[]

Post-Apokaliptik kurgu ve 1960'lar Türkiyesi

ABD ile SSCB'nin nükleer silahlanma yarışının zirve yaptığı yıllarda batıda halk evlerinin altına nükleer sığınaklar yapıyor, okullarda çocuklara korunma yolları izletiyor (duck n cover), nükleer savaş üzerine şarkılar (2 minutes the midnight), kitaplar yazılıyor filmler çekiliyor.

Küba füze krizi yaşanıyor dünya yıkımın eşiğinden dönüyor falan.
Post apokaliptik kurgu diye edebiyat alt dalı bile çıkıyor.

Peki bu olaylar olurken Türkiye'de neler oluyordu? Kurtuluş savaşında bütün halkı savaşa katılmış, 2. Dünya savaşı kıtlıkla, karartmalarla geçmiş bu ülke nükleer savaş korkusu neden yaşamamış?

Yani bu konuda uzman sayılmam ama o dönemlerin bir tane bile kitabında veya filminde bu konuyu görmedim.

Konuştuğum 60+ insanlar da hiç bir şey hatırlamıyorlar bu konuyla ilgili neredeyse.

Bunun sebebi nedir? Üstelik SSCB ile NATO'nun sınırı bizdik, işgal korkusu da olması gerekmez miydi?


Edit: Konu hakkında her türlü yazılı,sözlü vs. kaynak önerilerinize açığım.

 
kirayi odeyemeyen adamin motorlu tasitlar vergisine dert yanmasi gibi bir sey olurdu herhalde bu.

daha oncelikli dertler vardi o zamanlar diye dusunuyorum. bir de nukleerle ilgili halkta bilinc var miydi o da soru isareti.
  • bohr atom modeli  (07.04.16 21:45:26) 
Dunya duzeninde soz sahibi zaten o zamanlar bu ikisiydi? Dogru mu? Sahneye cikan herkes icin orasi onemli bir yer ve ABD ile SSCB biz daha onemliyiz rolunu iyi oynamis. He tabi rol derken yalan dolan olarak degil, nukleer bir yaris gozleri daha cok oraya ceviriyor.

simdi senin suradan baslayalim,,

"Peki bu olaylar olurken Türkiye'de neler oluyordu? Kurtuluş savaşında bütün halkı savaşa katılmış, 2. Dünya savaşı kıtlıkla, karartmalarla geçmiş bu ülke nükleer savaş korkusu neden yaşamamış?":

Biz zaten Osmanli zamanindan beri Avrupa'ya ve diger ulkelere "Hasta Adam" olarak kazindik. Bu hala daha ayni onlar icin. Biz neden bu korkuyu yasamadik ? Bir bilinc eksikligi. Yani ya boyle olursa ciddi insanlik icin hasar verir ve ulke topraklarini kaybetmeye kadar bilincinin oldugunu sanmiyorum. Ikincisi de Cernobil patladiginda "Radyasyonlu cay" icildi.

Bkz. www.milliyet.com.tr

Karadeniz'de nukleer santral patladi diyelim. Bak oradan yine biri cikip "Bakin ben hamsileri goturuyorum lup lup" diyecek. Biraz da kafa bizim degisik.

Olume yastikla gidiyoruz.
  • evimin paspasi  (07.04.16 22:01:26) 
from russia with love filmini öneririm. ilk james bond filmi. ingilizler amerikalilar ruslar istanbulda casusculuk oynarken, türkler calgi cengi peşinde. olayin özeti budur. yalcin kücük'ü günahim kadar sevmem ama soguk savas ve türkiye konusunda yazdıklarını oldukca isabetli bulurum.


  • thewizardofearthsea  (07.04.16 22:03:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.