[]

telefon ölüyor: root ve rom'un yolculuğu

2012'de aldığım bir galaxy wonder var elimde. anlayacağınız üzere miadını dolduralı hayli oldu. bazen, telefonun ilk kullanım amacı olan arama yapmakta bile zorlandığım oluyor.

sonra da bir baktım cyanogenmod diye bir şey varmış. artık şu haliyle de ölüden farksız olduğu bu işlemin sonucunu da çok az önemsiyorum. rica etsem root ve rom nedir, bir cümleyle açıklayabilir misiniz? bir de şu sorularım var.

1- rom yüklememiz için illa root mu gerekiyor? ya da önce cyanogenmod'u yükleyip sonra mı root yapacağız?
2- bana bu işlemleri güzelce, baştan sona detaylı anlatacak bir websitesi/websiteleri lazım, kendim yapayım. nerelere bakayım?

 
ingilizceniz varsa xda bu işin kutsal kitabıdır.
kitkat: forum.xda-developers.com
lollipop: forum.xda-developers.com

burada da lollipopun türkçe anlatımı var. www.sinanilyas.com
  • inheritance  (06.04.16 09:43:04) 
root: hani bilgisayarlarda etiket olur ya, o etiketi sökersen garanti devre dışı kalır derler. hıh işte rott demek o etiketi söküp o bilgisayarın her şeyine bakabilmen içini kurcalayabilmen demektir. yani yönetici olmaktır. üreticinin sana vermediği yetkileri almaktır.
rom ise o bilgisayarın ramini, işlemcisini, hard diskini, ekran kartını değiştirmen demektir. yani üreticinin sana verdiğiyle yetinmeyip değişik kullanım amaçlarına göre aleti kendine göre modifiye etmektir.

donanımhabere veya youtubea bakabilirsin kendi telefon modelini yazıp yanına root yazarsan bir sürü sonuç çıkar illaki.

ama ölen telefonu rom kurtarır mı? bilemem.
  • etna  (06.04.16 10:15:21 ~ 10:15:55) 
Bilgisayarla aran nasıl? Eğer biraz bilgin varsa kendin yapabilirsin ama pek o işlerden anlamam dersen telefonun bir tuğla haline dönüşebilir.

Root ile telefonun yönetici haklarını ele geçirip kopya programlar yükleyebilirsin. Rom ise işletim sistemi değişikliği gibi düşün. Samsung telefonunun içinde gelen boşuna yer kaplayan ve silinemeyen öğelerden/programlardan arındırılmış, daha hızlı çalışan bir sisteme kavuşmuş olursunuz. Bende Samsung S3 vardı, Cynogenmod için 6 saat uğraştım. (usb telefonu görmedi, bir sürü sorun çıktı) Problem olsa da zamanın varsa herşeyin bir çözümü var, internette zibille kaynak var. Özellile aşağıdaki linki okuyup karar vermeni tavsiye ederim

forum.donanimhaber.com
  • Tutkun  (06.04.16 13:50:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.