[]

Krediyi Erken Kapatmanın Cezası/Avantajları

Diyelim ki %1,20 faizle 35,000 tl'lik bir kredi çektik. Bunu da 60 ay vadeli bir şekilde ödeme yoluna gittik.

Finansbank'a göre aylık 825,65 TL ödememiz gerekiyor. Toplam geri ödeme ise masraflarla vs. birlikte 49,539,00 TL. Ödenecek faiz 14,539,00 TL olarak hesaplanmış.

Peki biz bu 825 tl'lik aylık ödemeyi 2 sene düzenli şekilde gerçekleştirdikten sonra "kalan 3 yıl taksit taksit ödemeyeceğim, kapatıyorum arkadaş hepsini" dediğimizde faizden ne kadar kurtuluruz? Böyle bir karar almanın bize geri dönüşü nasıl olur?

Sitelerine baktım ancak hatırı sayılır bir açıklama göremedim. Danışayım istedim.

Teşekkürler.

 
İlk iki yil odedigin paranin buyuk kismi faizleri kapattigindan, krediyi erken kapatmak pek kazancli olmayabilir. Subenize gidip erken kapamanin basabas noktasi sizi nerde kara zarara sokuyor ogrenin. Yanj faizler nerde bitiyor nerde basliyor. Konut kredidisyse zaten yuzde 2 cakarlar.


  • karlmarx  (08.04.16 13:51:24) 
Bankayi ararsaniz net rakami söylerler.
Kalan anaparayi oduyorsunuz krediyi kapatinca. Ben arayip ogrenmistim.

  • stavro  (08.04.16 14:31:35) 
Ben zamanında yapmak istemiştim ama pek avantajlı olmadığı için vazgeçmiştim. Faiz her ay azalıyor çünkü.

Tabi krediden krediye değişir. Bankadan öğrenmeniz en mantıklısı.
  • ihanet kac kisilik  (08.04.16 14:37:56) 
Şu ilk aylarda paranın çoğu faize gidiyor, o yüzden ilk yıldan sonra krediyi erken kapatmanın yararı yok geyiğine de bitiyorum.

Banka keyfinden giderek azalan faiz almıyor. Aylık sabit taksit ve faiz oranı uygulamasında matematiksel olarak mecburen ilk taksitlerde daha fazla faiz ödersin, çünkü kalan anapara daha fazladır.

Diyelim 10.000 TL çektin, aylık sabit faiz oranı ile 500 TL taksitle ödeyeceksin. İlk ay anapara 10.000 TL olduğu için faizi yüksek olur, 500 TL'nin atıyorum 50 TL'si faiz olur, anaparadan 450 TL düşer. Sonraki ay kalan anapara 9.550 TL'nin faizi 40 TL olur, 500 TL taksit ödersen anaparadan 460 TL düşer ve ikinci ay sonunda anapara 9090 TL kalır. Bu şekilde sabit taksit ve faiz oranı ile azalan faiz miktarı şeklinde ödersin.

Sonuç olarak kalan anapara üzerinden senin çektiğin kredi için aylık olarak %1,20 faiz ödersin. Hatta faiz miktarı üzerinden %15 KKDF ve %5 BSMV ödeyeceğin için aylık faiz oranı %1,44 olur.

Ödeme tablonda her ay kalan anaparayı görürsün. Krediyi kapatmak istediğinde sadece kalan anaparayı + o ay için bir sonraki taksit tarihine kalan gün sayısıyla orantılı faiz ödersin. Finansbank cep şubesinde veya internet şubesinin krediler bölümünde anlık kapama tutarı yazıyor zaten. Online şubeye girip o günkü kapama tutarını kontrol et.

Toparlarsak ister kredinin başında ister sonlara doğru krediyi erken kapatmak *kapama cezası yoksa* her zaman avantajlıdır. (Konut kredisinde işler değişir ama, orada erken kapama cezası uygulanır.) Ceza olmadığında mevduat faizi neredeyse her zaman kredi faizinden düşük olduğundan kapatabiliyorsanız krediyi erken kapatmak faydanıza olur.

Şu anki mevduat faizi yıllık brüt %12 civarında ki net getirisi %10 olur. Kredinin yıllık maliyeti %17,5 civarı olduğu için paranızı faizde tutup aylık kredi taksiti ödemek yerine krediyi kapatmak daha karlı olacaktır.
  • neyehbe  (08.04.16 16:05:29 ~ 16:06:44) 
müşteri hizmetlerini arayıp kapama tutarımı öğrenmek istiyorum diyorsun olay bitiyor.


  • tosunpasa  (08.04.16 17:22:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.