[]

stronglifts 5x5'i nasıl bilirsiniz

Merhaba yok ediciler, epeydir hareketsiz kaldım ve bu programı uzun zamandır duyuyorum ve ilgimi çekti oldukça.

Kısaca anlatmak gerekirse, salona gittiğim zamanlar hep klasik 4 gün split makine, compound, izole karışık hareketler yaptım. Uzun zamandır göbek ve bel çevresi sorunlu (skinny fat denecek tarzda). Zamanla 90'a kadar çıktım ordan tekrar 70'lere indim boyum 1.80 bu arada. Sonra salona gidemediğim zamanlar parkta calisthenics, hiit tarzı şeyler yaptım. En son geçen yıl bu zamanlar dvd'den aslında çok hafif ama faydasını gördüğüm bir kaç program yaptım.

Ama artık kalori alımını arttırıp daha çok güç ve hacim kazandıracak bir program yapmak istiyorum ve anladığım kadarıyla bu program bunun için dizayn edilmiş. Lakin en büyük sorunlardan biri istanbul'daki salonlarda squat rack bulmak imkansız, smithde daha önce yaptım ama çok içime sinmiyordu. Uzun lafın kısası bu program zaten çok az hareketten oluşuyor onlardan da birini serbest yapmamak ne kadar doğru olur o da ayrı bir konu.

Asıl soruya gelecek olursam bu programı yapıp faydasını gören, ya da yapanı bilen düşüncesi olanlar ne derler. Özelden bir arkadaşla da konuştum sıkıcı olduğunu söyledi biraz ama bana da izole ve makineler sıkıcı geliyor o yüzden program ilgimi bu kadar çekti esasında.

Teşekkürler.

 
Çalışan okuyan standart bir hayatı olan herkesin yapması gereken disiplinlerden biri. Bu ve benzeri güç antrenmanları dışında VG'ye asılmak ya da hipertrofi çalışmak çok gereksiz.


  • angelus  (26.04.16 13:13:38) 
Angelus niye gereksiz? Cunku benim okudugum kadariyla stronglifts guclendiriyor ama bir estetik kazandirmiyor vucuda. Faydali tabiki ama insan guzel parcalanmis kaslarida gormek istiyor aynaya baktiginda. Takipteyim duyuruyu :)


  • duyurumvar  (26.04.16 13:21:20) 
duyurumvar; Şunları araştır:

Güç antrenmanları: Miyofibril Hipertrofi.
Vg: Sarkoplazmik Hipertrofi.
  • angelus  (26.04.16 13:24:12) 
SL ile çok güzel vücut yapılır, doğru beslenirsen. Rack için bir çözüm bul.


  • arnold schwarzeneger  (26.04.16 13:28:10) 
@armold: valla çözüm bugün bir de zincir salonlardan birine bakacağım zira bizim semtteki salonlarda yok hepsi allahlık zaten.

@angelus: bahsettiklerine kısaca göz attım yani yukarda bahsettiğim şartlar çerçevesinde az tekrarlı strength training daha önceki yaptıklarıma nazaran daha faydalı olur diye mi düşünüyorsun skinny fat'i yenme konusunda?
  • bay b  (26.04.16 13:37:49) 
bay b; Skinny fat'ın nedeni, kas kütlesinin düşük olmasından kaynaklanır biliyorsundur. Stronglifts ya da benzeri güç antrenmanlarınına başladığında, VG antrenmanlarında olduğu gibi çok BÜYÜK görüntülere ulaşamazsın. Zira VG antrenmanlarında kas hacmi büyür ama bu büyümeye kas kütlesiyle birlikte kaslara dolan atp kreatin glukoz depoları neden olur. Yani bildiğin sıvılar dolar, o nedenle büyük gözükürsün. Fakat bu büyüklük doğal olmayan bir görüntüye neden olur. Buna Sarkoplazmik Hipertrofi diyoruz. Stronglifts gibi programlarda yüksek ağırlıklarda çalıştığın için otonom sinir sistemin etkilenir ve bu şekilde ağırlıkların stresine karşı koymayı tolere etmeyi öğrenirsin; motor-kas sistemin güçlenir ve programın birincil amacı olan gücü kazanımını gerçekleştirirsin. Ki biz sıradan insanlar için asıl gerekli olan da budur. İkinci olarak da kas liflerin parçalanır ve parçalanan lifler iyileşerek kasta büyüme meydana getirir. Buna da Miyofibril Hipertrofi diyoruz. Bu şekilde yüksek hacimli bir vücudun olmaz ama daha estetik daha parçalı daha fit bir görüntün olur. Yani skinny fat'likten b şekilde kurtulursun. Tabii bu antrenman ve beslenme programına sadık kaldığında olur.


  • angelus  (26.04.16 13:52:08) 
eyvallah abi yeterince açıklayıcı olmuş zahmet oldu. aynen arzu edilen de senin bahsettiğin tipte bir vücut zaten. neyse zaten bu sefer ya stronglifts ya da o tarz başka hazır bir program ya da o temelli kendim bir şey hazırlayacağım arıtk bakalım.


  • bay b  (26.04.16 14:00:20) 
2 yıllık antrenmandan alamadığım verimi 5-6 ayda aldırdı bana sl, hayalini bile kuramadığım ağırlıklar kaldırabiliyorum şu an. Kollarım falan da ironik şekilde biceps triceps hiç çalışmadığım bu dönemde en büyük hacimsel gelişimi gösterdi. Ama hareketlerin formlarına çok dikkat et, belimi sakatladım ben, baya zorlanıyorum bazen.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (26.04.16 14:20:15) 
iki aydır bro split yapıyordum. bende jason blaha'nın ice cream fitness'ına başladım dün, stronglifts'e çok benzer ama aksesuar hareketler de programın içinde.

futbolcuya katılıyorum. bent over row'u ilk defa yaptım, pozisyonu da iyi alamadım, belim ağırıyor bugün.

squat rack konusunu anlamadım, al barbeli sırtına yap?
  • mattiadestro  (26.04.16 15:09:55) 
Al barbeli sirtina yapma :) hareketi ogrenip yapmak lazim. Deatlift icinde iyice ogrenip basla mutlaka. Ben cektim sen cekme.


  • duyurumvar  (26.04.16 16:32:46) 
@mattia abi düşük ağırlıklarda sorun değil de sonra arttırınca zor olur bence gereksiz uğraşmaya değmez neyse bugün güzel bir fiyat aldım oraya başlıyorum squat rack de var bakalım devamlılık konusunda bir problem yaşamam umarım.

@duyurumvar eyvallah abi, deadlift en sevdiğim egzersizlerden biri zaten gerçi yapmayalı zaman geçti ama videoların üzerinden geçeceğim tekrar başlamadan önce.
  • bay b  (26.04.16 16:36:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.