[]

turkiye'de maaşlar tavan yaptı da benim haberim mı yok?

Asagidaki duyurulardan birine 4000 lira maaşı begenmeyenler dolusmus, daha önce de çok denk geldim böyle şeylere. Turkiye'deki mesleklerin maaş skalalari belli, sadece belirli bir kesim yeni mezunken 4000 lirayla ise başlıyor diye biliyorum ben. Geri kalanlar ortalama 2000-2500 alıyor, iyi üniversiteden mezun yeni avukata asgari ücret teklif edildigini duydu bu kulaklar. Niye herkes sanki 10000 lira maaş alıyormuş gibi gelip akıl veriyor? Yoksa herkes 10000 lira alıyor da benim haberim mi yok? Evet, bu maaşlar alınıyor da herkes almıyor ki.


Not: uzun süre çalışmış avukat, mühendisleri, doktorlari vs saymıyorum. Onlar bir şekilde alırlar bu paraları diye düşünüyorum.

 
bir kişi görüp herkes böyle sanıyor çoğu.
asgari ücret teklif ediyorlar hala yeni başlayanlara.

  • basond  (13.04.16 12:30:36) 
evet türk lirası son 2 yılda neredeyse yarı yarıya (belki daha çok) değersizleşti.
Ocak ayında asgari ücrete gelen %33 zam ile, iyice değersizleşti.

Asgari ücretle işe başlayan üniversite mezunu da kendi değersiz hayatını soruştursun bu saatten sonra.
  • tchuck  (13.04.16 12:33:51) 
çünkü herkes maaşının kat kat fazlasını hak ediyor. en düşük alan da öyle, en yüksek alan da.

hep arş. gör. kapsamında dönmüş muhabbet,
araştırma görevlisi belki mesaiye uymuyor ama:
- hocaların her işini yapıyor. en mantıklı işlerden tut, abuk subuk işlere kadar. makaleleri çevir, hoca yayınlasın gibi. benim başıma direk gelmedi ama duydum. ders notları hazırlamadan tut fotokopi çekmeye kadar geniş bir skalada görev tanımı var.
- ders alıyor bir yandan, veriyor bir yandan. sınav okuyor bir yandan. kendi dersi kadar verdiği derslere çalışıyor, sürekli yeni şeyler öğrenmek, takip etmek zorundasın. sürekli kendini kanıtlaman lazım. 2.000-2.500 veren bir işte de kendini kanıtlamak zorundasındır ama bu kadar mıdır bilmiyorum.
- yeterlik sınavı, jüri, tez, makale, sunum yapmak zorundasın. düşün ki 30 yaşlarına yaklaşmışsın, akademidesin, elinden başka iş gelmiyor. yeterlik sınavından kaldığın an bittin. o stresle aylarca başa çıkmak, mantıklı olmak lazım. tez jürisi için de aynı şey. tüm hayatın iki dudaklarının arasında hocaların.
- hocalarla aranı iyi tutmak zorundasın ki seni dışlamasınlar. bkz. madde 1.
- haftasonu/haftaiçi, gece/gündüz ayrımı yok. pazar sabah 6'da da, cuma gece 11'de de hoca aradığında ulaşılabilir olmalısın. sınavlara, tezlere çalışılan vakti saymıyorum bile.
- öğrencilere danışmanlık yapıyorsun. üsttekiler hoşa gitmeyen karar alsa suçlu yine sensin öğrencilerin gözünde. stres, stres, stres...
- öyp ile atanan belirli bir seviyeyi yakalamış insanlar. evet, torpilli girip de yatan da var. bu maaşın az olduğu kesim kadar bu maaşın çok bile olduğu kesim de var aynı meslek grubu içinde.

neyse, sonuç olarak, 2.00 ortalama ile bitiren ile 4.00 ortalama ile bitiren aynı maaşı almıyor, en azından çoğu bölüm için. bütün üniversite hayatını geçirip, ne iyi not alıp ne yeterli faaliyette bulunmadın mı maaşın düşüyor ileride. maaş ilden ile de değişiyor, istanbul için 4000 azken ankara için sınırda, atıyorum mersin için çok çok iyi para olabilir. bilemiyorum.

işin içine para girince her şeyin tadı kaçıyor. kısa adam maaşları artırdı belki ama eskiden akademide belirli bir kalite vardı, günden güne o da düşüyor. bu işe gönül vermeyen insanlar doluşuyor, derdi para olan. eskiden de aşırı kaliteli değildi ama beklentiler de parasal olarak düşüktü.

adamın neye para harcadığını da bilmiyoruz. belki sağlığa gidiyor çoğu? belki ailesine yardım ediyor? çok enteresan buluyorum sorgulayanları.
  • passion rules the game  (13.04.16 12:36:22 ~ 12:38:20) 
ben o 4000 az diyenlerin piyasayı zerre kadar bildiklerini düşünmüyorum. yada tıp felan gibi bir yeri bitirmiştir 6 maaşla işe başlamıştır herkezi aynı sanıyodur. ciddiye bile alınmıycak laflar dönmüş diğer duyuruda 4000 çok az felan diye. türkiye şartlarında çok az kişinin aldığı bir maaşdır 4000tl hiç boşuna kendimizi kandırmayalım. ha gerçerli bi mesleğin vardır deneyimin vardır çok daha fazlasını alırsın o başka ama yeni mezuna felan 4000 mümkün değil.

@passion rules the game
hocam hak etmek konusuna girersek kimse hak ettiğini alamıyor ki okumuş olsun veya olmasın
  • genc irisi  (13.04.16 12:42:07) 
türkiye'nin iyi sayılabilecek bir üniversitesinin iyi sayılabilecek bir bölümünden yeni mezun oldum.

en en boş dediğimiz arkadaşım 2700tl maaşla işe başladı(ona da koç'ta mba yaptıracak girdiği yer :( negzel. ). 6-7'ye kadar çıkıyor maaşlar. genel çoğunluk 4-5 arasında. (değerler net) giriş seviyesi ücretleri bunlar.

sektöre göre, yapılan işe göre, yetkinliğe göre, mezun olunan yere/bölüme değişiyor maaş skalası. herkes kendi skalasına veya duyduğu-istediği skalalara göre cevap veriyordur eğer durum aksi gibiyse.
  • fakyoras  (13.04.16 12:42:47 ~ 12:47:31) 
Sorun şu ki paranın hiç bir değeri kalmadı.


  • turkuaz  (13.04.16 12:44:52) 
Ya burada en yüksek maaş alan 5 bin lira alıyor ama sorsan herkes 10 bin 20 bin kazanıyor. 20 bin lira maaş alacam İstanbul'da yaşayabilir miyim bu parayla diyen tipler vardı bir dönem. Tuhaf tuhaf işler.


  • angelus  (13.04.16 12:49:33) 
Arkadaşlar, sadece yeni mezunlar yok, 35+ olan meslekte +10 deneyimi olanlar alıyordur belki. Yeni mezunlar dışında da kişiler var ülkede.


  • amarat  (13.04.16 13:06:36) 
Avukat piyasasinin cok kotu oldugunu ben de duymustum. Kalifiye meslekte avukatliktan sonra kotu olan piyasa da muhendis maaslari. Doktorluk icin konusursak; yeni mezunken alinan maas ile 4-5 senelik tecrubeli doktor arasinda en az 2-3 kat fark ediyor. Doktor piyasasi biraz daha iyi. Onun disinda kalanlar; dedigin gibi geneli 2500 aliyor zaten.


  • neferkitty  (13.04.16 13:07:03) 
luks lokanta, luks giyim, ulasim yine kendi araci ve gezi vs. yakit... luks kavrami kisiden kisiye degistigi icin yetmeyebilir. biraz da burnu havadalik, bizim insanimiza 10.000 tl'de versen yine yetmez der. memnuniyet derdine girilmemeli. bazen hakikatten ss diyorum yani.


  • evimin paspasi  (13.04.16 13:09:46) 
yorum farkı var bu konuda. kimileri realist kimileri idealist düşünüyor. "4000 alıcak tabii bunu hak ediyor" diyen idealist kesim. realist kesim ise "haklısın kardeşim ama bakalım kim hak ettiği parayı alıyor" diyip başlangıç maaşları 2500 altı olan kalifiye insanları örnek gösteriyor.

realist kesimin temsilcisi olarak diyorum ki 4bini hak ediyor olması o parayı alacağı manasına gelmez, çünkü kimse hak ettiği parayı alamıyor. o duyuruda not skalasından dem vuran vardı ama içinde bulunduğumuz piyasa koşulları bağıl ortalamayla değerlendirilmeli, yani çan eğrisi. herkes hak ettiği parayı kazansa 4bin de yeterli gelmeyecek çünkü, ortalama yükselecek, sorun bu. öyle çok ekonomi bilgim yok enflasyon falan ama "olması gereken" ile "olan" arasında bu kadar fark varken "bana ne bana ne bu olsun" demek benim gibi realistlere saçma geliyor.

bireysel bazda düşünürsek; insanın hak ettiğini düşündüğü maaş için çabalamasını ve aza kanaat etmemesini destekliyorum. ama sorun bu zaten, hak ettiğin şey için esktra çabalaman, araman uğraşman, gerekirse uzun süre işsiz kalman gerekiyor. herkesin bunu kaldıracak maddi ve manevi gücü yok, o yüzden "siz böyle 3 kuruşa razı olursanız daha çok ezerler" düşüncesine katılamıyorum.
  • baba jo  (13.04.16 13:17:03 ~ 13:22:51) 
arkadaşlar hala anlamıyorsunuz. paranın değeri yok. para yarı yarıya değer kaybetmişken siz hala aynı maaşı istiyorsanız sıkıntı sizde.

2 sene önce 750tl ye kurumsal site yaptığımda, iyidir diyordum. şimdi binbir pazarlıkla, vaatlerle vs. en fazla 2000tl ye düşürüyorum kurumsal websitesi parasını. olay bu yani.
  • tchuck  (13.04.16 13:18:29) 
Tchuck, iyi de sen öyle düşünüyorsun ama kimse sana çıkarıp 'aaa paranın değeri düştü, al bakalım maaşının iki katini' demiyor. Ki ben 10000 lira adam yok demiyorum, var. Benim çevremde de var ama hepsi işlerinde en az 7-8 yıldır çalışan, dil bilen, kalifiye, kendini yetiştirmiş insanlar.

Ben kalkıp da yeni mezun adama '4000 lira az yeaa' demelerini anlamdiramiyorum.
  • fraise  (13.04.16 13:23:50) 
millet abartıyor hacı.
benim kanaatim bu yönde.
bi tanıdığımız gelmiş benim anneme anlatıyor; "-bizim kıza onbin tl maaş teklif ettiler. kız git çalış dedim dedim ama dinletemedim." benim anamda saf saf dinliyo, üzülmüş bak ona bile şu kadar maaş vermişler sen hala az paraya çalışıyon gibisinden. kız 1 yıldır işsiz hala. şimdi bunların anası-babası böyle olunca onlarda atıp tutmayı bir halt sanıyor. bana çevrende tanıdıkların içerisinde bir yerde maaşlı çalışıp 5000 ve fazlası maaş alan kaç adam var desen. beşi geçmez. ama kendi işinde 5000 den fazla kazanan kaç adam var dersen çok var. çoğu üniversite mezunu değil. ticaretle uğraşıyor. kısaca benim ailemde yani kuzenler falan dahil sadece bir avukat vardı. son bir yıl içerisinde 4 kuzenim ki 3 ü özelde okudu ve stajını tamamlayıp avukat oldu. yani popüler mesleklerden bi tıp kaldı gibi. her ilde üniversite, özel üniversiteler gibi konular tam darbe oldu. herkes üni. mezunu herkes. 4000 tl yi beğenmeyen yeni mezuna gülünür. paranın değeri yok, kimse hakkını alamıyor mevzuları farklı konular. herkes kravatlı köle işte.
  • seyduna6687  (13.04.16 13:51:45) 
burdaki sıkıntı o duyuruda açıklanmıştı. evet herkes düşük maaş alıyor, ama 4000 de düşük. özellikle istanbulda yaşayan ve yine örnek duyurudaki gibi kalifiye insanlar için.

tamam yeni mezunlar para alamıyor, ama almamaları gerektiği için mi? asgari ücret 1300 olmuşken mühendislik mezunu adama 2000 vermek küfür gibi bir şey zaten, bir de onun üzerine ama bak yeni mezun arkadaşların ne kadar düşük alıyor sen 4000 alıp bi de şikayet ediyosun demek baya yanlış bir gidiş yolu.

önceki duyuruda not ortalaması üzerinden açıklanmıştı ben de şöyle büyüteyim örneği, sürekli taciz edilen bir insana ama oo ne tecavüzler var haline şükret bence taciz ne olucak katlanırsın demekle (bir tutamayız tabii) benzetebiliriz. bir şeyin daha kötüsünün var olması o şeyi hak edilen ve doğru olan haline getirmiyor.

yukarıda cevap verenler ayrıca haklı, paranın değeri çok düşük şu an 4000 tl maaş 1400 dolar ediyor, euroyu düşünmek bile istemiyorum. alım gücü düşük, kiralar ev fiyatları uçuk. 4000 tl alan biri düzgün bir evde oturmak için maaşının yarısını zaten eve + ev giderlerine verecek. azıcık borcu harcı olsa yemek yemeye ay sonuna parası kalmayacak. biraz daha çok yönlü düşünmek lazım "ooo birader 4000alıyon iyiymiş" demeden önce.
  • freya  (13.04.16 14:10:12) 
Burada da 10 bin TL maaş alanlar var.10 bin TL maaşı abartmayın.Benim çalıştığım uluslararası firmada:

-kendine bağlı mavi yaka yönetmeyen yeni mühendisler 5 bin brüt civarı
-mavi yakalı işçi yöneten,henüz müdür olmayan mühendisler tecrübeye bağlı 7-10 brüt arası
-alt seviye müdürler 9-13 brüt arası
-Üst seviye departman yöneticisi müdürler de 16-20 bin brüt civarı alıyor

Bakın üstte üretim yapan bir tesisten söz ediyorum.Direktör,yönetim kurulu üyesi vs. yok.Bildiğin fabrikadaki en alt seviye mühendisten üst seviye müdüre kadarki skala bu.

Bu tip farklı duyurularda hep aynı şeyi söylüyorum:

1) Bahsettiğiniz paraları alanlar var.Herkes abartmıyor
2) Alanlar var ama paranın değeri kalmadı artık.Bir ev almak istese üstte 10 bin brüt alan eleman yıllarını kutu gibi bir apartman dairesini almak için feda etmek zorunda.
  • turkuaz  (13.04.16 16:35:54) 
Turku az, derdim ne alıp almadıkları değil. Evet, alan var ama almayan çoğunlukta. Sanki herkes bu maaşları alıyormuş da 4000 asgari ücretmiş, yeni mezun burun kivirmaliymis moduna girenleri anlamıyorum ben. Yoksa hakediyor/ haketmiyor, yetiyor/yetmiyor kısmını tartışmiyorum.


8000 lira alan ilkokul mezunu tanıdığım da var, 2 üniversite bitirip 3000 lirayı zor gören de var. Derdim bu değildi yani.
  • fraise  (13.04.16 16:53:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.