[]

Ahşap ev yangın direnci

Birkaç internet sitesinde ahşabın daha dirençli olduğu yazıyor. Doğru mudur bizi mi züküyorlar acaba?

Mesela kopyaladım bir tane yapıştırayım;
Yangına Karşı Direnci Nasıl? Ne Gibi Önlemler Alınıyor?
Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Bugün ABD nde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşasına gidilmektedir, Almanya da gene aynı nedenle çelik konstrüksiyonlar ahşap kaplanmaktadır. Yangınlar üzerine yapılmış araştırmalar ve derlenmiş istatistikler taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir ve ısı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir.

Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Ancak çıplak çelik yapı (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına ancak 10 dakika dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.

İster beton ister çelik olsun tüm yapılarda başlıca yangın sebebi elektrik sistemindeki kısa devredir,
Trafo sistemi dediğimiz sistemde anahtarından gelen her Anti krom-Halogenfree kablo ayrı ayrı buat kullanılmadan direkt olarak sigorta panosuna oradan da kaçık akım rölesine bağlanır, böylelikle kısa devre olasılığı ortadan kalkar. Elektrik tesisatının geçeceği tüm holler fabrikada projeye uygun olarak özel makinelerle açılır evin iç kısmında kablo gözükmez.

Bilhassa yüksek katlı yapıların yangınlarda büyük risk taşıdığı vurgulanırken, enerji verimliliğinde avantajlar sağlayan yalıtım malzemelerinin çabuk tutuşması bakımından tehlike arz ettiğine dikkat çekildi. Yangın güvenliğinin ve yönetmeliğin hayati önem arz eden duman tahliyeleri ve izdiham sonucu yaşanan ölümler konusunda ise eksikler olduğunu dile getirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Yangın Önlem Şube Müdürü Abuzer Demirci,

Sizce ahşap ev mantıklı mı?

Bir de şunu gördün hayran oldum resmen;

www.youtube.com

 
"çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle" kısmına takıldım ben. Çeliğin ısıl genleşme katsayısı 1 derece için 1,2 x 10^-5 imiş. Bir yangında ilk 30 dakika sonundaki sıcaklığın 800 derece olduğunu kabul edelim. Başlangıç sıcaklığını da 25 derece kabul edelim. Çeliğin ilk boyu 3 m olsun. Bu durumda genleşme 3*1,2*10^-5*(800-25)=0.0279 oluyor. Yani genleşme 27.9 mm ya da yaklaşık 3 cm oluyor. 3 cm boyca genleşmeyle hiçbir yapı kolay kolay yıkılmaz. Ahşabın bana göre sağlıklı ve hafif olması dışında hiçbir avantajı yok.


  • dissendium  (26.04.16 02:33:41) 
yok öyle bir şey.

her okuduğunuza inanmayın.

ahşap yapılar sınırlıdır, 2 katlı yaparsınız, sallıyorum 3. katta maliyet 5 katına çıkabilir.

yangın tehlikesi zaten inanılmaz fazla. betondan ya da metalden daha fazla yangın direnci var diyen insanı ciddiye almak zaten abes.

ki bunlar dışında yangın kaçış yollarında yangına dayanıklı kaplama ve boyama yapılır, yere dökülen şap bile değişir.

yangının başlama nedeni elbette ahşap olmaz, yangın metalden mi başlıyor, saçmalamasınlar. ahşap yanar, gerekli sıcaklığa ulaştığında alev alır, çelik ahşapa nazaran 4-5 kat fazla sıcaklığa dayanır.

neyse söylenecek yazılacak çok şey var da saçmalık bu, dünya yuvarlak demek gibi bir şey, evleri yıkalım yerine ahşap ev yapalım, çadırda yaşayalım filan derler yakında, allah akıl fikir versin.
  • kurnaz  (26.04.16 02:39:20) 
ya tutamıyorum kendimi de cidden sinirlendim ya. ahşapa güvenli malzeme demek ne demektir yahu.


  • kurnaz  (26.04.16 02:41:59) 
adam betondan fire pit yapmış mesela, içinde ahşap yakıyor amk :D
www.youtube.com

  • kurnaz  (26.04.16 02:44:22) 
Yalnız Abuzer Demirci Bursa İtfaiyesi Yangın Önleme Şube Müdürü'ymüş. Nasıl olabilir ya ? Bunları mı söylüyor şimdi?


  • shadowcat  (26.04.16 04:03:58) 
ahşap karkas yangında geç çöker, en önemli avantajı budur. tarihi ahşap yapılar üzerinden araştırmanı tavsiye ederim.


  • manuel mandalina  (26.04.16 08:33:43) 
tamamen yanlis sayilmaz, ahsabi kutuk olarak dusunmeyin, ozellikle tabaka haline getirilmis ahsaplarin REI direnci yuksektir.
ahsap yandigi zaman tamamen karbonlasana kadar tasiyici ozelligini tutmaya devam eder ki bu da saatler alabilir cunku ahsap malzemenin yanma prosesi distan ice dogru olur yani kimyasal ozellikleri oldugu gibi bir anda degismez. zaten ahsap strukturun yangin aninda en zayif noktalari metal birlesim noktalaridir. ahsap en dogal izolasyon malzemesidir, bu bile aninda sicaklik etkisini almayacagini gosterir.
bir diger nokta da eger ahsap kimyasal malzemelerle muameleye ugramamissa yangin aninda zehirli gaz salinimi yapmayacagi.
sonuc olarak yapinin ahsap olmasi yanginda aninda kul olacagini gostermez, ileri derecede REI direnci olan celik konstruksiyonlar karsilastirmayin ama hepimizin oturdugu betonarme binalara gore yangin aninda daha uzun sure ayakta kalip zaman kazandirmasi bile bence onu bir adim ileri goturur.
  • lallala  (26.04.16 08:35:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.