[]

Çok kötü araba kullanıyorum ama neden?

1 senedir kendi arabamı kullanıyorum, ondan önce düzenli olarak araba kullanmadım hep parça parça.

şunu fark ettim ki bende aşırı derecede bir debriyaj manyaklığı var.
frene debriyajsız hiç basmıyorum neredeyse.
sanki fren yapacağım zaman debriyaja basmazsam motor tekerlekleri çevirmeye çalışacak ve zorlanıp içi dağılacak gibi geliyor.

bunu bazen boş vitesle de yapıyorum.

ışıklara gelicem mesela, 100 metre var. debriyaj - boş vites sonra fren yapıyorum.
lan sanki debriyaja basmasam motor sıkışıp patlayacak mk.

nasıl kurtulurum bu illetten?
bir de arabaya zararı var mıdır? varsa nedir?

 
baskı balatayı bitirirsin. zararı bu olur.


  • cekilmis gayfe  (03.04.16 22:20:38) 
abi ben de yapıyordum birebir aynısını otomatige gecene kadar da bırakamadım maalesef :)


  • imnotsureabout  (03.04.16 22:22:58) 
Arada devir saatini gözle, 1500'ün altına inmedikçe debriyaj yapma. Bir süre buna kas. Sonra alışkanlık edinirsin. Yokuş inerken aslında ayağın debriyaja basmaya hazır durması iyi bir şey. Çünkü ani fren yapman gerektiğinde motoru durdurursan frenin tutmayabilir. Debriyaj o durumda lazım olur.


  • alperz  (03.04.16 22:23:49) 
ben yanlış bir hareket görmedim. debriyaja basmakla zarar vermezsin...


  • sizofren06  (03.04.16 22:24:08) 
ben de yapıyordum, sakin yollarda debriyaja çok basmadan kullandıkça alıştım. ama benim tavsiyem araba kullanırken sarf malzemeleri konusunda kasıntı yapmamak. evet bu şekilde yapmak debriyajı biraz daha hızlı bitirebilir ama eğer trafikte bunu yapmamak için sürüş güvenliğini tehlikeye atacaksanız hiç gerek yok. varsın debriyaj 100bin değil 90bin km'e bitsin. sonuçta bi noktada o balata bitecek mi bitecek. siz nasıl rahat sürüyorsanız öyle devam edin bence.


  • icim urperiyor  (03.04.16 22:30:50) 
ben de düz vitesi senelerce bu şekilde kullandım. bir sıkıntı olmuyor.


  • sta  (03.04.16 22:32:39) 
Sirf bu yuzden kaza yapabilirsin bir gun.

Edit: @signore'un dedigi olaydan behsediyorum.

Yukarida bir arkadas surus guvenligini riske atmaktansa boyle devam et gitsin demis ama asil boyle devam edersen surus guvenligin tehlikede.
  • stavro  (03.04.16 22:56:16 ~ 04.04.16 00:32:11) 
otomatik vites alacaksın insanların hayatını riske atma.


  • her gece aç  (03.04.16 22:57:13) 
Herkes debriyajdan bahsetmis de bu sekilde fren balatalarinin omru de kisalir. Debriyaja bastigin icin yavaslarken motor freni yapmiyorsun ve frene daha cok basmak zorunda kaliyorsun.

100 metre ilerde kirmizi yaniyor ve 4. Vitestesin diyelim. Devir cok yuksek degilse hemen 3'e atip ayagi debriyajdan yavas yavas cek, bir anda cekersen one yigilir araba. Sag ayak hafif frende, az az bas. Sonra devir yine dusecek, bu sefer 2'ye atip yine debriyajdan yavas yavas cek araba sarsilmasin. Sonra 2. Viteste devir 1500'u altina geldiginde zaten durmaya cok yaklasmis olacaksin, bas debriyaja bosa at ve frenle dur. Yol musaitse hic frene basmadan sadece motor freniyle durma oyunu oynayabilirsin kendi kendine, cok eglenceli oluyor :)

Motor frenini kullanirsan debriyaja basili olarak durmaya gore hem daha az yakit tuketirsin hem de fren-debriyaj balatalarini korursun.
  • signore  (03.04.16 23:10:10) 
Ayrica diyelim ki uzun bir yokus iniyorsun sicak bir havada. Debriyaj fren yaparsan bir sure sonra frenlerin tutmayabilir.

Benim surekli bosta yokus inen arkadasim eymir golune inerken bunu yapiyor ve frenleri bitiyor zar zor duruyor. Debriyaja basmak da bosa almakla ayni sey zaten
  • signore  (03.04.16 23:17:19) 
ben de yapıyorum. Daha öğrenirken, özellikle yokuş aşağı giderken yapmamam konusunda çok uyarıldım. Çünkü araba boştayken hızlanıyor, ama yok. Bu iletten sık sık uzun yola çıkarak kurtulabilirsin bence, durma, kalkma yapmadan. Alışkanlığı değiştirmek gerekiyor.


  • shadowcat  (04.04.16 01:08:38 ~ 01:10:22) 
Şu an bu şekilde öğretiliyor düz vites. Eğer frene durmak için basıyorsanız debriyaja da basın şeklinde.


  • ThomasJefferson  (04.04.16 01:13:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.