) 
tdk özellikle son yıllardaki tubitak ile beraber devletin en işe yaramaz 2 "bilimsel" kurumundan bir tanesi. türkçe, mevcut haliyle beraber, gelişme çağını tamamlamamış bir dil. zaten çok fazla etkiye maruzken bir de alfabesi değişince iyice dağıldı ve kendini bulup ergenlik çağından çıkması için daha zamana ihtiyacı var. en büyük şanssızlığı gelişim çağını globalleşmenin hat safhada olduğu bir dönemde yaşaması. böyle kritik bir dönemden geçen bir dilin resmi "kural koyucusu" ve "düzenleyicisi" olmak kolay bir iş değil; bir de bunun üzerine beceriksiz insanların insafına kalınca tamamen işe yaramaz hale geliyor. türk devlet anlayışının eksikliklerinden biri de tdk gibi tübitak gibi ilk etapta önemli görünmeyen kurumlara gerekli ehemmiyetin gösterilmemesi, ben bunun sadece iktidar ile alakalı olduğunu düşünmüyorum; devlet geleneği ile ilgili.


  • baba jo  (03.05.16 23:00:15) 
Rica ederim. Ben de kesinlikle kullanmam. Ancak kullananlar var, dolayısıyla sözlükte yer alması normal. Sözlükte neden küfürler var çok ayıp demek gibi bir şey bu. Onları da kullanan insanlar, o yüzden var.


  • i was made for you  (03.05.16 23:07:49) 
Zamanında çok yazdım. Artık üşeniyorum. O yüzden direkt link vereyim.

(bkz: Ömer Asım Aksoy)
(bkz: Ana Yazım Kılavuzu)

Özet: 1980 darbesiyle eski ve gerçek TDK dağıtıldı. Yenisi bir sürü çelişkili ve dil mantığına aykırı uygulama yapıyor. Benim zamanımda üniversite sınavında bile TDK imla kılavuzu esas alınmazdı. Bildik yayınevleri de TDK'yı esas almazlar. Anda Yazım Kılavuzu'nun başında bütün kurallar ve TDK'nın çelişkili uygulamaları anlatılıyor.
  • microfiction  (03.05.16 23:09:04) 
Acikcasi ben ikilemde kaldigim durumlarda dogrusu icin genelde eksiye bakiyorum. Hayatim boyunca tdk'ya birkac kez girdim. Onda da link verilmisti onun icin.

Ama umrumda degil umurumda. Ona da zamaninda eksiden bakmistim. :)
  • isott  (04.05.16 01:06:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.