[]

Psikolog? Psikiyatrist? Ya da ne?

Selam,

Eşim yaklaşık 6 ay kadar önce annesini kaybetti. Her şey çok hızlı gelişti ve hiç beklenmedik bir son ile karşılaştık. Annesi ile arasında kuvvetli bir bağ olması da olayı daha karmaşık bir hale getirdi.

O günden beri ruh hali biraz sıkıntılı. Zaman zaman dalıp uzaklara gidiyor. Yalnız kaldığında ağlama krizleri, rüyasında sürekli annesini görmesi, sürekli uyku durumu vs. hep bu eksende yaşıyor.

Bir şeyler ile meşgul olurken biraz daha farklı durumu. Çalışırken ya da birlikte bir şeyler yaparken biraz daha sıyrılabiliyor bu durumdan ancak işte her an yanında olabilmem mümkün değil.

Şimdiye kadar bir uzmandan destek almalısın fikrimi hep reddetti. Ancak sonunda o da aynısını düşünmeye başladı. İlaç kullanmayacağı bir psikolojik destek almaya karar verdi.

Ne etmeli, nasıl yapmalı, faydası olur mu, olursa önerebileceğiniz isimler var mıdır? İlla ki benzer süreçleri yaşayan arkadaşlar vardır. Sizler neler yaptınız? Ne önerirsiniz?

Teşekkürler şimdiden.

 
Önce psikologa gitsin bence eğer psikolog gerekli görürse bir psikiyatriste yönlendirecektir.


  • insan opusen hayvandir  (03.05.16 12:35:04) 
6 ay yas için uzun bir süredir. Dolayısıyla yastan depresyona geçmiş olabilir. Bir psikologla görüşmeniz faydalı olur. Özelden yazacağım.


  • elitist  (03.05.16 12:57:52) 
psikolog +1


  • sayns  (03.05.16 13:05:26) 
Öncelikle sabır dilerim. 2 buçuk yıl önce ağabimi kaybettim.

Eşinizin şu anki durumu çok normal. yas, kabullenme süresi kişiden kişiye değişiyor ama ilk 6 ay herkes için en sıkıntılı süreç galiba. şu an durumun normal olduğunu bilin sadece. Ben 6-7 ay kadar sonra uyuyamadığım, uyursam da bağıra çağıra uyanıp, korkup evdeki bütün kapıları kilitlemeye başladığım için (korkmam için bir neden yoktu) durum kötüye gidiyor diye düşünüp psikiyatra gitmiştim. Uykumu düzeltmeden iyi olamayacağım için ilaç vermişti. Ama tavsiyem ilaç kullanılmaması. Onun da kendi içinde bir sürü handikapı var malum.

Kayıp durumunda psikoloğun çok bi etkisi olabileceğine ben inanmıyorum ama tabi bu benim fikrim. İnsan doğası enteresan, bir süre sonra oyalanmaya, gülmeye, kaybedilen kişiyle olan anıları önce ağlayarak sonra acı acı gülümseyerek hatırlamaya başlıyorsun. 3 yıl geçti hala saçma sapan anlarda ağlama krizlerine giriyorum. Ama çok seyrek oluyor artık.

Bol bol yürüyüş, belki kısa bir tatil, kesinlikle spor (klişe diyeceksiniz belki ama), Arkadaşlarla geçirilen zamanlar bana iyi gelmişti. Sarılın bi de bol bol eşinize. Sevildiğini hissetmek herkese iyi gelir.
  • selci  (03.05.16 13:35:46) 
Psikoterapiste goturmelisiniz. Hangi sehirdesiniz?


  • veritaslibertas  (03.05.16 14:00:35) 
@psikolog öneren arkadaşlar var mıdır önerebileceğiniz, işinin ehli ve astronomik paralar istemeyecek uzmanlar?

@selci İyi dilekleriniz için teşekkürler. Bunları okumanıza sebep olarak tekrar üzülmenize vesile olduysam affedin lütfen. Mümkün mertebe bahsettiğiniz şekilde aktiviteler yapmaya çalışıyoruz birlikte. Sevgi ve sarılma da buna dahil. Teşekkürler öneriler için, sabırlar dilerim.

@veritaslibertas istanbul
  • antipodes  (03.05.16 14:12:40) 
Öncelikle başınız sağolsun ve çok geçmiş olsun.
Yas terapisi için, diğer tüm patolojilerin aksine, ilacı en azından ilk aşamada uygun görmeyen bir uzman grubu var ki ben de kendilerine katılıyorum.
Derler ki; yas sürecinde muhtemel depresyon ilaçla safdışı edilebilir ancak bu çözülmeyen meselenin üzerinin kapatılmasına veya ötelenmesine sebep olur. Ancak çözmek, gidenle vedalaşmak lazım gelir.
Yani, psikoterapi+ bir süre sonra gerekirse ilaç bana göre en uygun yöntemdir ve klinik psikoloğa gidilmelidir.
  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (03.05.16 19:19:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.