[]

kanal tedavisi kafam karıştı

dün dolgu için gittiğim diş hastanesinde hekim (aslında protez branşında uzmanmış) bir dişim için dolgu yaptı diğer dişimde ise çürüğün derin olduğunu ve temizlerken sinir odasını gördüğünü söyledi ve geçici dolgu yaptı. büyük ihtimalle kanal tedavisi gerekecek dedi (burada moralim çok bozuldu). kanal tedavisini başka bir hekim yapıyormuş, ptesi günü için ona yönlendirdi, randevu aldım.

geçici dolgu esnasında dişi bir bakıma test etmiş olacağız dedi. sanırım az da olsa normal dolgu ile kurtarma ihtimali var. bildiğim kadarıyla araya kuafaj koyup dolgu yapılarak kanal olmadan dişe son bir şans verilebiliyor. benim merak ettiğim kuafajın sınırı nedir? hangi duruma kadar kullanılabilir?

dolgunun yapıldığı gün (dün) hafif bir sızı vardı. ama sabahtan beri herhangi bir ağrı, sızı yok. bu işlerin yolunda gittiğine işaret midir?

kanal tedavisinin tanısı (belki de gerekmeyecek) ve uygulanması (dişi daha uzun süreli kullanabilme) hekimin bilgisi ve tecrübesi ile direkt ilişkili diye biliyorum. beni yönlendirdiği hekim geçen sene mezun olmuş az deneyimli birisi. doğal olarak biraz çekiniyorum gereksiz bir kanal tedavisi uygulanır mı ya da uygulama başarılı olur mu diye. bir yandan da bir yerde başlamışken farklı bir hekime gitmek de çok mantıklı gelmiyor. hastaneye çekincemi ilettiğimde kanal tedavilerini sürekli aynı hekimin yaptığını söylediler.

siz ne dersiniz bu duruma, ne yapmam gerekir? bir endodonti uzmanı bulsam daha mı iyi olur?

edit: hastane gerekirse kuafaj uygulaması yapıyor, bunu belirtiyor zaten. sanırım diğer dolgu için de yapmışlardı ama o dişte çürük pulpaya tam ulaşmamıştı. ben bilenlerden veya deneyimleyenlerden farklı bir fikir de almak istediğim için sordum.

 
Hocam kuafaj için ya dişçi ya da dişçi akrabasına yapılır denir.

Çünkü kuafaj dişi öldürmeden önce son çare ve net tedavi sunmuyor. Soğukta sıcakta dondurmada sızı ya da ağrı yapabilir. Doktor da gerçekten onu anlayacak, dişi öldürmemenin önemini kavrayacak biri olmadan kuafaj yapmaz. Çünkü hasta zırt pırt gelir yok diş geçmedi, ağrı oluyor sızı oluyor diye. En büyük faydası ise dişin ölmemesi.

Doktor kuafaj demeyecektir diye düşünüyorum ama siz yine de zorlayın bi. En azından neler olabileceğini biliyorum, sıkıntı yok, ihtimal varsa kuafaj yapın diyin.

Benim ağzımda 2 tane kuafaj 2 tane kanal var. 10 kuafaj 1 kanaldan iyidir. Tek sıkıntısı dondurmada soğuk içecekte sızı yapması. Ama o da dayanılmayacak gibi değil.
  • shenergy  (03.04.16 20:04:11) 
Evet şimdi rahat rahat yazabilirim:

''benim merak ettiğim kuafajın sınırı nedir? hangi duruma kadar kullanılabilir?''

Kuafajın direkt ve indirekt olarak 2 çeşidi vardır. İndirekt kufajda çürük dokusu henüz pulpa odasına (dişin sinirlerinin bulunduğu anatomik boşluk) ulaşmamıştır ancak bu sınıra çok yakındır. Bazı durumlarda çürüğün bir kısmı bırakılarak dahi bu tedavi uygulanabilir. Direkt kuafajda ise dişin pulpa odası açılmıştır ve açılan oda kapaklanarak direkt kuafaj uygulanır. Şimdi bunların ya da kanal tedavisine karar verme mekanizma multifaktöriyel bir olaydır ve hekimin kararı doğrudan güvenilecek tek karar olabilir çoğu zaman. Örneğin; direkt kuafaj çürüğün sınırı gibi doğrudan matematiksel bir şekilde karar verilemez. Pulpa odasından gelen kanama miktarı ya da dişteki geç uyuşma vs gibi dişin sinirlerinin enfekte olduğuna dair belirtiler varsa doğrudan kanal tedavisine geçebilir o anda hekim ya da sinirlerin enfekte olmadığına dair bir kanıya varırsa direkt kuafaj yapar. Burada ne olup bittiğini o an operasyonu gerçekleştiren doktorunuz bilebilir sadece.

Kuafajın başarısı kullanılan malzemeden tutun, hastanın uyumuna kadar çok fazla şeyden etkilenebilir. Hasta sürekli tükürüyorsa, dişin izolasyonu sağlanamıyorsa bırakın kuafajı kanal tedavisi bile başarısız olur.Ya da kullanılan malzemelerde direkt kuafajı da geçelim, yetişkinlerde dahi amputasyonu yani dişin sinirlerinin bir kısmının alındığı bir kısmının bırakıldığı tedavide dahi başarıyı yükselten medikamanlar vardır ve hekimin elinde olmayabilir/olabilir. Kullanılan kuafaj malzemesi de doğrudan başarıyı etkiler. Onun dışında dişin sinirlerinin bulunduğu pulpa boşluğunun geniş olması (sadece radyografi ile anlaşılabilir) her zaman avantajdır ve amputasyon/direkt kuafajda fazladan dolaşım desteği ile çok ciddi bir başarı ve iyileşme durumunu destekler. Yani başarı/başarısızlık durumu çok fazla şeye bağlı. Bu durumda o anki kararda hekim ''deneyelim'' derse bilin ki bir umut ışığı vardır. 10 sene boyunca hiçbir problem çıkarmayan ve tamamen sağlıklı olan direkt kuafajlar/amputasyonlar var.

Ancak kişide spontan ağrı yani bildiğimiz zonklama ve uzun süren, sürekli ağrı kesici alma isteğini doğuracak bir ağrı kanal tedavisi için doğrudan bir işarettir. @shenergy'nin dediği gibi bu riski baştan kabul etmeyecek ve ''1 kere yapın bir daha beni uğraştırmasın'' diyerek tedavi seçeneği isteyen kişilerde hekimler hiç uğraşmamak ve problem yaşamamak adına doğrudan kanal tedavisi yapabilirler, neticede hastanın da tedavide söz hakkı vardır.

Bana sorarsanız kuafajı denemekten hiçbir zarar gelmez, ilk haftalarda sızlama normaldir ve 15 güne (bazen 1 aya kadar)bu hassasiyet döneminin geçmesi beklenir, dişin iyileşme dönemi gibi düşünebilirsiniz. Bunda esas kriter; kuafajlı dşin günlük yaşam kalitenizi düşürüp düşürmediğidir. Yani yemek yiyemez halde iseniz hiç beklemeyip kanala geçmekte fayda var, ancak diş hassasiyeti gibi anlık sızlamalar geçicidir ve beklenebilir. Düzenli senelik radyografik ve klinik kontrollerle de dişin canlılığını yitirmediğinden emin olunursa hiçbir problem çıkarmaz.

Bir de protez uzmanı, o an için kanal tedavisi zor bir diş ise kanalı açma işini başka birisine bırakmak istemiş olabilir.Sonuçta kanal tedavisinin ilk seansının düzgün yapılması da çok önemlidir ve bu konuda kendisinden daha tecrübeli bir kişiye yönlendirmesi de doğru bir yaklaşım. (Yeni mezun sayılabilecek bir kişi, bir protez uzmanından daha fazla kanal tedavisi yapar çünkü uzman olmayanlara genelde dolgu ve kanal tedavisi yaptırıyorlar zaten). Ama endodontist bulayım derseniz de tabiki de pişman olmazsanız.

Bu durumda özetlersek; kuafaj denemekten zarar gelmez ama çok fazla sebebe bağlı olaraktan başarısız da olabilir ve bunun risk analizini dişinizin durumunu gören hekim yapabilir. Ağrınız olmaması iyi bir işaret ancak ikinci gittiğiniz hekim dişin durumuna göre kanala da çevirebilir. Umarım aklınızdaki sorular için biraz daha yardımcı olabilmişimdir, geçmiş olsun.

Edit: bir de kuafaj sınırında olmayıp, dolguluk sınırda dahi olsa, dolgu sonrası kanal tedavisine giden dişler var ki o ayrı bir mevzu.
  • neferkitty  (03.04.16 21:15:30 ~ 21:22:09) 
epey yardımcı oldunuz. bu durumda mümkünse kuafaj ihtimalini biraz daha değerlendirmesi için talepte bulunacağım.


  • novotni  (03.04.16 21:26:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.