[]

Annem, beyin kanamasi, ameliyat ve devami

Merhaba.

Duyurudan beyin cerrahi veya doktoru bulma degil derdim ama benzer olaylari yasayan insanlardan yola cikarak belki icim rahatlar diye düsündüm.

Durum su. Annem yüksen tansiyon sebebiyle anevrezma gecirdi 1 ay once. hastaneye hemen ulastirildi. kanama durduktan, tansiyon dustukten sonra anjiyo yapildi ve devaminda acilen beyin ameliyati olmasi karari verildi. baloncuk varmis.

apar topar ameliyata alindi. capa tip fakultesinde prof faruk hoca yapti. 3 saat sürdü. basarili bir ameliyat gecirdigi soylendi. kafanin sol tarafindan acilmis ve operasyon yapilmis.

2 hafta yogun bakim, 1 hafta normal oda ve simdi taburcu oldu eve geldi, yasiyor şükür. herhangi bir felç veya kayip da olmadi.

4-5 gündür evde..
cok eskiye dair pek cok konuda her seyi hatirliyorken, bazi normal seyleri karistiriyor.

mesela dün ben hangi evdeyim, capa mi bahcelievler mi dedi. oysa on senedir capada oturuyor.
isimleri karistiriyor arada.
bizi tanimama durumu yok ama bazi uzak insanlari hatirlayamiyor.

bir de, hastanede hic yasanmamis olaylari, su an ziyarete gelen arkadaslarina yasanmis gibi anlatiyor. (acaba yogun bakim veya sonrasinda rüyasinda gordugu seyler mi bunlar bilmiyorum)

garipsedigimde veya saskin baktigimda ise anliyor bi gariplik oldugunu neden oyle bakiyorsun diyor.

konusmasi biraz agir ama cok farkli degil.

devamli "allah" "sükür" "ne oldu bana boyle" modunda bir de, ki normalde boyle degildir.


Benzer durumlari yasayanlar, sizde nasil isledi bu olay.
beyin bilinmeyen bir sey biliyorum ama..

2 hafta icinde torunu olcak ilk defa. bu haftasonu anneler günü.
ne yapacagimi bilmiyorum.
düzelir mi sizce?


bugün doktordan ilac yazilcak, ona da sorulcak elbet ama. benzeri seyleri yasayan varsa aranizda diye sormak istedim.

 
"beyne bir kez hava değmeye görsün"

bir beyin cerrahının kitabıydı. tübitak yayınlarından.
öncelikle çok geçmiş olsun. şükür anneniz iyi durumda. sizin de bildiğiniz gibi beyin epey karmaşık bir organ ve her yerini bilemiyoruz. belki ameliyat sırasında hafıza ile ilgili bölümlere dokunuldu (dokunulmak zorundaydı). geçebilir de geçmeyebilir de. o baloncuğun nerede olduğu ve nereden girildiği de önemli.

olumlu şeylere odaklanmaya çalışın.
tekrar geçmiş olsun
  • la noix  (03.05.16 11:14:00) 
Beyin ameliyatı olanlarda ve travma yaşayanlarda çok duydum böyle şeyler.huy değiştirende çok oluyormuş sessizken öfkeli,öfkeliyken sessiz olmak gibi.hatta kafa darbesiyle bile olabilen şeyler bunlar.
Annenizinki önemsiz bence o kadar büyük bir şey atlatmış ki kafanıza takmayın.
Çok geçmiş olsun
  • Esinsin  (03.05.16 11:14:55) 
anneniz yasiyor, durumu da iyi. mutlu olsaniza, tadini cikarsaniza iyilesmis olmasinin..


  • jimicik  (03.05.16 11:25:14) 
@jimicik

haklisin. ilk gun yasayacak mi diye sorarken, bu konuma geldik. farkindayim.

ama yine de insan her zaman yasadigi o anki duruma gore hareket edip sorular soruyor kafasinda.

karsinizda ayni insani bulamamak aci veren bir sey.
yine de şükür elbet.
  • la traviata  (03.05.16 11:27:05) 
Anneniz sağ salim sizinle yaşıyor. Bırakın arada unutsun uzak insanları, daha kötüleşmediği müddetçe böyle şeylerle kalsın sadece.

Çok geçmiş olsun
  • lcha  (03.05.16 11:27:39) 
yani biraz sert gibi oldu kusura bakma da, enistemi kaybettik 1.5 sene once beyin kanamasindan. oldu gitti, geri alinamayan bir durum, yapacak da hicbir sey yok.

sizin anneniz sag salim yaninizda ne guzel. bu yani.
  • jimicik  (03.05.16 11:41:06) 
@jimicik

est. lah. basiniz sagolsun.
bu tip hastalarda gelisim oluyor mu, olursa ne sekilde oluyor onu ogrenmek istedim.
acinizi paylasiyorum. selamlar.
  • la traviata  (03.05.16 11:45:52) 
öncelikle çok geçmiş olsun. çok çok ucuz atlatmış umarım bundan sonrasında torunuyla sağlıklı bir hayatı olur :)

geçtiğimiz yıl benim annaneme oldu. bir de yüksekten düştü. o ara ne işi varsa sandalye tepesinde toz alıyormuş. tansiyonla (yüksek tansiyon ve şeker vardı) mı bir şey oldu ve düştü, yoksa düştü de mi kafasını vurdu bilemiyoruz. ve yalnız yaşıyor biz 5 saat sonra filan bulduk. baygındı kulağından burnundan kan gelmişti hep. apar topar hastaneye gittik. bir aydan uzun süre kaldı. ameliyat edilmedi, sadece kan boşaltıldı yanlış bilmiyorsam. kendine gelmesi uzun sürdü. tabii yaşın etkisi çok büyük. 82 yaşındaydı.

bir senedir evdeyiz, ama ne yazık ki felç olmamasına rağmen ayağa kalkamıyor. artık bakıcı ve annemler bakıyor. bacakları ve gücü yok artık. bir senedir yatıyor. kafası ise çok değişik. bir iki ay sonrasında bayağı açıldı bir kere. ama işte dediğiniz gibi gitgeller oluyor onda da. bizi çok iyi tanıyor. her şeyi biliyor mantıklı. ama bir yandan 10 yıl önceölmüş dedemi de yaşıyor sanıyor. annesini babasını ablasını soruyor, ki hepsi öldüler. uzun süre yaşadığı evin kendi olmadığını iddia etti. annane evdesin senin evin burası diyoruz, ya bırakın saçmalamayın hadi eve gidelim diyor. on yıllar önceki evini anlatıyor bize kendi evi diye.
ama mesela mantıklı bir şekilde gazete okuyup haber dinliyor. yani kafa gitmiş diyemiyorsun çünkü bizim hatırlamadıklarımızı da hatırlıyor. mantığı da yerinde. ama işte kafası çook karışık. sanki tüm zamanları olayları alıp karıştırmışlar kafasında.
bir ara belki tv de gördü birini benzetti filan, tutturdu dedem (ki vefat etti işte) hapse girmiş diye. ona kıyafet götürelim diyordu. sonra torunu bebek doğurdu hala kabul etmiyor, onu sokaktan almışlar, öyle diyor. işte mantıksızlıklar da çok. ama bunlar normal hayata ek gibi. güncel hayatı mantıklı doğru yaşıyor bunların yanında.

işte acayip bir yerde kaldı kısaca kendisi. yaşı da büyük olunca bir şey yapamıyoruz biz. doktora da götüremiyoruz. yatalak olduğu için. anca biz sorabiliyoruz. ama anneniz çok çok daha iyi, ben sadece benzer durumları görüyoruz onu anlatmak için yazdım. çok şükür anneniz çok daha hafif atlatmış, umarım kalanlar da ilaçlarla filan zamanla düzelir. annanem bir sene önceye göre mucize bir iyileşme gösterdi, kafası da her geçen gün düzeldi. konuşmuyordu, bakmıyordu böyle hayalet gibiydi..

onun için sizin de zamanla iyileşme olma ihtimali var bence, özellikle yaşı da annaneme göre çok daha gençtir.. tekrar çok geçmiş olsun.
  • kaputt  (03.05.16 11:49:38 ~ 11:49:58) 
Tek basina yogun bakim ve narkoz bile hafizada guclukler ve kafa karisikligi yaratabiliyor ki, bu durum beyin kanamasi.
Simdi onemli olan annenizin stres yasamamasi, hafizanin huzurla da bir iliskisi var cunki. Bir seyleri karistirdiginda, olagan bir sey gibi davranmaya calisin, siz ona korkuyla veya kaygiya bakarsaniz o daha cok korkacaktir. Uzak kisiler ya da su an icin onun kafasini karistiracak kisileri cok fazla eve davet etmeyin. Bol bol sohbet edin, kafasi karisinca kisaca aciklama yapin ama mumkun oldugunca sakin olun. Yavas yavas uyum gosterecektir diye dusunuyorum. Doktorunuza hafizanin hangi bolumleriyle ilgili sikintilar yasayabilecegini sorun. O konuda onlemler alinabilir, hafiza egzersizleri yapmak vb gibi. Cok zor seyler yasamissiniz, annenoze cok gecmis olsun size de kolayliklar dilerim. Umarim derdinizi sikintinizi paylasabildiginiz insanlar vardir, kendinizi ihmal etmeyin. Iyi gunler.

  • red g  (03.05.16 12:26:43) 
bu durum muhtemelen geçicidir. zamanla hafızası düzelecektir. benim de babam beyin kanaması geçirdi. ama ameliyata gerek kalmadı çok şükür. anjiyo yapıldı baloncuk filan yoktu. kanama da kendiliğinden geçince 2 hafta hastanede yattıktan sonra taburcu oldu. söylediğin durumların benzerleri babamda da oldu. ilk zamanlar özellikle hangi ayda olduğumuzu filan bilmiyordu. taburcu olduktan sonra da bazı şeyleri karıştırıyordu. şuan 3 ay filan geçti ve tamamen düzeldi çok şükür. unutkanlık ve hafızayla ilgili herşey düzeldi. bilinç takibi yapın sürekli. doktora sorun zaten o söyler bu durumun geçiçi olduğunu.


  • apranax0  (03.05.16 14:07:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.