[]

ssd montaj öncesi ufak bir iki soru

internetten ilgili videoları izleyeceğim, sorum nasıl montaj edeceğim değil :) öncesi ile ilgili. şimdi;

1-hdd'yi çıkartıp yerine ssd'yi taktığım zaman C'de ki verilerim mi kaybolacak, D'de ki mi? Yoksa ikisi birden komple gidecek mi?

2-öncesinde format atayım mı?

3-ikisini aynı anda bağlayamıyorum sanırım.. değil mi? hdd'yi komple çıkartıp, boşalan yere ssd'yi yerleştirmem gerecek sanırım?

(laptop kullanıcısyım)

konu hakkında kısıtlı bilgim olduğu için, şu anda sadece bunlar geldi aklıma. ayrıca bir tavsiyeniz olursa memnuniyetle dinlerim. :)

teşekkürler şimdiden..

 
1) hdd yi cikarip ssd takarsaniz, ne var ne yok gider hdd nin uzerindeki.
2) ayrica windows kurmaniz gerek zaten.
3) anakartiniza bagli. Modeli yazin nete ssd yuvasini gorun. Yeni bir laptopsa vardir ayrica ssd slotu.
Uygun ssd yi anakartiniza gore alacaksiniz simdiden alisveris yapmayin.
  • allah yazdiysa bozsun  (02.05.16 20:06:40) 
Hdd üzerindeki verileri ssdye kopyalamak için kullanılan yazılımlar var. Herhangi bir lisans vs kaybetmeden tüm içeriği olduğu gibi ssd üzerine kopyalayıp (windows falan dahil olmak üzere) sonra ssdyi bağlarsan problem olmaz.


  • naberabi  (02.05.16 20:09:54) 
Hdd'yi çıkarıp ssd takarsanız hdd'yi zaten kullanamazsınız.
İkisi birlikte takılı olacaksa ssd'yi depo olarak kullanabilirsiniz format vs. uğraşmadan ama ssd'ye yazık olur. windows'un ssd'de kurulu olması hız bakımından daha mantıklı.
hdd'den yedekleri alıp ssd'yi takın ve kurulum yapın. en iyisi bu.
  • shotcrete  (02.05.16 20:10:25) 
mevcut hdd yerine değil, varsa rom (dvd ya da blueray) yerine takmayı deneyin öncelikle.


  • himmet dayi  (02.05.16 20:11:21) 
öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim :)

daha önce 1-2 defa açmıştım laptop'ın içini ve yanlış hatırlamıyorsam fazladan boş bir alan yoktu. bu da sizin cevaplarınızı okuyunca geldi aklıma :) internetten de videoları izledim ve sanırım şu anda aklımda kalan tek sorun sıfırdan windows kurmak :) onunla da ilgili mutlaka videolar vardır, izleyeceğim ancak şöyle bir şey var; benim windows'um orjinal, 7 yüklü. çevirdim laptop'ın altına baktım altta bir product key var ancak yarısı silinmiş :( samsung'u arayıp danışacaktım ama malum bu saatte mesaileri bitmiştir.

ssd'yi taktıktan sonra eski lisansımı kullanmaya nasıl devam edebilirim? yoksa şimdi sıfırdan yeni bir lisans mı almam gerekecek :/

ayrıca tavsiyelerinize her zaman açığım :)
  • utkuren  (02.05.16 21:57:50) 
1- o tek bir HDD icinde birden fazla bolum var iste C, D, vs gibi. HDD yi soktunmu hic birine erisemezsin cunku bagli degil. ama veriler icinde durmaya devam eder tabi ki. harici olarak o hDDyi bagladigin zaman gene verilere erisebilirsin.

2- format atma. format zaten diske atilan bir sey. yeni ssd'yi taktiginda onun icine windows/linux kurman gerekecek.

3- baglayabilirsin duruma gore.
laptopun dvd surucunu sokup yerine ssd'yi takabilirsin araya bir cevirici de takarak.
onun disinda HDD nin yerine takman sart.
  • jedilance  (02.05.16 22:16:17) 
1-partition =/= harddisk sayisi.
o hddde ne varsa gider ama klonlayarak montaj yapmak en rahat cözüm. mesela evo kullaniorum, samsung data immigration ile komple kopyaladim, hicbir degismemis gibi devam ettim kullanmaya.

2-niye? sifir degil mi? hdd ile ssd farkli calisiyor, format gerekli bir sey mi hala emin degilim?

3-ayni anda baglamak icin yuva olabilir, laptop vs ise, usb ile baglanip basit programlar araciligiyla harici gibi erisim mümkün. dedigim data immigrationu sata to usb 3.0 adaptör ile yapmistim mesela. laptop vs ise bu tek secenegin olabiliyor.

senelerdir tirsagim, laptop ve bilgisayari acmam, bilirim, ama korkarim. gecen yil ilk defa yaptim, 15 dk sürmedi, risk sifira yakin, bu kadar kolay oldugunu bilseydim daha evvel yapardim. ben format atmaya korkup bilgisayarci abiye soran o tirsak ilkokul ögrencilerindendim. oysa yardirmak gerekliymis, gec ögrendim.
  • Silesius  (02.05.16 22:23:00) 
hocam benim verdiğim cevabı okumadın sanırım. Yeniden windows kurmana gerek yok, lisansına bir şey olmayacak, bu sorunları çözen programlar var diyorum.
Usb ile bağlayacaksın ssdyi, hddyi ona kopyalayacaksın program aracılığıyla sonra da ssdyi monte edeceksin.
şu kısmı izle istersen bi
youtu.be
  • naberabi  (02.05.16 22:23:57) 
1-yeni key istenmeyecek, eskisini not et ama gene de. w10 icin konusuyorum, eski sürümlerde her seyi not etmek sart.

2-ssd hdd hybrid sistemse dikkatli olmani öneririm. bir de lenovo nova key gibi atraksiyonlu özellikleri varsa, o zaman da dikkatli olmani öneririm. kendine ait model + ssd upgrade diye aratirsan bolca sey cikar zaten. bunlarin önemi var mi yok mu oralardan karar verirsin.
  • Silesius  (02.05.16 22:25:07) 
hdd'yi olduğu gibi kopyalamak istemiyorum. çöp dosya çok var, trojan olma ihtimali var ve saklamak istediğim dosya yok. onun haricinde kullandığım programları, oyunları vs sıfırdan kurabilirim.

bu yönüyle bakıldığında olduğu gibi hdd'yi ssd'ye aktarmak avantajlı gelmedi bana.

tabi yanıldığım, atladığım bir nokta varsa belirtirseniz sevinirim.

ayrıca;

key'im bilgisayarın altında yazıyor ancak zaman içerisinde kullanım esnasında yarısından sonrası silinmiş. nasıl öğrenebilirim bilmiyorum :( key windows 7 için..

tüm cevaplar gerçekten ufkumu genişleti, teşekkür ederim :)
  • utkuren  (02.05.16 22:42:41 ~ 22:43:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.