[]

Sattığım araba çekme belgeli çıkmış.

2011 haziranda alıp 2014 aralıkta sattığım bir araç bugün tekrar satılmak istenmiş.

Alacak şahıs benim ve benden alanın yaptığı gibi plakadan değil de şase numarasından sorgulama yapınca çekme belgeli olduğu ortaya çıkmış.

Bu arabayla ilgili benim bir sorumluluğum var mıdır?
Adam iade al der mi? Almazsam ne olur?

Vallahi de billahi de benim de haberim yoktu böyle olduğundan. Zaten 12000 lik bir araba.

 
Ben 3 kere yaptırdım muayene. Gayet normal geçti.


  • shenergy  (11.04.16 17:18:07) 
Çekme belgeli olması demek bir süreliğine aracın trafikten çekilmiş olması demek sadece. Pert olan araçlar çekme belgeli olarak satılır ama tek sebep bu değildir. İsteğe bağlı olarak da çekme belgesi alınabilir. Mesela araç bir süreliğine kullanılmayacaktır, arızalıdır ve uzun süre yaptırılmayacaktır gibi durumlarda muayeneyi geçirmemek, sigorta ve vergi ödememek için çekme belgesi alabilirsin. Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Daha sonra çıkarmak istediğinde çekme belgesi iptal edilip tekrar plaka ve ruhsat çıkartılır. Aracın daha önce çekme belgesi almış olması da bir kusur değildir. Ama genelde pert olmuş araçlar için çekme belgesi alınır.


  • slayerrr  (11.04.16 18:56:47) 
Açıklama için sağol da soru o değil ki?


  • shenergy  (11.04.16 20:53:32) 
Aracın çekme belgeli olması bir sorun/kusur değildir dolayısıyla ayıplı mal deyip dava açamaz, iade edemez demek istemiştim. Ama eğer araç pert çıkarsa yeni satın alan kişi aracı senden alana iade etmek için ya da zararının karşılanması için dava açabilir. Senden alan kişi "ben bilmiyordum bu adamdan aldım" deyip seni sorumlu tutamaz, iade alması gereken ya da zararı karşılaması gereken o kişidir. Ama dava kapandıktan sonra senden alan kişi sana dava açıp iade almanı isteyebilir mi emin değilim. Yine de sonuç olarak ilk sorumlusu sen değilsin. Önce onun iade alması gerekiyor. Çünkü ben bilmiyordum demek mahkemece mazeret olarak kabul görmüyor.


  • slayerrr  (11.04.16 23:51:02) 
doğru anladıysam olay şöyle:

sen arabayı 2014'te sattın sonrasını bilmiyosun e çekme belgesi bu tarihten sonra arabaya verilmiş olabilir(sebepleri açıklamış slayerrr)

sen arabayı 3 yıl elinde tutup 3 kez vize yaptırdıysan her sene muayeneye giren bir araç bu. e bu durumda eğer muayenesiz gezmiyorsa geçen sene muayene yapıldı. çekme belgeliyken muayene yapılamayacağına göre araba son 1 yıl içinde çekme belgesi aldı. yani sen sattıktan sonra.

bu durumda seninle ne alakası var bu işin?
  • victum  (12.04.16 00:05:15 ~ 00:09:15) 
Adam benden önce çekme belgesi alınıp sonra tekrar tescil ettirilip bana satıldığını iddia ediyor. Yani ne olduysa benden önceki sahibinde olmuş.


  • shenergy  (12.04.16 13:55:05) 
çekme belgeli olması kusur değil. ki denmiş de zaten. şirket araçlarımızdan birisi bir süre kullanılmayacağı için vergi ödememek ve muayenesini kaçırmamak için trafikten çektik. satışı yapılırken de alan adam yeni ruhsat çıkarttı. perte çıkmadan da trafikten çekilebilir araç yani.


  • kakao  (12.04.16 14:17:21 ~ 14:17:48) 
Peki pert kaynaklı bir çekme belgesi varsa?


  • shenergy  (12.04.16 17:17:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.