[]

Akademik çalışma için uygulanacak anket için izin istenir mi?

Şimdi elimde bir makaleden aldığım anket var. Belki daha önce başka çalışmalarda da uygulanmış olabilir.

Her neyse, benim için bu anketin yüzde 70'i işe yarıyor. İnsanların demografik, psikolojik özelliklerini belirlemeye yönelik bu ankete ilaveten kendi çalışmam adına bir takım sorular da ekleyeceğim. Makalenin yazarları bu anket ve sınıflandırmayla başka bir şeyi taramış, ben başka bir şeyi araştıracağım. (Konuların gidişatı ziyadesiyle farklı)

Peki bu kısmı alıp kullanmak için izin almam gerekir mi? Sorduğum bazı kişiler yaa burada bir şey olmaz dediler. Bir başkası bilmiyorum gak guk filan dedi.

Şunu söylemek istiyorum. Türkiye'de bir şey olup olmaması önemli değil. Olmayacağını bilsem de etik davranmak, o makale yazarlarına saygılı olmak istiyorum.

Öte yandan makaledeki soruların genele hitap etmesi (yani öyle çok derinlikli bir test yapısı değil) ve daha sonra da anketlerle epey haşır neşir olacağım için bu bilgiyi sizlerden sormak istedim.

 
Anket dediğiniz demografik veri almaya yönelik soru bütünü mü yoksa güvenirlik geçerliği alınmış ölçek mi?
Eğer ilkiyse izinsiz de kullanabilirsiniz. Ikincisi ise o ölçeği uygulayandan değil ölçek geliştirme çalışması yapan, Türkçeye adapte eden her kimse ondan izin almalısınız. Araştırmanın araçlar/ölçekler başlığında bu bilgi paylaşılır.
Bu noktada, benim de çok bilgi sahibi olmadığım bir konu var ki; back anksiyete, scl90r gibi köklü ölçeklerde izne gerek duymayabiliyor danışmanlar. Belki "herkese izin veriyorum" gibi bir açıklama yapılmıştır sahibi tarafından, öyle paylaşılmıştır.
  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (15.04.16 12:14:50) 
aslında her ikisi de değil. bu anket biraz daha arada. somutlaştırmak için şöyle sorayım ki o zaman benim sorum da cevap bulmuş olur; örneğin finansal okuryazarlık seviyesini belirlemeye yönelik bir dolu anketler var. bunlardan birini kullanırken izin almak gerekir mi?

finansal okuryazarlık demek, finans piyasalarının işleyişini biliyor mu diyerek deneklere incelikli sorular sormaktır bir bakıma. yani kpss sorusu değil sonuçta. az ama sonucu ortaya çıkaran.
  • harry tuttle  (15.04.16 12:19:54) 
Hayır, izin alman gerekmez, kaynak göstermen gerekir. O insanlar yayınlarken, kullanılsın diye yayınlıyor zaten. Kaynak göstermezsen sıkıntı olur tabii.


  • evrim halkasi  (15.04.16 12:32:22) 
alman doğru olan. zaten sıkıntısı veriyorlar izni.
ayrıca da akademik çalışma içinde bahsetmen ve kaynakçada da göstermen lazım.

  • alibaba06  (15.04.16 13:17:58) 
doğrudan kullanacaksan izin almalısın. anket telif haklarına tabidir.

nezaketen e-posta ile bilgi vermek ve izin almak yeterli olur.

uygulamada umurlarında olmaz. sana anketini kullandığı için hiçbir hoca telif davası açmaz. anket şirketleri bile açmıyor.
  • babilbaligi  (15.04.16 14:04:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.