[]

PDR ve psikoloji bölümleri arasındaki fark

Kuzenim bu sene türkiye'de üniversiteye başlayacak, bizim bölüm arayışlarımiz da harıl harıl devam ediyor. Kendisi psikoloji istiyordu ama birkaç kişi 'turkiye'de psikoloji bitiriren işsiz kalirsin' vs demiş. Benim de konuya tam hakimiyetim yok, psikoloji bitirdikten sonra yüksek lisans yapıp psikolog olarak çalışmiyorlar mi? Neden işsiz kalsinlar? PDR bana daha çok rehber öğretmenleri hatırlatıyor, yanılıyor muyum? Yurtdışında geçerliliği var mı pdr'nin?

Hangi bölüm üzerine yoğunlaşsın bizimki? Teşekkür ederim şimdiden herkese.


 
pdr'nin puanı yüksek psikolojinin düşük.


  • kakao  (12.04.16 17:11:10) 
doğru biliyorsun, yüksek lisans sonrası çalışabiliyor ve pdr rehber öğretmen gibi.

benim girdiğim yıllarda psikolojinin puanı çok daha yüksekti, pdr kıyasla düşüktü. şimdi nasılbilmiyorum.
  • sayns  (12.04.16 17:13:54) 
Kuzenim YÖS ile gireceği için bölüm puanı çok önemli değil aslında, mesleki açıdan soruyorum daha çok ben. Puanı yüksek bölüm daha iyi bölüm mu demek ki?


  • fraise  (12.04.16 17:15:15) 
hayır tabii :) daha çok tercih edilen bölümlerin puanları yükseliyor. psikolojide yalnızca lisans eğitimi almak yeterli değil, birçok eğitime katılmalı ve yüksek lisans yapmalısın. bu yüzden pdr'ye kayıyor bu aşamalardan geçmek istemeyenler. eğer psikolog olmak istiyorsa psikoloji okusun tabii ki. daha önceki yıllarda pdr/farklı lisansı olan biri yüksek lisans eğitimiyle psikolojiye geçebiliyordu(muş) fakat artık türkiye'deki üniversiteler psikoloji lisansı olmayan kişileri çok çok iyi değilse/ciddi bir farklılığı yoksa yüksek lisansa almıyorlar. ayrıca sağlık alanında olan tüm meslekler gibi eğitim sınırlı kalmıyor, ömür boyu yenilikleri/yaklaşımları takip etmeyi, öğrenimden çıkmamayı gerektiriyor.

psikoloji lisans eğitimiyle psikolog olarak çalıştıran kurumlar yok değil fakat aslında yasadışı. formasyon alıp okullarda pdr olarak da çalışabilirler. pdr psikolojinin gerekliliklerini kapsamıyor, bir nevi öğretmenlik yani.
  • sayns  (12.04.16 17:29:51 ~ 17:30:49) 
Psikoloji bolumu bir anda o kadar revacta oldu ki, tum unilerde acildi. Sonucta.niteliksiz egitim ve asiri mezun. Kpssyle atanmak artik baya zorlasti. Ozelde de yeni gelen yasalarla ucreleri kusa dondu. Adam gibi bi klinik psikolog olmak icin yillarinizi ve cok ciddi paralari gozden cikarmak gerekiyor. Ve buna ragmen iyi para kazanmak zor. Pdrye devlette girmesi nispeten daha kolay, ama o da bir kac sene icinde psikolojinin akibetine ugracak. Maddi durum iyi ve sebatkarsa psikoloji tercih edin, idealist degilim diyorsaniz pdr daha iyi bence


  • red g  (12.04.16 17:59:53) 
Eğer çocukla çalışmak cazip geliyorsa kendisine, dil ve konuşma terapisti olmayı düşünebilir. Son verilerde atipik çocuk oranının 1/68'e düştüğü görülüyor ve bu alanda çok büyük bir açık var.
Eğitim şartları ile ilgili bilgim kısıtlı ancak bildiğim kadarıyla; daha önce ilgili bölümlerden mezun olup yüksek lisans ile uygulayıcı olunuyordu ama artık lisans ve doktora programları da açılmış. Dilkomu araştırmanızı öneririm.

  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (12.04.16 21:37:44 ~ 21:39:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.