[]

teyzem dolandırıldı galiba

benim bi teyzem var daha önce de çalıntı motosiklet almıştı bilmeden neyin ne olduğunu üstüne bile almadan trink parayı verdi polis çevirmiş kuzeni gitti motor bi sürü iş almışlardı başlarına.
bu sefer de benim bu bahsi geçen kuzenimin bi arkadaşı varmış bi yere 5 bin tl yatırmış her ay 3.5 bin tl getirisi varmış. çocuğun şu ana kadar 70 bin tl parası birikmiş orda ama çekmemiş ya da belli bir süresi mi var o parayı çekmenin bilmiyorum çünkü bu olayı teyzem diğer teyzeme anlatmış bizim bildiğimizi bilmiyor soramadım o yüzden ayrıntısını. benim akıllı teyzem de gidip 5 bin tl kredi çekip bu olaya yatırmış. kuzene araba alıcaktı onun kredisini öderim hem de artık çalışmam vs diyor. ben duyunca net dolandırıldı dedim. 5 bin'e 3.5 bin tl ayda kim kime vermiş. legal zaten olmaz da illegal de böyle bir şey olmaz di mi? hem olsa nasıl inanacaksın? kim kime verir bu parayı. para 1 ayda kendini amorti ediyor nerdeyse.

yani soru, teyzem net dolandırıldı değil mi?

 
nepnet dolandırılmış gibi görünüyor.


  • basond  (21.04.16 22:43:11) 
dolandırılmış evet.

bu sistemler çok farklı isimlerle piyasaya çıksalar da aslında hepsi aynı şeyi yapıyor.

bu anlattığınız şey (bkz: ponzi scheme), yani ponzi şeması oluyor. sisteme üye olan kişilerin başkalarını üye etmesi işin içine girince saadet zinciri / titan zinciri oluyor adı.

vikipedi sayfası, buyrun : tr.wikipedia.org

gördüğünüz gibi burada herhangi bir yatırım yok, hiçbir şey üretilmiyor, hiçbir şey üretilmediği için de sistem para kazanmıyor, havuzdaki para bitince üyelere para ödeyemeyecekleri için yeni üye katılımı durunca sistemi oluşturan kişiler kayıplara karışıyor.

bu sistemlerde ilginç olan şey şudur, asla yatırdığınız ana parayı çekemezsiniz. örneğin 50bin lira yatırdınız, size her ay 5000 lira ödeyebilirler ancak 50bin lirayı hiçbir zaman geri alamazsınız. buna ek olarak hiçbir zaman vaad edilen aylık getiriyi de çekemezsiniz, "ödemeler 4 ay sonra başlayacak" ya da "3 ay çekim yapmayan üyelere %10 değil %20 faiz ödeyeceğiz" gibi taktikler kullanarak paranızı çekmemenizi sağlarlar. muhtemelen (artık ne aşamada girdiğinize göre değişir) birkaç ay sonra adamlar kayıplara karışacaktır, sistem böyle işler.

yasal değil haliyle, çok büyük bir suç.
  • hayirsiz  (21.04.16 22:48:42 ~ 22:57:38) 
bilmem ne mining mi ne diyorlar ona benziyor ve evet, dolandırılmış.


  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (21.04.16 22:50:39) 
teyzen hep boyle dolandiriliyorsa, benimle tanistirsana, hem sana komisyon da veririm bak :(

isin sakasi bir yana, bereket versin 5 bin tl ile iyi yirtmis teyzeniz. bu para da bosa gitmis olmadi, akillandi. akillanmasi icin odeme yapmasi gereken para 5bin tl imis (bkz: akıl parası)
  • scars dont fade  (22.04.16 01:06:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.