[]

Freelance çalışanların vergi olayı?

Mesela serbest çevirmensiniz, şirketlere çeviri hizmetinde bulunuyorsunuz, haliyle kazancınız her ay bankanızda birikiyor. Bir şirketin sigortalı serbest çalışanı değilseniz bir süre sonra devlet size, sana sürekli para geliyor, hayırdır nereden geliyor bu paralar, vergi falan verdiğin de yok demez mi? Serbest çevirmenlerde ya da başka serbest çalışanlarda bu iş nasıl oluyor? Çünkü bildiğim kadarıyla bu meslek erbabı genellikle sigortasız çalışıyor. Bu işi yasal hale getirmek için gidip merhaba benim bir kazancım var, birazını size vergi olarak vermeye geldim, çünkü ben işgüzarım mı diyoruz? Biraz kafam karıştı, net bir örnek de bulamadım forum sitelerinde falan, belki bir yardım eden olur diye buraya geldim.




 
bankadaki para 50-100 bin olursa devlet sorar tabi. 300-500 için kılını kıpırdatmaz. slm ben vergi verecem diye olmuyor. ille vergi verecem dersen şahıs şirketi kurup fatura kes. hem yüzde 18 kdv hem de gelir vergisi ödersin.


  • cekilmis gayfe  (15.04.16 22:55:45) 
illa devlete vergi vermek istiyorum ben diye bir gayretim yok tabii. derdim sadece şu: sen serbest çalışansın, evden iş yapıp para kazanıyorsun, öyle şahıs şirketi gibi bir şeyle de uğraşmak istemiyorsun, devletin bir gün illegal bu yaptığın diye peşine düşmemesi için bunu nasıl legal hale getirirsin. cevap için teşekkür ederim ayrıca.


  • it oynamis yonca masarasi  (15.04.16 23:08:29) 
Freelance konusunda devletin bazı serbestlik uyguladığı durumlar var. Bunlardan biri de ev hanımlarının yemek yapıp satması. Bunlar özel mevzuat tarafından belirlenmiş çerçevede. Mesela yemek yapanlarda gelir sınırı yok, ancak üretimde kullandığı hiçbir ekipman sanayi tipi olamaz. Yani ya bu ocak küçük geliyor bir sanayi tipi ocak alayım dediği andan itibaren vergi mükellefi oluyor ve şirket kurması gerekiyor. Ancak evde kimseyi çalıştırmadan ya da kollektif olarak yemek yapıp satma işinden ayda 50.000 de kazansa vergi muafiyeti söz konusu...

Freelance işinde de yapılan iş seni bir yerden sonra fatura kesmeye zorlayacak. Yani sen bir iş için 1000 2000 isterken işletme bunu gider makbuzu ile gösterebilir ancak 10-20k para istemeye başladığında işletme bunu vergiden düşmek için fatura isteyecek. Yani şirket kurmaya piyasa seni itecek zaten. O yüzden sıkıntı çıkmaz. Vergi müfettişi burada niyet de okur. Sen tek işten 100k almışsan vergi kaçırıyorsun der ancak iş başına 1k-2k para alıyorsan sıkıntı çıkarmaz.
  • accorbite  (15.04.16 23:23:31) 
ben de merak ediyorum bunu.

peki şahıs şirketi kurmadan kendimiz beyanname vererek vergi ödeyebilir miyiz?

şahıs şirketi kurunca türlü türlü masrafı oluyor.
  • Mehmet Ersoz  (15.04.16 23:34:57) 
şahıs şirketi kurduğunuzda türlü türlü masrafı falan olmuyor.
zaten az fatura kesilen bir iş yapıyorsanız (mesela bir işten 2000-3000 kazanıyorsunuzdur, ayda 2-3 fatura kesip bitiyordur mesele) muhasebeciye 100-150 lira ödersiniz.

bütün masraf bu. başka da bir masrafı yok vergiler dışında.

uğraştırıcı bir yanı falan da yok.
hatta eviniz şirketten kiralıksa, onu kdv den de düşebilirsiniz vs. avantajları da olur.
  • tchuck  (15.04.16 23:48:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.