[]

Bir Domain Sorusu Daha

mesela arap asıllı bir firma var. bunlar türkiyeye giriyor. atıyorum global isimleri abdelvahab holding olsun. global siteleri de abdelvahab.com olsun.

bunlar abdelvahabturkiye adıyla türkiyeye giriyorlar. ticari işlemleri tamam, resmi açılışları falan da. sadece fiilen açılış yapmamışlar işte.

ben de abdelvahabturkey.com ve abdelvahabturkiye.com gibi domainleri aldım. fakat bu adamların com.tr uzantılı bir domainleri de yok anlayacağınız. türkiye'de firma isimleriye alakalı .com uzantılı domainler bende. eğer onlar benden önce com.tr'yi almış olsalardı bana sıkıntı olurdu diye biliyorum. hatta abdelvahab.com.tr de yok, abdelvahabturkiye.com.tr de yok. bu adamların com.tr'yi mi benden önce tescil ettirmiş olmaları lazım, yoksa tamamen markalarını türkiye'de benden önce tescil ettirmiş olmaları yeter mi?

mesela bunlar bizim tescilli markamız olan isme ait domain almış diye dava etme haklarına sahipler mi? :D yoksa bu altı üstü şahıs ismi ve benim canım bu isme ait domaini almak istedi. firmayla alakası yok denilebilir mi?


Not: Olay tamamen farazidir.

 
farazi cevap vereyim ben de :)

-mcdonalds.com/com.tr mcdonalds'a ait. ben kalkıp mcdonaldsturkiye.com diye alan adı alırsam ve mcdonalds'a rakip olmaya çalışırsam buna izin vermezler, bu direk kötü niyet çünkü. com veya comtr olmasının önemi yok bu durumda, adamların isim hakkından haksız yere istifade etmeye çalışıyorsun.

- bende mcdonalds.com.tr var, mcdonalds türkiye'ye geldi, marka ismini aldı. eğer bende marka ismi yoksa (yok?) domaini elimden alırlar. ne zaman kaydettiğim önemli değil. eğer marka ismi adamlara aitse ve senin elinde o markaya ait olan comtr domaini varsa bunu elinden alabilirler. çünkü com.x olan adlarda öncelik marka sahibinde oluyor.

-bende mcdonalds.com var, alan adı boşta öylesine duruyor, marka hakkı da bende değil. eğer mcdonalds markasını ben domaini aldıktan sonra kaydettilerse o zaman karşı tarafın şansı düşük. ama tersi ise o zaman domaini elimden alırlar. domain boşta duruyorsa yine elimden alabilirler çünkü "e bu adam bişi yapmıyo ki bununla, bu bize lazım" diyebilirler. bunlar gerçek.

-bende mcdonalds.com var, gerçek mcdonalds ile rekabet halindeyim. işte o zaman domaini elimden alabilirler çünkü kötü niyetliyim.

Her şeyin başında bir kurum var, bunun da var haliyle. Marka olaylarındaki anlaşmazlıklara WIPO denen bir kurum bakıyor.

Özet geç dersen iki kişiyi yan yana getirelim, birinin parası olsun, diğerinin olmasın.

Sence kimin dediği olur?

Avukat değilim.
  • hayirsiz  (18.04.16 03:58:53 ~ 04:05:47) 
hayirsizin soyledigi verilerin neredeyse tamami hatali, domainde ilk gelen alir vardir. rise up sureci dahil degildir. mcdonalds.com-u alabilirsin, sirket senden bunu geri alamaz, icerimte mac logosu vs kullanirsin sirket senden onu geri alir. icannda o isler degisti. domainde niyet mi olur ak bi de tavsan versinler


  • mrvengeance  (18.04.16 04:10:53) 
@mrvengeance

niyet her zaman önemli, kararı ona göre veriyorlar zaten. burada kimin en çok istediğine göre değil kimin işine yarayacağı üzerine dönüyor bütün olay. benim bir sürü alan adını alıp kenarda bekletmem mi daha kazançlı yoksa o alan adlarının o isimleri en iyi şekilde kullanabilecek şirketlere/kişilere verilmesi mi?

Nasıl futbolun başında FIFA, ödeme sisteminin başında SWIFT varsa, bunun başında da WIPO var. SWIFT bir ülkeye "kanka seni çıkarıyoruz" dediği zaman o ülkedeki bütün bankaların yurtdışındaki bankalarla ilişkisi kesilir mesela. Bunu niye kurmuşlar? Bunun için. Kontrol.

FIFA da aynı, aslında tek başına bakarsan "bunlar kim de karar veriyor" diyebilirsin ama organizasyon sahibi o, top onun.

Oynatmayabilir.

Tamam, alan adını alırım da, başkasının kurallarıyla oynuyorum. Kural koyucular o kurallara bakarak benim oynamamam gerektiğine karar verebilirler.
  • hayirsiz  (18.04.16 04:19:45 ~ 04:31:23) 
tescilli isim içeriyorsa alırlar. ama eğer şirketin ismi abdelvahab gibi değil de daha jenerik bir şeyse (arapça jenerik ne var bilmiyorum ahmet diyelim) o zaman sıkıntı olmaz.


  • tescillimarka  (18.04.16 05:32:19) 
Tescilli markaysa alirlar. Daha once ornekleri oldu cok. isbank'in wipo davasi vardi mesela. Bi ton ornek dolu.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (18.04.16 08:12:13) 
Alin bakin, rakip olabilecek kotu niyet iceren tum domainlere transfer karari verilmis.

www.wipo.int
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (18.04.16 08:13:03) 
hayirsiz haklı. ekşiyen adamın verdiği linkin aynısını vermeye gelmiştim, verilmiş.

ben işin çıkar noktalarını söyleyeyim;

1- marka tescili belli mal/hizmet grupları için yapılıyor. yani abdelvahap markası örneğin makina sınıflarında tescilliyse, sen bunu alakasız bir sektörde kullanıyorsan (ör.giyim) ve abdelvahap türkiye'de herhangi bir işlemde bulunmadan önce tescil ettiysen (marka tescili) ve domainini aldıysan sana hiçbir şey olmaz. domain sende kalır.

2- kötü niyet oluşması için senin bu kurumun türkiye faaliyetlerine başladığından haberin olması gerekir. bunun için de karşı taraf avukatı sana ihtar çeker. bu ihtarı aldığında irtibat kurup "yha ben bunu aldım ama gelin size satayım" diyebilirsin. bu durumda büyük firma genelde abartılı olmayan rakamlarla satın alma yoluna gider.

özet: fikri sınai mülkiyet hukuku uluslararası sermayeyi korumak için üretilmiş bir hukuk, kötü niyet bulursa küçüğü affetmez.
  • babilbaligi  (18.04.16 08:50:39) 
aşağıdaki adreste gördüğüm kadarıyla çatır çatır alırlar.
alamaz diyen arkadaşlar neye göre alamazlar diyorlar bir referans gösterseler de biz de öğrensek iyi olur.
(git: www.wipo.int
  • oz suser  (18.04.16 12:05:05) 
apple.com'u alamazlar ama macbook.com'u söke söke alırlar.

apple.com'da da şirket olan apple ile alakalı hiçbir şey yapmaman gerekiyor tabi. anca elmayı tanıtırsın.
  • tescillimarka  (18.04.16 14:01:02) 
olm bişey olmaz diyenler fütursuzca sallıyor.

bu örnekte abdelvahap beni bulsun domain sahibini -afedersiniz- ters domaltır düz sikerim. domaini almakla kalmayıp başka yaptırımlara da götürürüm. işim bu, bundan para kazanıyorum lan ben. her gün önümüze gelen dosyalar, beraber çalıştığımız avukatlar da var.

bir kişi/şirketin tescilli markasını aynı* sektörde hiçbir şekilde kullanazsın. sınai mülkiyete tecavüzdür, ağır cezası vardır.

*: fiilen kullanılan sektörler değil, tescilli olduğu sektörler. yani apple tüm sınıflarda tescilli ise, elmayı da tanıtamazsın.
  • babilbaligi  (18.04.16 14:50:53 ~ 14:51:42) 
tescilli markayla ilgili yorum yapamıyorum ama, jenerik isim olarak en güzel örnek steam.com


  • zoque  (18.04.16 15:01:07 ~ 15:02:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.