[]

ateist iticiliği

pekçok müslüman, hristiyan ve musevi arkadaşım var ancak şimdiye kadar hiçbiri ben şu dine mensubum demedi. ancak ateist arkadaş ve tanıdıklarımın hemen hepsi buldukları her fırsatta ateistliklerini belli etme hevesindeler.

a)sizin de dikkatinizi çekti mi yoksa sadece benim çevremdekiler mi böyle?

b) bunun sebebi ne ola ki?

 
bir ateist, bir vegan ve bir feministi nasıl anlarsın? anlamana gerek yok, onlar her fırsatta söylerler.


  • fanila  (27.04.16 12:47:50) 
benim çevremdekilerde böyle bir izlenimim olmadı.
Belki yaş etkeni olabilir ilgi çekme muhabbet kurma isteği vs olabilir.

  • basond  (27.04.16 12:49:20) 
çünkü hepiniz yaratıcıya inanıyorsunuz, o inanmıyor. inanmayanlar inananlara itici gelir çünkü senin hayatını üzerine kurduğun değerlere karşıdır, gerçekleri belirtmeleri inananların işine gelmez. ama sor bakayım o hristiyanlara musevilere de itici geliyor mu?


  • baba jo  (27.04.16 12:50:35 ~ 12:51:01) 
bir ateist, bir vegan ve bir feministi nasıl anlarsın? anlamana gerek yok, onlar her fırsatta söylerler.


aynen durum böyle :)
  • fakyoras  (27.04.16 12:52:02) 
Arkadaşlarının müslüman, hristiyan ve musevi olduklarını bildiğine göre onlar da bir noktada söylemişler sana demek ki. Bu argümanı sunanların geneli için sorun inancın ya da inançsızlığın belli edilmesi değil, sorun o kişinin ateist olması. Dolayısıyla algıda seçicilik.

Türkiye'de yaşıyorsan herkes zaten müslümanlığını gözüne değil, gırtlağına kadar sokuyor, ben her gece saat 4.30'da hoparlörden arapça bağırmayla uyanıyorum.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (27.04.16 12:53:15) 
bir müslüman her geyirdiğinde elhamdürillah dediğinde yada otobüse binerken dışarıya vura vura bissssmmmiiillllaaahhhh dediğinde beklenmediği bir şey gördüğünde töööbbeeee tööbbeeeee dediğinde ne kadar itici geliyorsa bir ateistinde kendini belli etme çabası o kadar itici.

Genelde ergen kesim kendini belli etme çabası içindedir, onun dışında belli bir yaş üzeri çoğu müslümandan iyi biliyor islamı.
  • gozu acik sevisen yahudi  (27.04.16 12:53:42) 
Ramazan zamanı Anadolu'da sokakta yemek yiyeni linç ediyorlar, ama ateistler itici evet.


  • utkumon  (27.04.16 12:57:03) 
@basond, lisedeyken de öyleydi şimdi tanıdığım 60 yaşındaki profesör de öyle. onun için yaş etkenini eledim. ilgi çekme kısmını bilmiyorum.

@baba jo, mevzu inanıp inanmaması değil, inananlar inandıklarını her fırsatta belirtme ihtiyacı duymazken inanmayanların bunun tam zıddını yapması. sorumu bir daha okursanız orda söylediğim adamların fikri açıklamalarının duyulan rahatsızlık değil, ben ateistim etiketini habire belirtmeleri. değeri, gerçeği nerden çıkardınız ayak üstü
  • yemrem  (27.04.16 12:59:08) 
belki belli etmesi gereken durumlar oluşuyordur da siz farkına varmıyorsunuzdur din hayatınızla iç içe bir parça haline geldiği için. yanlış anlamayın, dindarsınız demiyorum, mesela bir şey umut ederken "inşallah" demek nasıl dilimize yapışmışsa, onun gibi fark etmediğiniz şeylerden bahsediyorum sadece.

benim neredeyse tüm çevrem din ile ilişkisi olmayan insanlardan oluşuyor. hiçbirinden böyle bir çıkıntılık görmedim. belki karşı taraf konuşurken tam olarak ne kastettiğini zaten anlıyor olduğumdan ötürü bana batmıyor da olabilir.

mesela bizim şirkette dinle içiçe insanlar var, ben asla iş ortamında din muhabbetine girmem, iş ilişkileri zaten zaman zaman gergin olabiliyor, din ayrılığı ile daha da germek istemiyorum. ama sorulduğunda da söylerim inancımı vs. bana genelde takılırlardı şakayla karışık, kurdukları cümlelerden anlıyorsunuz ama işte hiçbir bilgileri olmadan konuştuklarını. o yüzden onlarla gülüyorum ben de sadece, ortamda espri yapılıyor sonuçta. yani anlayacağın benim durumumda genelde (çok çok az ve gayet medeni ve barışçıl da olsa) tersini gözlemliyorum. hiç de itici gelmiyor bu durum açıkçası, bence gayet normal.

çok kafaya takmamak lazım.
  • loveinaflipbook  (27.04.16 13:00:00) 
İki tane adamla tanışmış şu yaptığı genellemeye bak. O kadar itici Müslüman(?) var bir kere de şu Müslümanlar iticidir demedim!

Bir de genelleme yapamazsın diyenlere tik atmamış.
  • Traveller  (27.04.16 13:00:10) 
dinin zararlı olduğu düşüncesi içerisindeyim. müsait bulduğum her ortamda ateist olduğumu dile getirip dine karşı kendimce başlatmış olduğum direnişimi yaşatmaya çalışıyorum. yaşım 28 adım samuel . adamın tepesinde her gün 5 vakit ezan okunuyor. gelmiş burada ateistler ilgi çekmeye çalışıyor diyor. ulan günün beş vakti eline megafon alıp inancını bağıran biz garibanlarız sanki.


  • darksdantes  (27.04.16 13:00:23 ~ 13:04:23) 
Sizin gibileri rahatsız edebiliyorsak ne mutlu.

sen her "inşallah", "allah razı olsun" vs dediğinde müslüman olduğunu belli ediyorsun, ama farkında değilsin. Biz bişey diyince batıyor demek ki.
  • harzem  (27.04.16 13:04:27 ~ 13:05:49) 
1-Evet, bazıları gerçekten çok "rahatsız" görünüyor. Mesela, biri "x hakkında ne düşünüyorsunuz?" diyor, hemen bir ateist damlıyor, "öyle birşey yok" Ne alaka değil mi? Dini bir tartışma var diyelim, sadece inananlara hitap ediyor, bakıyorsun daha çok inanmayanlar bir şeyler söyleme derdinde. Var olmadığını düşündüğün bir şeyle neden ilgilenirsin ki? Saçma.

2-Azınlık olmalarından gelen eziklik duygusu olabilir.
  • harvey  (27.04.16 13:07:22) 
değeri nereden çıkardığımı cevaplardan anlaman lazım, baksana kaç tane insan senin için önemsiz bir sürü detay yüzünden rahatsız oluyor? e bunu belirtince de sen rahatsız oluyorsun. inanan birinin aklına ezanın rahatsız edici olması, otobüse binen teyzenin bissmillah çekmesinin birilerini rahatsız edebileceği gelmez çünkü senin için çok normaldir. ama inanmayanlar için hiçbir şey ifade etmiyor bunlar, o adam için sabahın köründe boşuna uyanmak oluyor.


  • baba jo  (27.04.16 13:07:48 ~ 13:11:45) 
bir tane bile ateist olduğunu söyleyen görmedim. bence tam tersi dinci arkadaşlar daha çok gözümüze sokuyor.


  • nothing in my way  (27.04.16 13:10:40) 
ateist her daim kendini belli eder diyen müslüman dostlar, şimdi sayın bakalım kaç cümlenizin içinde "valla, allah belanı versin, allah şahidimdir, elhamdülillah müslümanız vs vs" kullanmıyorsunuz? istediğiniz şeye odaklanıyorsunuz sadece duymak istediğiniz şeye:)


  • KidLazer  (27.04.16 13:13:33) 
@e bana nick birakmamissiniz zalimler, ateist arkadaşlarımın hepsi türk.

@bugunku antremanda goz dolduran futbolcu, loveinaflipbook, emin ol hiçbiri gün içinde en az 4-5 kere dini inançlarını belirtme gereği duymuyorlar. belirtme gereğinden kastım da şu: "bir ile yaptığı ziyareti anlatırken ilk ateist olduğum zamanlardı, falanca kaleyi ziyaret etmiştim." veya "çocuk yetiştirme mevzusunda ben ateistim ama çocuklarıma falanca değerleri verdi, ulan zaten vereceksin" veya "karl popper'den bahsederken ateist olduktan sonra şu kitapları okuyordum şunu gördüm" vs. vs. yani alakasız yerlerde bunu belirtme mevzusu gözüme batan.

@Traveller, size üç sorum ve bir temennim var: "yemremin tanıştığı insan ölçer cihazını" hangi ara icat ettiniz ve bunun patentini almayı düşünüyor musunuz ve sorumun a bendini okumadınız mı? tüm tikler size feda olsun, her yeriniz tik alsın (okudukça tik atıyorum, yoksa herkesin görüşü belirli temel sınırlar dahilinde benim için önemlidir)

@ darksdantes, gayet net bir cevap. teşekkür ederim
  • yemrem  (27.04.16 13:15:44) 
arkadaşın sorduğu soruyla verilen cevapların çoğu alakasız. duyuruda kişilerden veya ateizmin kendisinden kaynaklı bir rahatsızlık sözkonusu değil. bunu sürekli dile getirip göze sokma durumundan dem vurmuş.
bizim ofisimizde ben agnostik, iki kişi de deist, kalanlar müslüman. herkes bilmesine karşın birgün bile inanç muhabbetlerinde konuyu kestirip atma veya ötekileştirme yaşanmadı. belliki arkadaşın gözlemlediği kişiler ateistlik üzerinden cool olma çabalarına girmekteler.

ek: bana göre dinlere inanmayan kişi inançlı kişilerle din üzerine (isteyerek veya mecburen) muhabbet etme durumu yaşayacaksa tamamen mantık düzleminde detaylara girilmeli.
yoksa muhabbete din yok allah yok yea diyerek başlayınca bi bok olmuyor. aksine inançlı olanlar da bilginiz üzerinden değil hava atma amaçlı konuştuğunuzu anlıyor. konuşacaksanız detaylara girin arkadaşlar, neden-sebep üzerine. 3. sorduğunuz soruda konu kitlenecek nasılsa. durduk yere iticileşmeyin.
  • yons  (27.04.16 13:16:58 ~ 13:40:23) 
biri bir ortama girince selamın aleyküm dediği anda ben müslümanım demiş olmuyor mu? birine a.s. diye karşılık verince ben de müslümanım demiş olmuyor mu? bu ikisi bile yetmez mi? daha çok örnek verilir. türbanlı kadınından tut takkeli adamına, camiye girip çıkandan ben orucum yea diye ramazanda özel ilgi isteyene kadar... ateist bunu söylese ne olacak? yasak mı amk?


  • ucan spagetticanavari  (27.04.16 13:20:19) 
İkinci el olanları öyle oluyor.


  • franz kafka  (27.04.16 13:22:05) 
@kaptan maydonoz gibi insanların tavırlarından tiksiniyorum açıkcası. " onaylanmak istiyorlar.takdir edilmek istiyorlar " vs vs. işte tam da bu profilden midem bulanıyor. bre kafir nereden biliyorsun ? insan bir " onaylanmak istiyor olabilirler, bilemiyorum ama takdir edilmek istiyorlardır belki" der. ama bu klasik islamcı kafası işte. her boku ben biliyorum tribinden başka bir sik değil. " onaylanma ihtiyacı duyuyorlar doğal olarak " demiyor mu. doğal olarak mış. çakacan şamarı suratının ortasına. işte bu tavrın yüzünden namaza durunca sırtından bıçaklanıyorsun haberin yok kardeşim.


  • darksdantes  (27.04.16 13:22:14 ~ 13:24:23) 
@harzem, KidLazer, 60 küsür yaşında türkiyenin önde gelen profesörlerinden ve maddi-manevi kimseye eyvallahı olmayan prof. hocam her fırsatta ateistliğinden (dikkat edin ateist düşüncelerinden demiyorum, ateist olmasından diyorum) dem vururken ağzında inşallah, valla, Allah belalarını versin vs. eksik olmuyor. bilin istedim


  • yemrem  (27.04.16 13:22:40 ~ 13:25:09) 
merhaba. başka bir inançlı arkadaşınızla inandığınız olaylar, şahıslar üzerine konuştuğunuzda ortamda bulunan inançsız kişiye tamamen izlediğiniz fantastik filmi, mitolojik romanı, rüyanızı anlatıyormuşsunuz gibi bir durum yaşatıyorsunuz. kişi size "sen de buna inandın?" dediğinde kötü oluyor, size itici geliyor.


  • libertine  (27.04.16 13:23:06) 
tam tersi +1
ya da çevrendekiler öyle.

dinci olmanın prim yaptığı bir dönemdeyiz. benim gördüğüm kadarıyla bu prim yapma peşindeki müslümanlar her fırsatta ne kadar dindar olduklarını belli etmeye çalışıyorlar.

oysaki benim ateist olduğumu bilen sadece 2 kişi var, alacağım tepkilerden korktuğum için ateist olduğumu söyleyemiyorum.
  • peggy  (27.04.16 13:24:08 ~ 13:24:42) 
ne güzel çevren varmış. benim çevremde herkes müslüm. oruç, cuma, sohbet falan sürekli gözüme sokuyorlar. iğrenç 'valla'.


  • kta  (27.04.16 13:31:12) 
4 kişilik çekirdek arkadaş grubum komple ateist. bizi izlesen kusarsın demek. ateistsen teist gibi yaşayamazsın, sonra ardından münafık derler, derleer de derleeer. çok da fifi tabii.
senin inancın benim gördüğüm dünyayı zerre algılayamıyorsa, benim yöntemim seni eklem kıkırdak dokuna kadar açıklayabiliyorsa, ben hiç susumam, paso ateist ateist konuşurum zaten. benim çok konuşabilmem senin yetersizliğin.

  • kargn  (27.04.16 13:32:26) 
28 sene yaşadığım istanbuldan bir anadolu şehrine geldim. İlk fırsatta komşu cuma namazına çağırdı. Kibar bir dille reddettim. Ateist olduğumu SÖYLEYEMEDİM. Ve ben ve diğer ateistler itici oluyor.

Hiç bir ortamda kimseye "hassttr lan allah mallah yok" demedim. Diyemedim çünkü deseydim çükümden asarlardı. Ama ateistler itici.

10 arkadaşım varsa 7'si ateist. Şu yaşıma kadar okudum ve aynı zamanda çalıştım. Çalıştığım hiçbir kurumda kurumsal şirket ya da patron şirketi farketmeksizin kimse ateist olduğumu bilmiyordu ama ben kimin inançlı olduğunu biliyordum dillerindeki allahtan kitaptan muhammeden dolayı. Ama ateistler itici.

Taksiye biniyorsun her yer karınca duası ayetel kürsi vs. Taksici reisçi, başı kapalı ancak dar bir elbise giyen genç bir kadını aralıksız süzüyor ve "başı kapalı sözde" diyor. Ben sinirimden ölüyorum o sırada. Evet bir şey diyemiyorum içim içimi yiyor. Bu yüzden ben ve diğer ateistler itici.

Cenaze namazı oluyor, camiiye gidip cenaze namazına katılıyorsun kenarda ellerin bağlı başın önde eğik namazın bitmesini bekliyorsun. Onlar için namaz olabilir saygım vardır isterse tabuta takla attırırlar ama ritüel olarak bir törendir bu ve ben saygımdan oradayım. Ama sen namaz kılmıyorsun diye gözler üstündedir. Çünkü ateistsin ve iticisin.

Amcan ölüyor, cenazesine gidip saf tutmak zorunda kalıyorsun. ZORUNDA KALIYORSUN bak. Dikkat et zorundasın. İstemediğin birşeyi yaptırıyorlar sana 30 yaşında. Çünkü konu komşu ne der. Ama ateistler iticidir.

Bence kardeş sen bi çevreni değiştir. Bir de bu söylediklerimi sorgula. Bak bakayım kim ateistim diyor kim allahlıyım diyor.
  • mrtkbl  (27.04.16 13:33:46) 
@ yons, hay parmağın bal tutsun dilin tadına baksın.

@darksdantes, ucan spagetticanavari, önceki cevaplardaki bazı arkadaşlar da otobüse binerken bismillah diyen teyzeyi,selamün aleyküm demeyi, Allah razı olsun demeyi vs. müslümanlığı göze sokma argumanını olarak kullanmışlar. nasıl bir çevrede yetiştiniz bilmiyorum ama sıradan yurdum insanı bunu ve benzerlerini kültürel bir anane olarak kullanıyor (yoksa selama aleyküm selam ile cevap veren, Allah razı olsun diyen, valla diyen, inşallah diyen, vs. vs. hristiyan da biliyorum ateist de biliyorum biliyorum da biliyorum)

@@darksdantes,e özel not: birilerinin genelleme yapmasından midenizin bulandığını bahsederken "işte islamcı kafası" diye genellemenin dibine vurmanız beni diyarlardan diyarlara sürükledi.
  • yemrem  (27.04.16 13:36:35 ~ 13:39:00) 
o lafı söyleyene anladığı dilden konuşmak gerek. diyarlardan diyarlara gitmeye gerek yok müslüman kardeşim.


  • darksdantes  (27.04.16 13:43:40 ~ 13:45:34) 
@kargn, yons nickli arkadaş yukarda çok güzel yazmış ona hürmeten yazdığını aynen kopyalıorum:
"arkadaşın sorduğu soruyla verilen cevapların çoğu alakasız. duyuruda kişilerden veya ateizmin kendisinden kaynaklı bir rahatsızlık sözkonusu değil. bunu sürekli dile getirip göze sokma durumundan dem vurmuş. "

@mrtkbl sizin durumunuza cidden üzüldüm. ancak sorumda ateistliğini (tekrar söylüyorum fikir olarak değil etiket olarak) sürekli dile getirip göze sokma durumundan behsettim ve yoksa sadece benim çevremdekiler mi böyle diye sordum.
  • yemrem  (27.04.16 13:45:06) 
@yemrem

konuyla alakasız çaptırma amaçlı bir mesajın bu sadece. doğuştan ateist olan var mı tanıdığın? insanlar belli bir evreden sonra bazı şeylerin farkına varıp bu yolu tercih ediyolar. belki benim gibi 25 yaşından sonra belki profesörün gibi 50sinden sonra. annenin adı hülya diyelim mesela. şimdi git ve bugünden sonra adı hülya olan anneni fatma diye çağırmaya ve tanıtmaya başla. bakalım dikkat etmeden ne kadar sürdürebileceksin bunu. ben de kullanıyorum yeri gelince bu cümleleri ama benimki artak işin makarasından.

ayrıca yukarıdaki bi yoruma ben de katılıyorum türkiyede artık dinci olmak popüler ve prim yaptırıyor. ateizm türkiyede yeni yeni hayat bulduğundan insanların özellikle dikkatini çekiyor. rap dünyayı onyıllardır kasıp kavuruyor mesela ama cartel ilk parçasını çıkardığında yer yerinden oynamıştı türkiyede. anlatabiliyo muyum?

+

3 yıldır almanyadayım, bugüne kadar sormadan ben ateistim diyen arkadaşım olmadı. sorduğunda da böyle bir argümana ihtiyaç duymuyorum diyorlar ve konuyu kapatıyorlar. bu da ekstra bilgi olsun.
  • KidLazer  (27.04.16 13:45:40 ~ 13:46:33) 
@@darksdantes,işte midenizi bulandıranlar da "anlayana anladığı dilden konuşmak gerek. " diyorlar. sizin onlardan bir farkınız olsun isterim


  • yemrem  (27.04.16 13:47:39) 
çağrı filminde bir sahne var, gelin beraber çözümleyek.
ilk camiyi yapıp cemaati namaza çağırmak için kullanacakları yolu konuşuyorlardı hani. hristyanlar çan yahudiler boru çalıyor biz bunları kullanmayalım, diyorlardı, sonra sahabeden birinin gördüğü rüyada okunan ezanı habeşli bilale okutuyorlardı. ezanın manasını bilecek kadar müslüman oldum zamanında. tam bir hakimiyet ve propaganda metni.
bayrak inmez ezan dinmez stikırları da 28 şubattan önce epey meşhurdu ha, onu da unutmayayım.
  • kargn  (27.04.16 13:49:26) 
ben bir fark olması gerektiğini düşünmüyorum. kafamın kesilmesini düşünen bir insanın suratına anayasa fırlatacak kadar delirmedim. sırf inançsız olduğum için karşımdaki insan bana mikrop gibi bakıyorsa o adama erdemli bir davranış sergileyemem kusura bakma.


  • darksdantes  (27.04.16 13:51:20) 
@KidLazer, doğuştan ateist iki arkadaşım var (anne ve babaları ateist olduklarından dolayı). onların da diğerlerinden bir farkı yok. ek bilgi o hocam da 50sinden sonra değil, 20li yaşlarındaateist olmaya karar vermiş. ayrıca "e bana nick birakmamissiniz zalimler" nickli arkadaş: "Arkadaşların türk mü? ben bu olayı bi tek türklerde gördüm!" diye sormuş ben de evet türkler demişim. almanyadakileri bilmiyorum kısaca


  • yemrem  (27.04.16 13:53:48) 
kaptan maydonoz zararlı bir insansın. özelden gelip tartışma yaratmaya çalışıyorsun. sataşıyorsun. demek ben de sana küfürle cevap versem burada gelip yine yazacaktın. kimbilir kaç kişiye yine aynı tavrı sergiledin. veledin önde gidenisin. dayağı hak ediyorsun. hazımsınız diyor bi de. ulan sen yazdıklarımı hazmedemedin gelip bana özelden yürümeye çalıştın. sülük müsün kardeşim sen ? bir insan kendini anca bu kadar rezil edebilir.


  • darksdantes  (27.04.16 14:03:35 ~ 14:06:46) 
kaptan maydanozun ibadeti duyuru allahsızlarıyla uğraşmak. bu aktivitesinin bir sevabı olduğundan şüpheliyim.


  • kargn  (27.04.16 14:11:35) 
@ kaptan maydonoz gerçekten şaka gibisin . bir insanın özeline gelip " hayırdır niye gocundun " diye mesaj atmak nedir ? bunu yapmanın amacı nedir ? bunu niye yapıyorsun ? niye yaptığını sen de herkes de iyi biliyor. burada gelip demagoji yapma hiç boşuna. benle de muhattap olma lütfen. kin kusmaktan bahsedene bak. cin'e periye inanan insan gelmiş özelden psikoloji dersi vermeye çalışıyor.


  • darksdantes  (27.04.16 14:12:13 ~ 14:14:27) 
kaptan maydanoz salatası özelden küfür etttin bir kere. cevap vermedim ikincisine geldin yine küfrettin. insanları kandırma burada.


cevap: ateist iticiliği yoktur. hazımsız müslüman vardır.
  • mrtkbl  (27.04.16 14:12:35) 
erkek arkadaşım ve erkek kardeşim de dahil olmak üzere etrafımda bir çok ateist var. bende merak edip bunu neden belirttiklerini sordum, rahatsız değilim ama dikkatimi çekiyor bu durum. Cevapları ise bana gayet mantıklı geldi. Hepsinden aldığım cevapları özetleyecek olursam;

''müslüman bir ülkede yaşıyoruz, çoğu insan inançlı ve herşeyi allaha kitaba bağlıyorlar, ''krediyi ödeyemedim diyorum allah yardım eder diyor'' inanmadığım bir olgudan yanımda sürekli bahsedilip bana çare olacağını duymak bana boş geliyor ve bu yüzden de insanlara en başından belirtiyorum ki bunu habire bana söylemesinler'' demişti.

ha tabi bu arada iki lafından biri bu olanlar da var onlara bende gıcık oluyorum o ayrı. ama kişinin dini inançsızlığını belirtmesinde itici bu durum bence yok. müslümanlar da bazı zamanlarda elhamdülillah müslümanım diye belirtebiliyor ona bakalırsa.
  • aslmtn  (27.04.16 14:13:52) 
valla bir inanmayan olarak, inanlarla dalga geçip onları hor görmek, ne yalan söyleyeyim hoşuma gidiyor.


  • sutsuz kahve  (27.04.16 14:20:06) 
maydanoz muhtemelen 20li yaşlarında ergenlikten henüz nasibini alamamış bir arkadaş. mallar listesine ekleyip kurtulun. ben öyle yaptım şahsen.


  • KidLazer  (27.04.16 14:21:57) 
sevimli olmak gibi bir dertleri yoktur belki, ne bilelim...


  • e haliyle  (27.04.16 14:22:10) 
Memleket ateistinin kendisiyle ilgili çok fazla şüphesi var. Goygoya da bağımlılar maalesef.


  • arnold schwarzeneger  (27.04.16 14:38:31) 
bu ateist iticiliği değil arkadaşlarınızın kalitesizliğidir.Kalitesiz arkadaşlar edinmeyin. Ediniyorsanız da onları genellemeyin.


  • Nox  (27.04.16 14:39:06) 
bence ateist olduğunu her yerde haşırt diye söyleyebilen adam aksine kaliteli bir adamdır. cesurdur. iyidir. ben söyleyemiyorum mesela.

helal olsun kimse o arkadaşlar.
  • kta  (27.04.16 14:56:03) 
abartı ve yalanla karışık bir allahçı histerisi.

acaba ateistlere yönelik nasıl üstü kapalı bir nefret söyleminde bulunsam diye düşünüp, bula bula bunu bulmuş.

benim yaşadığım bölgede (orta anadolu), ateist olduğunu saklamak zorundasın mesela. yoksa ateistlerin bokunda iticilik boncuğu aramaya kalkan ahlaksızlar sana yönelik her türlü saldırı tertipleyebilir.
  • istististist  (27.04.16 14:56:55) 
Çevredekilerin kandil mesajı göndermeyeceklerinden emin olmak için yapıyorlardır.


  • pike  (27.04.16 15:13:03) 
@yemrem iki tane de olsa 100 tane de olsa senin yaşamın sayı vermek için çok küçük. Benimki de öyle, bu nedenle ateistler çok itici Müslümanlar çok cici diye genellemeler yapamam. Nasıl ki Avrupalı iki TV haberi izleyip tüm Müslümanlardan nefret ediyorsa ve sen de bundan rahatsız oluyorsan, senin de ateistlerle ilgili genelleme yapmaya çalışman kötü. Kendini ateist ilan edip boş insan olan çok kişi de vardır, kendini geliştiren iyi insan olmak isteyeni de - Müslümanlardan da karısını eve kapatıp gözü düğer kadınların başörtüsünün altında olan kızını okutmayan oğlunu geneleve gönderen haram lokmaları lopur lopur yutan Müslüman(?) da vardır, kimseye anons etmeden camiye gidince check in yapmadan namazını kılan kendini etiletlemeden Hacca giden Müslümanlar da.


  • Traveller  (27.04.16 17:52:28) 
tekrar merhaba. öğleden beri her cevabı okudum, onca arkadaşın anlatmak istediği, içinde bulundukları durum uygulamalı olarak yetişmemiş mi?

www.youtube.com

eksisozluk.com
  • libertine  (27.04.16 23:17:36) 
Hic lafini acmayanlar var. Benim tanidiklarim boyleydi/boyleler. Sahsen tanidigim hicbir ateistte ateist oldugunu belli etme cabasi gormedim.

Ote yandan bu zamana kadar hic kimse beni cumaya gitmeye, namaz kilmaya, oruc tutmaya falan da zorlamadi. Ki musluman tanidiklarim atesit tanidiklarimdan daha fazla. Nasil ortamlara girip cikiyorlar da boyle dayatmalarla karsilasiyor insanlar anlamiyorum.
Ramazanda da oruc falan tutmam, hicbir sikinti yasamadim bu zamana dek, kimse kalkip bana laf etmedi.

Ne kimsenin ateistligini ne de kimsenin muslumanligini gozume sokmaya kalktigi olmadi.
  • stavro  (27.04.16 23:31:46) 
Hayatımda kimseye ateistim demedim ama müslüman veya diğer inananlar bir şekilde 10 dakikada bir hangi dine mensup olduklarını dile getirirler.


  • ThomasJefferson  (27.04.16 23:36:23) 
a) senin çevrendekiler öyle olabilir. benim birçok arkadaşımın haberi bile yok. en yakın arkadaşlarımla dahi konuşmam bunu. birçoğu beni sadece dine mesafeli zanneder, oysa ki azılı bir ateistim.

b) ateistler, yaşadıkları toplumun inançlarından dolayı çok baskı görüyor çünkü. psikolojik baskıdan söz ediyorum. bunu kırmak için kendi kimliklerini ön plana çıkarmak isteyebilirler. azınlıkta kalanların sesi her zaman daha rahatsız edici bir tizlikte çıkar çoğunluk için.
  • nathanieltroy  (27.04.16 23:39:29) 
@mrtkbl konuyu kilitlemiş yazdıklarıyla, başka söze gerek bırakmamış. Eğer bir devlet dairesinde mahalle baskısına maruz kalmamak adına cumaya gitmek gelenek halini aldıysa, öğrenciler sırf müdür yardımcısıyla sorun yaşamamak için cumalara gitmek zorunda kalıyorlarsa meseleye tam tersinden bakmak daha doğru olur.

Geçtiğimiz günlerde Facebook'ta birisinin haber paylaştığını görmüştüm. Yabancı bir ülkede Müslüman azınlığa yönelik yapılan olumlu bir uygulamadan bahsedip "ülkemizde niye yok bakın onlar yapıyor" demişti. Halbuki bunun karşılığı ülkemizde farklı inanç kesimlerine benzer hakları tanımaktır, işin oluru budur. Bunu söylediğimizde dakikasında ortadan kayboldu, zira argümanı tükenmişti.

Yansıtmayı "taciz batıda da yaşanıyor ona niye ses çıkartmıyorsunuz" şeklinde başlatmaktan farksız bu durum maalesef. Aynı şekilde "kadınlar erkekleri eziyor, Alevilerin mezhepçiliğinden çok sıkıldık, kendi vatanımızda Türküz diyemiyoruz ulan" derken de aynı demagoji uygulanıyor. Ayıptır.

Merak etmeyin arkadaşlar, Türk ve Sünni Müslüman kökenliyim, erkeğim, küçük burjuvayım. Sosyalist ve ateist olmam haricinde bu ülkede benim karşıma çıkabilecek hiçbir sosyal ve siyasal engel yoktur diğer kimliklerimden ötürü. O yüzden ezen kimliğe sahip olmanın da, ezilmenin ne olduğunu da az çok fark edebiliyorum. Çok da farklı değiliz o konumda.

Bu arada kaptan maydanoz denen şey bana sözlük üzerinden "s...r git lan" diye küfür etmiş, lüzumsuz bir tiptir. "Kimseye küfür etmedim" demiş ya, ağzından "a*k" lafı eksik olmayan, ona buna küfür eden mahalle kabadayısından hallice birisi işte. (Gerekirse ifşa da ederim, duruyor sanırım bir köşede.) Sallamayın, bağırır çağırır gider. Gitmezse de lafı yer oturur.

Bıktık sözlükte, duyuruda psikolojik rahatsızlıkları yüzünden bizi huzursuz edenlerden.

Edit: Mesajları kendisinin de onayıyla yayınlamıştım, moderasyonun haklı müdahalesiyle "özel mesajı ifşa" gerekçesiyle silindi tabii. Önce biraz "bunlar sahte olmasın" filan yaptı, sonra ufaktan volta aldı. Mesajlar silidniği için anlam karmaşası olmasın diye edit atıyorum iki mesajıma da.
  • sevgikusunkanadinda  (28.04.16 00:11:13 ~ 21:11:45) 
ateistlerde kesinlikle var söylediğin durum. benim çevremdekiler de öyle.


  • ya ben lan neyse  (28.04.16 00:12:09) 
Öğeyi denetle dediğin şeyin ne olduğunu sen söylediğinde sözlükten arattım, öyle öğrendim. O kadar kod bilgim yok, HTML'den bile çakmıyorum doğru düzgün. Bu kadar basit bir şey için kendimi zorlayacak değilim bu bir. İkincisi de onu el ele sahte belgelerle içeriye insan tıkıp sonra "bunlaaaarrrr paraleeeeeel" diye bağırdığınız Fethullahçılar yapar ancak. Ben bir komünist olarak insanlara yalan söyleyecek değilim.

Bu telefonuma o sıralar aldığım bir capsti. Nerede yazdığıma kadar hatırlıyorum o mesajı merak etme. O anki öfkemi de. Şimdi geçmişe gittim, mesajlarım 1 Kasım 2015'e kadar görünüyor. Kalanı silinmiş. Yoksa bir arkadaş team'le bağlansın baksın diyecektim. (Bundan sonraki hakaretleri arşivleyeceğim.)

Lan arkadaş tam bir akçıyla karşı karşıyayım. İş resmen şuna döndü: eksisozluk.com

Ayrıca o kandırmaca dediğin şeyi hemen kaldır. Adımın öyle bir şeyde geçmesi bile iğrenç. Ben baş eğmem sizin gibilere.

Edit: Ha şöyle maydanozum. En azından haddini bilmek yönünde bir başlangıç yapmışsın. O da güzel. "Size insanlığı öğreteceğiz" demiştik, ilerleme mevcut.
  • sevgikusunkanadinda  (28.04.16 01:45:07 ~ 21:09:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.