[]

python ile ilgili basit bir soru

koddaki amaç ilk metinde olup ikinci metinde olmayan karakterleri tespit etmek. kod şu;
__

ilk_metin = "asdasfddgdhflsdhjkjhkhjjh"
ikinci_metin = "sdfsuıdorruseldhfjlkdshfljskeeuf"

for s in ilk_metin:
if not s in ikinci_metin:
print(s)
__

burada 's' nedir? nereden gelmiş?

ek soru; bunun ülkemizdeki raconu "paytın" mıdır "piton" mudur?

 
s for dongusunde donen her karakteri temsil eden degisken.
mesela
for s in ilk_metin
print(s) dersen cikti olarak s
a
s
d
.. diye döndurulen degeri alir. if s == d print(s) dersen sadece d leri cikti olarak verir.

normal for dongusundeki for(var i = 0; i<str.length ; i++) deki i nin yaptigi gorev gibi.
  • melancholia  (29.04.16 16:10:23 ~ 16:12:59) 
yani 's' sabit bir terim öyle mi? metin içinde "tolga" yazsa bile 's' kullanılıyoruz, metinin içeriğiyle ilgisi yok?

derslere yeni başladım da henüz acemiyim o yüzden çözemedim olayı.
  • tolga asp  (29.04.16 16:16:02 ~ 16:17:14) 
evet. s yerine tabi ki metin, m , i istedigini kullanabilirsin


  • melancholia  (29.04.16 16:17:20) 
burada s bir degisken, yani bir kutu diye düsünebilirsin. "for s in ilk_metin:" ifadesinde diyorsin ki "ilk metin" diye adlandirdigim bir kutu (yani variable) var onun icindeki her bir karakteri sira ile al ve "s" diye adlandirdigim (bu adlandirmayi sen yapiyorsun, istersen kutuna s degilde harfler diye de adlandirabilirsin) kutuya koy. yani for döngüsü her döndügünde "s" kutusunun icinde her sefereinde "ilk metin" den alinan harf gelir. ilk döndügünde "s" kutusunda a harfi olur, ikinci de s harfi, ücüncüde d harfi, dördüncüde a harfi. bu "ilk_metin" deki tüm harfler boyunca devam eder.

"if not s in ikinci_metin:" burada da diyorsun ki benim "s" diye bir kutum var icinde bir harf var. bu kisim ilk metindeki her harf icin calisacak ve diyecek ki bu "s" kutusundaki hare bak bu harf "ikinci_metin" kutusunun icinde var mi? var ise ekrana yaz. ilkina bakar s kutusunda a harfi var bu ikinci metinde var mi? Yok, o zaman yazmaz. for döngüsü tarafindan ikinci defa geldi ve s kutusuna bakar icinde s harfi var bu "ikinci_metin" kutusundaki harflerin arasinda var mi? var, ekrana "s" yazar. ücüncü defa gelir s kutusunda d harfi var, bu "ikinci_metin" kutusundaki harflerin arasinda var mi? var, ekrana d yazar, bu böyle böyle tüm harfleri dolasincaya kadar devam eder. yani "s" burada degisken, sen istersen onu "harf" olarak degistir, print(s) i de print(harf) yap yine ayni sekilde calisir.

Ama gelistiriciler arasinda isimlendirme gelenegi (naming convention) vardir, zorunlu olmayan ama genelde o sekilde kullanilan geleneklerdir bunlar. bir yazi icin "s", bir karakter icin "c", bir rakam icin "i", "j" kullanirlar. ama okunurlugu arttirmak icin sen anlamli bir isim koayabilirsin degiskenine, "harf", "karakter", "ilk_metindeki_harf" gibi
  • emrahday  (29.04.16 17:07:47 ~ 17:12:45) 
s = string kelimesinin kısaltması, bir değişken, for i = 0 daki i integer'in kısaltması, bu tür kodlarda ki değişkenlerin birer anlamı ve nedeni var aslında hatta bununla ilgili bir ders de var internette video olarak, arayıp bulabilirsin sanırım.


  • selam  (29.04.16 17:19:36 ~ 17:20:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.