[]

Aranızda aptal olduğunu düşünen var mı?

Evet, soru açık. Hani devamlı söyleriz ya, "ofiste bir eleman var, bildiğin gerizekalı, bir email yazmasını bilmiyor" vs... Birine garezimiz olduğu için de öyle düşünebiliriz ama sadece öyle değil. Birçok kişinin, aptal olduğu konusunda hemfikir olduğu insanlar var. Merak ediyorum, o insan da kendisinin aptal olduğunu düşünüyor, kabul ediyor mu? Sonuçta etrafta bazı aptal insanlar var, değil mi? Ne düşünüyor onlar?

Aptal, gerizekalı olmayı geçtim. Toplum ortalamasından daha düşük zekaya sahip olduğunu düşünen var mı aranızda? Yoksa "aptal değilim ama safım ben ya" şeklinde kılıf mı uyduruyorsunuz kendinize?


 
Ben mi? Ben lise bitene kadar kendimi dahi zannediyordum. Üniversitede bisürü hayvanın arasına girince özgüvenim düştü. Gene toplumun seçkin bir kesiminde zekaya sahip olduğumu, ancak motivasyon gibi bazı sebeplerden ötürü potansiyelimi henüz tam olarak yansıtamadığımı düşünüyorum.


  • long live rock n roll  (01.04.16 10:50:01) 
montaigne'nin bir denemesinde "dünyada en adil dağıtılan şey akıldır. herkes kendi payına düşenden memnundur" gibi bir kısım vardı, bunu okuduktan sonra yaklaşımım biraz değişti bu işlere. kendi kendimizi değerlendirmede yeterli argümanımız hiçbir zaman olmuyor, daha doğrusu bu değerlendirme için başkasının beynini kullanamadığımızdan loopa giriyoruz. "du bi dakka, ben aptalım lan galiba hmm" bunu içtenlikle söyleyen bir insan olduğunu pek düşünemiyorum.


  • kaichi  (01.04.16 11:04:15) 
yani en azından bazı konularda aptal olduğumu düşünüyorum. mesela analitik zekam (uu beybi) çok yok, ne bileyim hızlı bi şekilde işlem falan yapamam. durup düşünmem gerekir, "640-335=?" görünce bi afallayıp düşünürüm. işte hesap makinesi kullanırken veya para sayarken hızlı değilimdir, yani rakamlarla aram kötü. dışarıdan aptal gibi görünüyor olabilirim böyle şeylerde. her insanın böyle yanları vardır. önemli olan kendini ya da başkasını olduğu gibi "aptal" olarak yargılamamak bence.


  • nathanieltroy  (01.04.16 11:20:17) 
ben aptalım. e mail falan yazarım da aptalım yine de.


  • cekilmis gayfe  (01.04.16 11:20:58) 
ben varım mesela.
hani çevremde "çok salaksın yahu" gibi şeyler duymadım, yerine göre övgüler aldım ama ben kendime şöyle bir baktığımda ve insanları analiz ettiğimde bayağı yetersiz, salak biri gibi hissediyorum.

ha, mesela @Brk37'nin de ilk paragrafta belirttiği durumlarda ben de zaman zaman "ulan bunlar ne mal yea" moduna giriyorum, kendimi zeki hissediyorum kısa bir süreliğine.
  • m e b  (01.04.16 11:21:05) 
akillari pazara cikarmislar, herkes yine kendi aklini almis.


  • fayfim  (01.04.16 11:33:57) 
ilkokulda zeki olduğumu düşünüyordum. gerçi onun emareleri vardı, başarılıydım, burs falan da kazandım. lise zeki ama çalışmayan tip olduğum avuntularıyla geçti. şu an ünideyim gayet vasat zekalı bir adam olduğumu düşünüyorum. belli bir şeye yeteneğim yok, matematikte açık ara başarısızım, tek tük durumlar hariç hazır cevap değilim. tek sevdiğim yönüm okuma hızım ve sözel konuları çabuk kavrayabilmem. öyle işte.


  • mattiadestro  (01.04.16 11:48:30) 
öss'de ilk 10'a girmiş, şu anda harvard'a yale'e gidenlerden, meslek lisesini zorla bitirip sanayide işe giren kişilerden oluşan bir arkadaş çevrem var. iletişimde olduğum insanları da eklersek sosyal zeka olarak insanlar arasında fark yok. kimi matematiği daha iyi yapar, kimi araba tamirini. kimi yazın tatilde hangi karayip adasına gideceğini düşünür, kimi eve nasıl ekmek götüreceğini. kimi konuşurken bilim dünyasındaki gelişmelerden bahseder, kimi x arabasının kaç bastığından.

çevremde 4 işlemi en kötü olan benim, 19.99'a bir şey alıp sonrasında paramı saydığımda "ulan ne zaman 20 lira harcadım" derim. dün yaptığım şeyi unuturum, arkadaşıma daha iki gün önce anlattığım şeyi tekrar anlatırım. kimse bana aptalsın demedi, aptal olarak tanındığımı düşünmüyorum. ( demiyonuz di mi lan :( )

insanları aptal ve gerizekalı olarak tanımlayanların egoları üzerinde yaşayan kendini beğenmiş kişiler olduğunu düşünüyorum.
  • fakyoras  (01.04.16 11:53:12) 
ciddi ciddi aptal olduğumu düşünüyorum bazı konularda. saflık filan değil, bildiğin aptallık.


  • devilred  (02.04.16 00:12:16) 
aptal olduğumu ama aptallığın tek yönlü olmadığını düşünüyorum. nasıl desem, en azından ortalama bir zekaya sahip olduğumdan eminim. hatta yer yer çok zekice sayılabilecek işler yapmışlığım da vakidir. buna karşılık, bazı konularda tam anlamıyla gerizekalıyım. bana bir iş verdiğin zaman bununla ilgili 74 sayfa detay vermen gerekir mesela. neyi nasıl yapacağımı bilemem yoksa. akla hayale gelmeyecek şeyleri düşünür ve öğrenmek zorunda hissederim. şimdi sen bunu "zeki olmak" olarak da yorumlayabilirsin; sonuçta başkalarının düşünmediği şeyleri düşünebiliyorum. öte yandan, basit bir işi bile destek olmadan, kendi kararlarıyla yapamayan bir adamın pekala dangalak olduğu da söylenebilir. bende böyle bir durum var. zeka olarak senden veya bir başkasından eksiğim yok belki ama iş kafayı kullanmaya geldiğinde "a-aaa, gerizekalı bu ayol" dedirttiğim oluyor insanlara.


  • der meister  (02.04.16 00:19:14) 
aptal değilim. belki lise zamanları falan az biraz saflık, alıklık vardı ama biz büyüdük, kirlendi dünya. :) bence aptalım diyenler aptal değil. aptal insanlar aptallığının farkına varamaz. varsa aptal olmaz.


  • olutaklidi  (02.04.16 00:28:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.