[]

ilk defa işe girecek arkadaş

Merhabalar,

bir arkadaşım pazartesi bir işe başlıyor,

patronla maaş vs konuşulmuş anlaşılmış ancak bugün şirketin muhabesecisi seninle işkura gideceğiz demiş. sanırım işkur yapacak 6 ay sigortasını çocuğun. öyle bir sistem vardı

1- bu sigorta emeklilik primini kapsıyor mu?

2- bu durumun arkadaşıma dezavantajı var mı?

başıma hiç gelmediği iin kavrayamadım ben de?

 
Çok emin olmamakla beraber emeklilik primini kapsıyor. İşbaşı eğitim programı kapsamında girmiştir muhtemelen. Parasını şirket değil, İşkur verecek onun.

Dezavantajı şu: O program muhtemelen 6 ay ya da 1 yıl sürecek. Program sonunda firma isterse çalıştırmaya devam edecek, isterse de işten çıkartacak.
  • birşeylersoracağım  (29.04.16 14:52:37 ~ 15:02:58) 
İlgili programda 6 ay boyunca günlük 50 TL sini işkur karşılıyor.Sağlık sigorta nasıl yatıyor tam bilmiyorum ama emeklilik için SSK yapılmıyor gibi bir durum var.


  • josefen  (29.04.16 15:48:20) 
1- işbaşı programı ile işe başlamış. maaşı devlet ödeyecek, daha önce söylendiği gibi.

sadece sağlık sigortası yapılacak, emeklilik günü olarak sayılmayacak diyebilirim, çünkü 2013 de yaptığım staj, 4A hizmet dökümümde gün olarak sayılmamış görünüyor. Sadece sağlık sigortası yapılmış çıkarımını yapıyorum buradan.

2- işverenin kötü niyetli olmadığı durumlarda, avantajı bile var diyeiliriz. işveren 6 ay ücretsiz eleman denemiş oluyor, çalışan da kendini ispatlama fırsatı buluyor. o süre boyunca kadroda olmadığı için de belli sözleşme yükümlülükleri, ağır mesai, yazılı savunma alınma ihtimali gibi durumlar olmuyor. bu yönden avantajlı diyebilirim.

kadrodaymış gibi canını dişine takarak çalışırsa, bence işveren onu kadroda değerlendirecektir. (ben ve birçok arkadaşımda öyle oldu)

tabii işveren şu mantıkta ise durum kötü; "yaa şu angarya işleri yaptıracak bi stajyer alalım, yoğunluk geçince postalarız adamı, 6 ay maaşsız çalıştırmış oluruz." maalesef böyle yapan yerler var, ama işkur bunu engellemek için belli bir istihdam kotası koyuyor diye biliyorum. atıyorum bu sene 100 stajyer almışsın, 70 ini neden kadroya almadın diye sorarlar adama. öte yandan bunun da kolayı var, alırsın kadroya yalandan, 2 aylık deneme sürecinde iş akdini feshedersin gider yani..

arkadaşına gayret ve başarılar diliyorum. kendini göstersin bir şekilde, sorumluluğu olmasa bile sorumluluk almayı ve ciddiyetle çalışmasını tavsiye ederim. belki de benim gibi 1 senede uzman 2. sene yönetici olur :)
  • kus  (30.04.16 11:48:48) 
Teşekkür ederim yanıtlar için


  • celcius  (30.04.16 12:53:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.