[]

intel - amd farkı çok bariz (mi?)

arkadaşlar selam,

sorum şu şimdi, her iki pc de de win10 var ama. ama işteki enterprise ltsb, evdeki ise normal enterprise.

donanım olarak ben evdekini yüksek biliyorum ama çalışma hızı ve performans, artı açılış hızı olarak işteki çok daha iyi. işteki pc 4 sn. olmadan açılırken evdeki 10-15 sn.'yi bulabiliyor. her ikisinde de aynı marka 120 gb ssd var işletim sisteminin bulunduğu bölümde.

şimdi ben özelliklerini kabaca yazacam buraya; intel mi üstün amd mi üstün bu durumda? ben teknikte ve kağıt üstünde amd üstün diye biliyordum; yanlış mıymış?

İŞ:
Intel i5-4670K 3.4 GHz
Hi-Level 120 GB 2,5" SATA3 7mm 550-530 MB/s
nVidia GeForce GTX-750 Ti
8 GB(4+4) DDR3 Ram

EV:
AMD FX 8350 X8 FD8350FRHKBOX, 4.0GHz, 16MB, 125W, AM3+
Hi-Level 120 GB 2,5" SATA3 7mm 550-530 MB/s
ASUS Radeon R7 265 DirectCU II, PCI-E16 3.0, 2GB/256bit GDDR5 Ekran kartı
ASUS M5A99X EVO Anakart
10 GB(4+4+2) DDR3 Ram

 
Sana olayı şöyle anlatayım, işlemci çekirdekleri ofisinde çalışan sekreterler olsun. İntel 4 tane profesyonel, işini adam gibi yapan sekreter çalıştırırken amd 8 tane stajer çalıştırıyor, ve bu stajerler arasındaki dedikodunun haddi hesabı yok, çalışırken muhabbet kahve girla.
O iki işlemci arasında intel açık ara daha iyi.
Amd kağıt üstünde hızlı ve bol çekirdekli olsa da tek çekirdek performansı çok çok düşük, hatta eski phenom ii serisinden bile düşük, ve ortada 8 çekirdeği verimli kullanacak uygulama yok, eskiden amd fanatikleri hiaa siz çoklu çekirdeği verimli kullanan uygulamalar yaygınlaşınca görürsünüz diye çemkiriyordu, işlemci artık böyle şeyler yaygınlaşmadan öldü. Hoş yaygınlaşsa da güçsüz bayağı.
Yalnız açılma hızı bu derecede işlemciye bağlı değil. Evet intel sabit diskleri de daha hızlı kullanıyor, çünkü anakart chipsetleri de daha kaliteli intelin, gene de 10 saniye fark bazı program farklarından falan kaynaklanıyordur.
  • denizgonen  (02.04.16 09:31:36) 
denizgonen cok guzel anlatmış. bir de nedense aklımda ram slotlarını 3 taneyle doldurmamak lazım gibi birşey kalmış yani ya 2 ya da 4 yapmak lazım vs. onla alakalı olabilir mi acaba?


  • dodi el ford  (02.04.16 10:23:07) 
dodi el ford'un dediği dual channel, aynı frekans ve tipteki ram'leri 2'şer olarak kullanmak daha çok performans verir. ama bu da açılış hızına o kadar etki etmez, muhtemelen açılış programlarıyla alakalı. ltsb'nin farkı nedir bilmiyorum ama işletim sisteminin başlangıçta yaptığı bişeylerle ilgili olması muhtemel. msconfig'den başlangıçta açılan programları kontrol et, gereksizleri sil.


  • baba jo  (02.04.16 10:27:45) 
Intel ve AMD kullanan biri olarak. Intel'in AMD'nin islemci cikartmadan once teknoloji haber kanallarina neler yaptirdiklarini da gormustuk. Yani cok ufak bir benchmark testinde gecilme de olsa adamlar "Yerle bir etti" Gibi ifadeler kullanmaya bayiliyor. Vergidiniz sistem ozelliklerindeki olay su aslinda, acilis hizi vs. hdd ile cok alakali bir durum. Yani defrag olarak fazla parcalanmissa zaten gec acilir. Ikinci durum sistem bilesenlerinin birbirine uyumlulugu. Mesela Intel sistemde anakartinizla en iyi performans belki farkli parca bilesenleri ile daha iyi olabilir. Ozellikle SSD disklerde yazma, okuma, acilis suresi vs. gibi etkenler cok etkiliyor bu durumu. Sadece bilgisayarin acilis hizina gore islemciyi degerlendirmek biraz sacma oluyor.

Bana kalirsa oyunlardaki harcanan fizik gucu hesaplamasinin yaninda artik on planda video render vs. gibi degerlerin de verilmesi gerekiyor.
  • evimin paspasi  (02.04.16 10:31:22) 
yavaş açılmanın bir sebebi de ramlerin o abuk konfigürasyonu, çift kanal yapıyı bozmuşsun hacı.
4+4 daha iyi. başlangıçta ne çalışıyor ediyor onunda etkisi var.
amdler fiyatlarına göre hele ki tüm platform fiyatına göre kötü işlemci değil.
  • kyha  (02.04.16 12:55:34 ~ 12:56:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.