[]

Lazerle Göz Ameliyatı Olanlar

Birkaç gün önce şu entrye denk geldim: eksisozluk.com

İlkokul yıllarımdan beri gözlük kullanıyorum. Miyop 4-4,5 civarında, hipermetrop da 0,75-1'di en son. Entrynin yazarı da güzel güzel anlatmaya başlayınca aklımda bir "acaba" belirdi işin açığı.

Yalnız gözün yeniden bozulması, sürekli suni gözyaşı kullanma, batma gibi şikayetlerin olduğunu da duymuştum. Olanlar bu konudaki tecrübelerini paylaşabilirler mi?

Son olarak: hem işim hem de hobilerim gereği sürekli bilgisayar ekranı başındayım, kitap okuyorum, spor yapıyorum. Bunları herhangi bir şekilde etkileme ihtimali var mıdır?

 
Daha 19 yaşındayken ve gözlerim sadece 0,75 iken yaptırdım. Aradan 7 sene geçti, şu an 0,25 civarındalar. Hayatımda aldığım en iyi kararlardan biri.


  • long live rock n roll  (19.04.16 14:50:33) 
22 senedir miyoptum; artik gozum lens kaldirmayacagi icin zorunlu olarak lazer yaptirdim. daha bir ay filan oldu ama simdiden "ben niye daha once bu ameliyati olmamisim" deyip duruyorum. her gun lens cikar, sabah tak, lens batmasi vs. ugrasmaktansa 3 saat aci cekiyorsunuz, gerisi cok rahat.

batma konusuna gelince ilk hafta sabahlari kuruluktan batmayla uyaniyordum, damlami surunce geciyordu ama simdi hicbiri kalmadi. yine de 3 ay zorunlu olarak gozyasi damlasi kullanmak zorunda oldugum icin devam ediyorum ancak saate bakip kullaniyorum, batma ve kuruluk hissi tamamen kayboldu. tek goze almaniz gereken ilk gun batmasi cunku ovusturmaniz yasak. ben o aksam karanlikta bile disardan sizan isiktan rahatsiz oldugum icin kafama battaniye ortup oturdum, onun disinda hicbir zorlugu yok.
  • lallala  (19.04.16 14:55:59) 
göz tekrar bozulur mu? evet. Sürekli suni gözyaşı kullanılır mı? ben sadece ameliyattan sonra 3 4 ay kullandım 8 yıl falan oldu başka kullanmadım. Bende batma olmadı ama ışığa karşı hassasiyet oldu, yüksek ışık çok rahatsız edebiliyor bazen. Yine olsa yine olur muyum? 1000 defa da olsa olurdum, acayip rahatlık.


  • komsu komsunun nickine muhtactir  (19.04.16 14:56:46) 
Bir de yine gezinirken no touch laser diye bir sistemin kullanılmaya başlandığını gördüm. Bu ameliyatı olanlar da ayrıca belirterek yorum yapabilirler mi?


  • sevgikusunkanadinda  (19.04.16 14:57:14) 
Ben değilde bir yakınım 7-8 sene önce oldu.herrhangi bir şikayet duymadım ondan.bir daha gözlük kullandığınıda görmedim.
Yanılmıyorsam ilk gün güneş gözlüğü gibi bir gözlük takmıştı ışıktan korunmak için. Bir arkadaşımda 2 yıl önce oldu ve gayet rahat.

  • steve rogers  (19.04.16 15:24:31) 
-5,50 -5,75 miyoptum yaptırdım 3 yıla yakın oluyor, dendiği gibi... verdiğim en doğru karardı. önereceğim doktor da sinan göker olur bütçen uygunsa. türkiyenin en iyilerinden biri değil, türkiyenin en iyisi.

gözün yeniden bozulması mümkündür, ama ameliyatla alakalı değil. senin gözün 3 numara sen ameliyat olup sıfırlattın sonra 1 numara oldu diyelim, ameliyat olmasaydın da o göz 4 numara olacaktı... yani ilerleyecekse o ilerlemeyi durdurmaz ama ilerlemeyecekse tekrar bozulmaya sebep olmaz. presbiyopi kaçınılmaz, ama lasik olman daha sonra presbiyopi ameliyatı olup onu da düzelttirmeni engellemez kornean uygunsa.

kuruluğa gelirsek, ameliyat önceli lens kullanıyordum ve kuruluk rahatsız ediyordu. sürekli lensi çıkarıp tekrar solüsyonlayıp takma, göze solüsyon damlatma vs. ihtiyacım oluyordu ama ameliyat sonrası varolan kuruluk da düzeldi zamanla. eskisinden de iyi.

spor göze ağır darbe alman dışında sıkıntı olmaz, boksörsen lasik değil prk yaptır. biraz daha ağrılı olup iyileşmesi bi tık daha uzun sürer ama korneanda flap olmaz. ama dediğim gibi boksör filan olmadıkça o flap sıkıntı olmaz.
  • ucan spagetticanavari  (19.04.16 15:33:07 ~ 15:38:02) 
iki gözde de 3 derece miyoptum. 2005 aralık ayında lazer ameliyatı oldum (lasik), 10 seneyi geçti.

çok şükür tekrar bozulma yok, birçok kişiden daha net görüyorum. hiçbir şikayetim yok. göz ağrısı, göz batması vs yok, hiç olmadı. (ilk birkaç gün dışında tabii) bana sorarsan iyi ki yaptırmışım.
ilk günlerde hatırlıyorum, resmen "görüyorum, görüyorum!" diye gezmiştim:) gözlüksüz, lenssiz bir hayat özgürlük bence.
  • peggy  (19.04.16 16:20:24 ~ 16:21:04) 
tibbi gereklilik varsa olun, yoksa olmayin. 0,75 falan gibi miyop icin ameliyat olmak gereksiz risk almak bence. ama sizin durumunuzda 4-5 gibi degerlerde, gozlukle yildiziniz barismiyorsa ve goz uygunsa dusunulebilir sanirim.

gunese, isiga bakamama olacak, yazin daha sik gunes gozlugu takmaniz gerekecek, halo olusacak, gece arac kullaniminiz zorlasacak. kuruluk ara ara olacak. ama butun bunlara ragmen gozlukten kurtulacaksiniz ve butun negatif etkilerine deger bence. ben oldum, oldugumdan hic pisman olmadim :)
  • fayfim  (19.04.16 16:27:40) 
@fayfim 10 sene öncesinde yaşamıyoruz...

"gunese, isiga bakamama olacak, yazin daha sik gunes gozlugu takmaniz gerekecek, halo olusacak, gece arac kullaniminiz zorlasacak. kuruluk ara ara olacak. ama butun bunlara ragmen gozlukten kurtulacaksiniz ve butun negatif etkilerine deger bence. ben oldum, oldugumdan hic pisman olmadim :)"

gunese, isiga bakamama olacak: olmadı
yazin daha sik gunes gozlugu takmaniz gerekecek: aynı olay zaten, güneşe karşı hassasiyetim artmadı...
halo olusacak, gece arac kullaniminiz zorlasacak: wavefront bunun için geliştirildi, gece görüşüm eskisinden de iyi çünkü artık gözlük camının yarattığı saçma ışık kırılmaları ve gözüme gözüme gelen farların vs. gözlükteki tozları daha çok belli etmesi gibi olaylar yok.
kuruluk ara ara olacak: mikrokeratom bıçak kullanımıyla olanlarda evet yaygındı, intralase/femtosecond ile bıçaksız ameliyatta pek sıkıntı olmuyor. hatta kendi yazdığımda da belirttiğim gibi, olan kuruluğum bile bitti eskisinden de iyi. lens kullanımı uzun vadede çok çok daha fazla kuruluk yapıyor...

3 yıldır en küçük bir yanetki bile görmedim. olumsuz tek bir yanı bile yok benim için...

sen bunlarla karşılaşmış olabilirsin ama şu şekilde ifade etmen resmen gıcık etti...
"olacak, gerekecek, olusacak, zorlasacak, olacak" yani kesinlik belirtiyorsun, tıpta ve teknolojide en ufak bir değişim olamaz, kullanılan aletlere ve doktora göre sonuçlar değişemez, kişinin gözü seninkine göre farklılık gösteremez ve herkeste her koşulda aynı sonuç elde edilir diyorsun resmen bu şekilde...

ayrıca 0,75 ya da 5,75 numara olması ameliyat olma kararı vermede çok da fark yaratmamalı. 0,75 de bulanık görüyor hatta çok sıkıntı olmuyor diye daha az gözlük kullanıyor bile olabilir. gözlük takmıyorsa düşük numara bozukluğu olan tüm hayatını bulanık görerek geçirecek, gözlük ya da lens kullanıyorsa da numarası farketmez, kaç numara olursa olsun o gözlüğü ya da lensi kullanıyor olmak aynı olay... aynı rahatsızlık aynı sıkıntılar...

0,75 bozuk olsaydı da lasik olurdum. ayrıca düşük numarada korneadan daha az tıraşlama yapıldığından ameliyat daha kolay olur, ince korneaya dahi yapılabilir ve sorun yaşanma ihtimali daha azdır...
  • ucan spagetticanavari  (19.04.16 18:13:26) 
sizde olmamasi kimsede olmayacagi anlamina gelmiyor sevgili kardesim. bende oldu. 10 sene once de olmadim ameliyati. her komplikasyon herkeste gorulmez ama bazilarinda gorulur. onlari yazdim cunku olma ihtimalleri var ve bunlari goze alarak bu ameliyati olmak gerekiyor.

bunun yaninda kendim doktorum, ameliyatimi da sinif arkadasim yapti. gozum 8 civarinda bozuktu benim. buna ragmen olmadan once 50 defa emin misin bak olm diye tartistik. cunku cok dusuk riskler bile olsa kornea nakline Kadar gidebilecek riskler var. 0,75 adami ameliyat yaparsin, atiyorum 6 ay sonra Trafik kazasi gecirir, flep kalkar. sonra ugras dur.

hayatta alinabilecek riskler vardir, alinmasi gerekmeyen riskler vardir. goz gibi cok cok cok cok onemli bir organda gozlukle idare edilebiliyorsa milyonda bir dahi olsa o riski almaya karsiyim sahsen. o yuzden 0,75 falan gibi gozluk takmasa dahi aman aman bir gorme kaybi yasamayacak kisilerde ben sahsen onermem. herkesin kendi karari.
  • fayfim  (20.04.16 12:41:02 ~ 12:43:12) 
sen ihtimalden bahsetmiyorsun. yazdığın cümle kesinlik içeriyor ve kesinlikle olur anlamına geliyor. ben kesin olmaz demiyorum, sen kesin olur diyorsun fark bu...


  • ucan spagetticanavari  (20.04.16 13:21:13) 
okuyamadın ya da okuduğun hatta yazdığın şeyleri anlayamadın herhalde diye tekrar copy paste geçiyorum... "olacak, gerekecek, olusacak, zorlasacak, olacak"

kullandığın kelimeler bunlar değil mi? ne demek peki bu kelimeler? kesinlikle olacak demek... olabilir gerekebilir olusabilir zorlasabilir olabilir değil bak yazdıkların... sen ameliyat olursanız bu sorunların hepsini kesinlikle yaşarsınız demişsin burada. ben de yaşanmayabileceğini belirttim... uzatmana gerek yok. uzatsan da tekrar cevap vermekle uğraşmam bile.
  • ucan spagetticanavari  (20.04.16 13:24:02) 
Arkadaşlar sakin :) herkesin yardımcı olmak istediğinden, o amaçla yazdığından şüphem yok. Bu noktada yazım tarzı, üslup hoşgörülebilir.

Göze alınan bir darbe ya da olası bir trafik kazasından sonra "flex kalkar" olarak bahsettiğiniz şeyin nasıl sonuçları oluyor? Riski minimuma indirmek veya ortadan kaldırmak için farklı bir yol tercih etme imkanımız var mı?
  • sevgikusunkanadinda  (20.04.16 13:28:41) 
" onlari yazdim cunku olma ihtimalleri var ve bunlari goze alarak bu ameliyati olmak gerekiyor. "

olabilir dendigi Zaman gerekli vurgulayicilik olmuyor zannimca. soyledigim gibi; olacak yazdim cünkü bunlarin olabilecegini tamamen goze almak gerekiyor, nasil daha acik yazabilirim bilmiyorum. sizinle bir mevzu uzatmak niyetim yok, benim buradaki amacim soru sahibini Dogru bilgilendirmek. bana oldu bir sey olmaz yaa cok super bisey diye adami bicak altina sokarsin, yasamasi muhtemel her goz kurulugunda kufur eder sana. bunlar basit seyler degil. vermesi kolay kararlar degil. pazardan pantolon almiyorsun, uymazsa degistiririm deme sansin yok.

o yuzden bu tip kararlari almadan once mutlaka en kotu durum senaryosunu goz onunde bulundurun, hali hazirda idare edebiliyorsam neden riske gireyim diyebilin. bunun haricinde zaten yazdigim gibi ben de oldum ameliyati, bu saydigim yan etkilere ve risklere ragmen pisman degilim, iyi ki olmusum diyorum. goz dereceleriniz cok dusuk veya cok yuksek degilse bir goz doktoruyla bu konuda gorusmenizi tavsiye ederim.
  • fayfim  (20.04.16 14:20:26) 
ameliyat varsa risk her Zaman vardir. bahsettigim ihtimaller yuksek ihtimaller degil ama sifir, hic gorulmemis ihtimaller de degil. size en Uygun ameliyat secimini yine en iyi muayene olacaginiz goz doktoru yapacaktir.


  • fayfim  (20.04.16 14:23:37) 
benim gozum sanki gun isigina karsi daha hassas oldu, gunes olsun olmasin gozlerimi kisiyor gibiyim.
kuruluk sorunu ise yok.

  • baldur2  (20.04.16 14:48:19) 
Miyop 20'li yaşlara kadar sürekli artan bir olay. Numara büyüyor sürekli. Ancak kaç yaşına kadar net bilmiyorum. Teoride o yaştan önce de ameliyat yapmıyorlar zaten. Yaşınız 20 küsur ve altı ise bir araştırmakta fayda var.


  • kartallar yuksek ucar  (20.04.16 15:18:06) 
teoride 25 yasina Kadar beklemek onerilir. ve 2 sene ust uste goz numaralarinda bir degisim olmamis olmasi gerekiyor.


  • fayfim  (20.04.16 15:33:45 ~ 15:34:26) 
Ben 18'i doldurmamıştım ameliyat olduğumda.

Valla ben yaptır geç, rahat et, özgürlüğün tadını çıkar diyorum.

Bana da en başta demişlerdi, yok iyi birşey olsa doktorlar yaptırır, bak doktorlar hep gözlüklü, yok uzun vadede ne olacağı belli değil vs. Onları dinleseydim 10 yıldır hala lens kullanıyor olacaktım, belki de lens kullanmaktan dolayı kornealarım deforme olacaktı, gözüme mikrop kaptıracaktım. Ya da en basitinden şu an profesyonel olarak yaptığım scuba dalış sporunu bu dert yüzünden çoktan bırakmış olacaktım.

Milyonlarca insan yaptırıyor bu ameliyatı. Tamam komplikasyonları düşünmek lazım ama bunu düşünmeyi doktoruna bırak, doktoruna güven. Zaten abartılacak kadar riskli bir ameliyat değil, 2dkda olup bitiyor. İstanbul'da bir yerden bir yere giderken kafamıza düşen tuğla yüzünden kör olma riskimiz daha fazla bence.

Dediğim gibi batma, yanma vs şikayetler de sürekli olmuyor (bende hiç olmadı), bu tarz sorunlar uzun süre bilgisayar başında oturan her insanın yaşadığı şeyler.
Yaptır geç. Ve tabii ki iyi bir doktor bulup onunla görüş.
  • peggy  (21.04.16 00:01:45 ~ 00:02:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.