[]

köpeklerden korunmak 101

işe yürüyerek gidip-gelmek istiyorum ama köpeklerden çok korkuyorum. geçen yaz bisiklet ile git gel yapıyordum bir keresinde manyak bir çoban köpeği kovaladı devriliyordum neredeyse çok korktum sonra bir daha denemedim bile bıraktım.

yürüdüğüm yol öyle şehir içi mahalle arası falan değil bildiğin köy ve tarlaların arasından yürüyorum. kestirme olması için 2 tane köyün içinden geçiyorum. gerisi tarla yolu mesafe toplam 6-7 km. köpeklerde öyle mahalle köpekleri falan değil bildiğin köyde sürü başı bekleyen damın önünde yatan şöyle tipler: www.materyaller.com

şimdi benim aklımda şöyle bir yol var; yanımda salam sosis tarzı şeylerle yürüyüp yolda bütün rastladığım köpeklere versem diyorum bir süre sonra bana alışırlar beni görünce yaygara koparmazlar diyorum.

hatta bugün denedim aç bitir salamlardan vardı evde onu almıştım yanıma. bir tane evin önünden geçerken bahçeden fırladı köpek hemen havlamaya başladı ben de olduğum yerde durdum kıpırdamadan salamlardan attım buna. yedi. ama tabii o şekilde fırlayıp çıkınca çok korkuyorum elim ayağım titriyor dizlerimin bağı çözülüyor. bir de köpek arkama geçiyor korkum daha da artıyor. koklamak için mi yapıyor onu neden öyle davranıyor bilmiyorum ama korkudan bayılacak gibi oluyorum. köpek çok havladığı için kadın çıktı evden "teyze köpeği çağırır mısın" dedim. o da geldi uzaklaştırdı. ilk köpekte bütün salamları bitirince ben de devam etmeye cesaret edemedim geri döndüm ana yola çıkınca da arkadaşa rastladım arabasına aldı.


sizce ben manyak mıyım yoksa kendi kendime gaz verip devam edeyim mi bu işe. eşim istemiyor ama zaten mayıs gibi arabamızı da satıcaz. millete yük olmak istemiyorum. otobüs kullanırsam eve direk yok zaten iki otobüs değiştirmek zorunda kalıcam daha fazla zamanım gidecek yollarda. olsa bile ben yürümek istiyorum. köpek kısmı olmasa yürümek psikolojime de çok iyi geliyor. kendimi mutlu hissediyorum.

çok zor durumda kalırsam ısırmalı falan diye biber gazı aldım çantama ama sonra bir yerlerde okudum köpeklerde pek bir işe yaramıyormuş. elektrikli şok cihazlarını öneriyorlar. sesinden korkup kaçıyorlarmış falan ama bilemedim.

sizce benim bu besleme teorim doğru mu varsa başka önerileriniz bekliyorum.

edit: bir de benim kedim var evde. onun kokusu falan olması üzerimde köpekleri deli eder mi öyle bir şey var mı :)

 
belli bir frekansta ses çıkarıp köpeği kaçıran küçük aletler var, internetten onu araştırın.

örnek

www.hepsiburada.com
  • animalman  (04.04.16 13:51:49 ~ 13:52:47) 
Elektroşok iyidir. Hayvana zarar vermene gerek kalmaz, o sesten insan bile irkilip kaçar. İnternette satıyolar hem, ver siparişi kafan rahat olsun.


  • lcha  (04.04.16 13:52:49) 
ozelikle kopek korkunuz yoksa fakt bu azman yavrularindan korkuyorsaniz, onlarin mentalitesini anlamak bence onemli, bu dort ayakli vatandaslarin isleri bu, yani bildigin calisiyorlar, onun gorevi sahibinin belirledigi alani korumak kimseye yanastirmamak. bence salam tasimaktansa kopek mamasi alin kiloluk, evden cikarken bunu posetlere bolup, giderken cok rahatsiz oldugunuz durumlarda kullanin, fakat inanin cogu kopek sadece havlayarak korkutmayi amacliyor, en kotu ihtimalle kendi gorev yerinden ayrilamayacagi icin onun alanindan cikarsiniz, bir de en basit zararsiz metod olarak canlilara zarar vermeye karsi olsam da kopek dudugu kullanabilirsiniz. fakat unutmayin onlar sadece emir kulu, sadece gorevini yapiyor, onu yetistiren insan kimse onlarin ogrettigini yapiyor. boyle dusunurseniz sizin kafanizda cok korkunc yaratiklar olarak yeralmazlar. kedi kokusuna gelince her kopek kedi kokusundan etkilenmez, ama bazilarini daha da uyariyor olabilir. en kotu ihtimalle yaniniza sprey kolonya tasiyin ustunuze basiniza sikarsiniz istenmeyen bir durumda...


  • mavicorap  (04.04.16 13:53:00) 
sopayı havaya kaldırmak, yerden taş alır gibi yapmak ya da gerçekten almak gibi durumlarda sokak köpekleri otomatikman uzaklaşıyorlar zaten.

bence siz her seferinde mama et falan vermeyin, hem bütçenize zarar hem de want2die dediği gibi iyice yapışırlar.

Koklamak köpeğin doğasında var zaten. Ama bayansanız özellikle özel günlerde oraları koklamaya bayılıyorlar nedense.

Kendinizi rahat hissedecekseniz bir şok tabancası alabilirsiniz çantanıza fakat daha önce ısırılma durumunuz oldu mu? neden bu korku?
  • safepassage  (04.04.16 13:57:20) 
Sopayla düdükle kendine düşman edersen toplanıp sürü halinde bile saldırabilirler. Bir iki kere geçeceğin yol için olabilir ama her gün geçeceğin yol için düşman değil dost edinmen lazım.

Köpek maması taşıyıp hepsine biraz biraz vererek yürü. Kısa zaman sonra mamacı abi olursun. Seni görünce yanına daha da sık yaklaşırlar ama zarar vermezler. Başlarını bile okşatırlar.

dost edinmeyi başardıktan sonra ayda bir mama ver yeter.
  • harzem  (04.04.16 14:01:51) 
Merhaba
Söylediğiniz besleme yöntemi çok geçerli bir şey. Sopa vs. gibi şeylerle bir tanesiyle başa çıkabilirsiniz fakat gösterdiğiniz resimdeki köpeklerden 2 ya da 3 tane gelir ve size saldırırsa 2 kilo eti alırlar bacağınızdan.

Köyde uzunca vakit zaman geçirmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu tarz köpeklerle ilişki kurmak çok kolay. Besleyin, ilgi gösterin ve bunları yaptıktan sonra değil size saldırmak siz bisikletle giderken yanınızda eskortluk bile yaparlar sizi korumak adına. Ani hareketler yapmaktan kaçının. En önemlisi de bu.
  • vatandasacartcurtyok  (04.04.16 14:03:03) 
işe giderken acele acele değil de, mesela hafta sonu yürüyüşe çıksan, hep orda takılan köpeklere mama versen, belki eşinle gidebilirsin, yetişme stresi de olmadan uzun köpek mamalarından vere vere belki ikinci üçüncü seferde kafa seve seve dolaşın. ama tabii sevmek gibi davranışlardan önce sahiplerinden bilgi almak da iyi olabilir. teyze çağırır mısın yerine teyze ısırır mı bu sevsem diye bağırmak bi başlangıç olabilir :)


  • freya  (04.04.16 14:27:14) 
O kopekler hicbir sekilde saldirmaz rahat ol korkmadan yuru hicbirsekilde kacma. Sopa tas vs bunlar tamamen yanlis. Kacarsan (bazilari) kovalarlar direkt yoluna gidersen cekilirler.


  • efsane  (04.04.16 14:27:50) 
want2die
sopa işini ben de düşündüm tarlalara yürüyen insanların elinde de hep bir sopa oluyor onlarda gördüm ama boyu belime gelen köpeği görünce nefes almayı unutuyorum ben mümkün değil hoşt falan diyebilmem. bir de bisiklette o olayı yaşadım ya artık daha çok korkuyorum. dışarıdan bakan bile görebilir elim ayağımın titremesini.

animalman
ilk onları araştırdım ama her köpekte işe yaramıyormuş o riske girmek istemiyorum :/

lcha
kendimi güvende hissetmek için alıcam artık bir tane. besleme işine devam edeyim ama yedek plan olarak dursun yanımda bari.

mavicorap
evet aslında köpekleri çok seviyordum bu türleri görene kadar :) hele bazı çoban köpekleri bildiğin pusuya yatıyor bisiklette öyle olmuştu belki de gıcığı bisiklete ama yürürken insan kendini daha bir savunmasız hissediyor.

safepassage
ısırılmadım ama bisiklette saldırınca çok korktum. o korkumu yenemiyorum bir türlü. köyde millet başıma toplandı oturup ağladım. çok büyük bir köpekti zaten çok korkunç görünüyorlar. bayanım ama o kadar çok sokulmuyorlar zaten tanımadıkları cisim görmüş gibi vahşileşiyorlar sanki :/
  • yue  (04.04.16 14:30:57) 
baya büyükmüş köpek yalnız :) bu arada motordayken havlayan saldıranları oluyor bunların, birden durup kenara çekip motordan iniyorum ve birden sesleri kesiliyor kaçışıyorlar. Kolay gelsin :)


  • safepassage  (04.04.16 14:40:04) 
faydalı olur mu bilmem ben köpeklerden korkmadığım hatta her bulduğumu sevdiğim için pek işe yaramaz belki tavsiyelerim ama köpeklerin sizi tanıması gerçekten işe yarar bir şey, sevebilseniz keşke sakin zamanlarında, bu başka zaman da sizi koruyabilir.
birbirini tanıyan köpeklerden biri sizi zararsız kabul ettikten sonra diğerleri de genelde çok tehlike yaratmaz, misal gece geç saatte bir sürünün bulunduğu yerden hep tek başıma geçerim korkmadığım için genelde önlem almam ama eğer çok hırlıyor veya havlıyorlarsa yolda ilk bulduğumu sevip yanımda götürürüm diğerleri size dokunmaz. taş vs. almak tehlikeli olabilir çünkü saldırabilir. köpek kovan şeyler hakkında da pek bilgim yok ama duyduğum ve hak verdiğim bir şeyi paylaşacağım, o sesten korkuyorlar ve uzaklaşıyorlar ancak kendilerini ya da mekanlarını çok risk altında görüp o tehlikeye saldırmayı da tercih edebilirler belki, bunu daha iyi bilene danışmak lazım.

  • tepsi degilim ben  (04.04.16 15:25:14) 
tepsi degilim ben
haklısın. mizacı normal olanları sevebilirim ya onlarda sıkıntı yok belki zamanla besledikçe diğerleri de iyi yüzünü gösterir :)

  • yue  (04.04.16 17:02:57) 
mama verme, havlayıp kovalayınca mama geliyor diye şartlanırlar daha kötü olur.

denildiği gibi yanında bir sopa taşıyabilirsin. elektroşok falan uygulama lütfen hayvanlara, hem ters tepme olasılığı da var. hayvan can güveliğini tehlikede hissederse bu sefer ısırır.
en önemlisi soğukkanlı ol. onların alanını ihlal ediyorsun ve seni kaçırtmak için havlıyorlar. hızlı adımlarla, kesinlikle koşmadan yürümene devam et, hiçbir şey yokmuş gibi davran, bir süre sonra mutlaka alışırlar sana.

mahallemizde köpeğimi gezdirirken bana ve köpeğime deli gibi havlayan, diş gösteren, zaman zaman birbirini ısıran vahşi köpek çetesi bile alıştı bize, takılıyoruz mutlu mesut:)
  • peggy  (04.04.16 17:13:45 ~ 17:16:08) 
bisikletli, motorlu kuryeler yanlarında kolonya bulunduruyorlar, kolonya sıkınca kısa süreli koku şoku oluyor galiba, ilgileri kokuya yönelince havlamayı peşlerinden koşmayı bırakıyorlarmış.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.04.16 17:32:41) 
o yolu bir sure o bolgede takilan kopeklerin asina oldugu biri ile gecme sansin var mi? atiyorum coban vs. seni bildikleri birinn yaninda gorsunler.

kopekler sahipli ise gorevlerinin gelip geceni bos bos havlayip korkutmak oldugunu biliyorlar. buralara ben bakiyom, akilli ol diyor sadece. yiyecek vermek de mantikli bence. uzun vadeli dusunup kendini sevdirmek daha iyi.

ama ses cihazi veya sopa elinde dursun. cunku kopekler boyledir, kediler soyledir diye bir sey de yok. 99'u bos bos havlar, biri gelir bacagini koparir.
  • jimicik  (04.04.16 17:37:44) 
dün çok havlayan büyük köpek bugün önce uzaktan bir havladı sonra bildiğin kuyruk salladı :D sosis attım bende. böyle böyle alışacaklar inşallah =)


  • yue  (05.04.16 08:44:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.