[]

Nijerya

Yurt dışında öyle bir yere gidiyorum ki Nijeryalı, Rus, İranlı, Çinli ve Hintlilerle bir arada olup ilgilenmem gerekiyor. Rus, Çinli, Hintli'yle deneyimim var, İran üzerine de yine sanat ve politikadan konuşurum. Ama ben Nijeryalılarla ne konuşacağım? Bayraklarını bile bilmiyormuşum, rezalet, açtım da baktım. Bi tek Nijerya dolaylarında korsanlar var falan diye biliyorum. Ne konuşayım onlarla? Ne sorayım? Bildiğiniz, aklınıza gelen bir şey var mı? Ne öğrenmek istersiniz? :)




 
Tarihlerini okudukça içim karardı :( Ayrıca Uche Nijeryalıymış. Türk vatandaşı olup Deniz Uygar adını almış.


  • shadowcat  (12.04.16 03:31:17) 
bir kere ingilizce aksanlari iskence gibi, kolay gelsin diyorum. sonrasinda nijerya dendi mi bir turkun aklina gelebilecek belli basli pek az sey var:

1) futbol: amokachi, okocha, uche (hadi bi de shorunmu ve hatirlanmamasi gereken ohen diyelim. not: besiktas)
2) boko haram
3) nigerian mail scam

bunlardan baska bir sey konusulmaz valla.
  • no christ requires  (12.04.16 03:40:47) 
aksanları çok kötü +1

ülkelerine yapılan haksızlıkları da konuşabilirsin. korsan konusunu açıp, oradan geçen büyük gemiler bütün balıkları topluyor, yuvalarını bozuyor ne var ne yok dipte süpürüyor insanlar aç kalıyor yazık valla falan deyip sempatiklik kazanabilirsin.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (12.04.16 03:58:40) 
Hintli ve Çinli aksanı + Nijeryalı. Bir de Rus'la benim aksanım :( Beyinler yanacak.


  • shadowcat  (12.04.16 04:07:12) 
dunyanin en komik ingilizce aksanlarini toplamissin tebrikler. bi fransiz eksik orada. gulmekten catlarsin artik her gun.


  • baldur2  (12.04.16 04:17:43 ~ 04:18:03) 
reddit'te gezinirken denk gelmişti. nijeryalı biri yazmıştı. kabarık darbe geçmişinden ötürü ordunun ne denli aciz bir hale düşürüldüğünden, başa gelenlerin nasıl bencil olduklarından bahsediyordu. millet hastalıktan ölürken, baştakiler en ufak hastalıkta avrupa'nın yolunu tutuyormuş, çocuklarını yurtdışında okutuyorlar, sefalet içerisindeki şehirlerde lüks arabalarla gezmeler, jetler, yine yurtdışında malikaneler...vs. ayrıca arada çok ciddi paralar kayıplara karışıyormuş, ne olduğunu bilen yok. özetle, feci bir soygun varmış nijerya'da, bu konuyu aç. gerçi ters de tepmesin de şimdi, önce ağzını yokla sen kibarca :)

kaynak da buldum:
news.bbc.co.uk
www.nytimes.com
saharareporters.com

ek olarak; bu boko haram da kamerun ve çad ile sınırı olan bölgede aktif, ülkenin kuzeyi. ayrıca açık açık çad ve libya'dan destek aldığı biliniyor, buna rağmen kimsenin taktığı yok. yani başkanın o bölgeyi pek taktığı söylenemez. hatta ismini unuttuğum bir dayının 60'ların sonundaki iç savaşta o bölgeyi ölüme terk ettiği söyleniyor. ve son olarak da, yeni başa geçen buhari'yi sor. bu bilgileri yazan kişi hiç sevmiyordu, hatta orduyu batıran adamın da buhari olduğunu söylüyordu.
  • soso  (12.04.16 04:21:06 ~ 04:33:21) 
ayrica petrol konusabilirsin.
bir de nufuslari 200 milyona yakin, sasirtici ama gercek. onu da konusabilirsin.

  • baldur2  (12.04.16 07:16:49) 
nijeryalilarla calistim, calisiyorum.
nacizane onerimce boko haram ve mail scam gibi mevzulara girmeyin, birazcik empatiyle bunlarin ilk kez tanistiginiz bir kimseye ulkesi hakkinda acilmasi guzel olmayabilecek nahos mevzular oldugunu cikarabilirsiniz.

futbol genel olarak yuzlerini guldurur, arayi isitir.
okocha ve amokachi'yi tanimayan nijeryali gormedim. uche'yi de (ukechekwu) genellikle biliyorlar. oradan emenike'ye, martins'e, kanu'ya filan uzatabilirsiniz.
nijerya ilginc bir ulke, cok kalabalik, yer alti zenginlikleri, yetismis nufusu ve ormanlari filan afrika'da onemli etkisi olan bir yer. expat'ler dehsetli ayliklar alabiliyor.

ulkenin durumunu dikkatli bir sekilde konustugum ve gozlemlerini dinledigim, sartlar olgunlasirsa mevzuyu devleti sarmis corruption'a, ken saro-wiwa'nin shell sirketi tarafindan katledilmesine getirip kendi memleketimin belalari ile hasbihal ettigim nijeryalilar oldu. bu sohbetler guzel de oldu.

bu arada cinlilere ulasmak, onlarla konusup anlasmak genellikle daha guc, arada ciddi kulturel farkliliklar ve dil engelleri var (eger yurt disinda uzun sure kalmamislarsa). onu nasil hallediyorsunuz merak ettim.
  • viva paulista  (12.04.16 08:19:43) 
unpopular opinion: ülkeleri hakkında bir şeyler bilmeni gerektiren bir durum yoksa ortada, "nijerya nasıl bi yer?" diye kendin girsen, ülkeniz hakkında pek bi şey bilmiyorum desen olmuyo mu? hem böylelikle onlar anlatır, sohbet muhabbet olur.


  • der meister  (12.04.16 08:34:36 ~ 08:34:51) 
ben nijerya'ya gittim. bunları muhabbet için açabilirsin:

- paraları çok pis, eline sürmezsin
- dolandırıcılığın tavan yaptığı ülke (bkz: nigerian money scam)
- lagos için konuşuyorum, çok güvensiz. turist beyazlar normal şartlarda dışarı çıkıp yürüyemezler.
- havalimanından şehre giderken uzun bir köprü var, burada sık sık araçlar çevrilip soyulur.
- trafik ışığı bulunmaz, kalaşnikofu pencereden çıkaran önce geçer.
- hırsızlık gibi olaylarda halk adaletini uygular, lastiklere sarıp adamı yakabilir ve polis karışmaz.
- nijeryalı erkekler malum nedenlerden türk futbolunu bilirler, genelde bir türk takımını (fb ya da bjk) tutarlar.
- aslında petrol nedeniyle zengin bir ülke, dünyanın en büyük petrol firmalarının afrika merkezleri burada. zengini çok zengin ancak yolsuzluğun da çok ileri düzeyde olduğu bir ülke. sanıyorum bir bakanları banyo küvetinde milyonlarca dolarla yakalandı. biraz bize benziyorlar.
- trafikte insanlar arabanın camına yapışıp "efendi, yardım edin diyebiliyor" (master çekiyorlar, kölelik psikolojisi)
  • desdinova  (12.04.16 11:08:50 ~ 11:09:44) 
hepinize çok teşekkür ederim, çok iyi oldu yazdıklarınızı okumak. Linklere de eve gidince bakacağım. Askeri darbeler, shell'in sömürüsü, yıkım, doğaya zarar, gelir uçurumu, hristiyan-müslüman ayrımı, patlamalar, terör, kaçakçılık, iç savaş, deli nüfus :( Konuşabileceğimiz şeylere bak ya, çok üzülüyorum. okacaha diye bağırıp susayım bari, ne yapayım.

Sanatlarına bakmayı planladım biraz. Kültür ve sanatla konuşmayı başlatmak iyi oluyor ama bu yukarıdaki konulara illa ki girilecek. Bir hafta bir de, kaçış yok.

response to unpopular opinion: uluslararası bir gruba dahil olduğumda, karşımdaki kendi ülkemle ilgili detaylı sorular sorarken benim "biraz kendinizden bahseder misiniz?" demem ayıp oluyor. Bir de sahiden bazı milleter çok utangaç, hiçbir şey konuşmadıklarında senin soru sorman gerekiyor.

Çinlileri hallederim dememin sebebi tanıdık insanların geliyor olması. Çok haklısınız, ilk karşılaşmamdaki zorluk çok başkaydı. Matematikçi, bilim adamı diyeyim, bir Çinli'nin ilk pizassını beraber yemiştik. 33 yaşındaydı, nefret etmişti :) Dillerini anlamak sahiden zor. th sesini z ya da s olarak söylüyorlar. Dudak okuyarak anlamaya çalışıyorum ama bu milletlerden herbiriyle telefonda konuşmak, ağızı görmeden, çok zor. Kapalı toplum olayına gelince... Karşılaştığım Çinlilerin ilk söyledikleri şey dinsiz oldukları ve kommunist partiye üye oldukları. Bunlar sabit. Ben onlarla da kültür üzerinden ilerliyorum :) İpek yoluna kadar gittiğim oldu mesela konuşmalarda. Ya bir sürü kötü özelliklerini de biliyorum da şimdi yazmayayım. Onları bilince idare ediyorsun.
  • shadowcat  (12.04.16 11:18:33 ~ 11:19:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.