[]

Telif hakkı olan içeriğin yayınlanması

Merhaba.
Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sitelerinden birisi, (ilk on arasında bulunuyor-hit olarak) telif hakları bana ait olan bir yazıyı sitesinde paylaşmış. Yazıyı ekleyeli ortalama 2 sene kadar olmuş. Benim haberim yoktu tabi, bir arkadaşım google araması yaparken denk gelmiş, yazıyı bu siteye verip vermediğimi bana sorduğunda olaydan haberim oldu. İlgili site, yazıma nereden ulaştığını eklememiş, sadece sitesinin bir bölümünde yazımı paylaşmış.Ben bu yazıyı, ücreti karşılığında bir haber sitesine vermiştim ancak o site kapanınca doğal olarak yazıda gitti.
Web sitesinin künye kısmında yer alan telefon numaralarından kendilerine ulaştım, genel yayın yönetmeni ile görüştüm. Telifin bana ait olup olmadığına dair bir evrak istediler. Bende kendilerine yazıyı nereden aldıklarını sorduğumda, "kayıt edilmemiş, bilmiyorum, ben yeni başladım" dedi. Bende yazıyı 3 gün içerisinde kaldırmalarını, aksi halde dava açacağımı söyledim. Beni birçok yere bağladı, birçok kişiyle konuştum ve en son konuştuğum kişi firmanın avukatıymış.Avukat bana, "bir yazından ne olacak olay çıkarıyorsun" diye söylendi.
Bende tabii telefon konuşmasını kayıt edemediğim için bunu belgelendiremem. En kötüsü de bu oldu.. Yazıyı kaldırmalarını söyledim, "ilgileniriz" dendi ve kapandı.

aradan bir hafta geçti, yazı halen sitede duruyordu. Yine aradım, yine ilgili kişilere bağlandım ve yine ilgileniriz tarzı bir cevap geldi. Bende noter den kendilerine yazıyı silmeleri için bir uyarı gönderdim. Bunun akabindeki günlerde, beni arayıp bir yazı için böyle sıkıntı çıkarmamdan dolayı kötü şeyler söylediler. Ücretini ödeyelim konu kapansın dediler, bende yazıyı silin diye belirttim.

Sonuç olarak arkadaşlar, yazı halen duruyor. Bir makale bu. Daha önce bir bilim dergisinde ve bir haber sitesinde yayınlandı. Haber sitesi kapandı, oradaki yazı silindi. Ancak bu sitede duruyor yazı.

Ben dava açıp bellibir süre beklemek istemiyorum. Yazıyı derhal sildirmek istiyorum ve ne yapabilirim bilmiyorum. Usluplarından dolayı ücret teklifini kabul etmedim ve yazıyı silmelerini talep ettim. Elimde telefon görüşmelerinin kaydı yok ancak yazıyı silin diye attığım mailler duruyor.

Dava haricinde bu işi nasıl halledebilirim bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

Not: ücreti kabul etmeyeceğim çünkü benden izinsiz sağladıkları bir yazı bu ve yaptıkları hatayı örtbas etmiş olmak istemiyorum.

Bir diğer sorum: Neden yazıyı silmek istemiyor olabilirler?

 
manco kardesim simdi sen haklisin, ama internette telif sorunlari cok büyük. en basta onedio mesela, reddit surdan burdan kotarilan haberler cogu.

özgün icerik maliyetli etc bundan hep ordan burdan aparilan seyler.

kisaca o yaziyi ordan kaldirsaniz da hic bir sey olmayacak, o sie yine baska yerlerden alacak. parayi kabul edin bence devam edin yolunuza, bununla ugrasmak imkansiz artik.

yaziyi bence inattan ötürü silmek istemezler.

bunlar disinda kanitlama sansinda cok cok düsük zaten.

ben kardesime ait dalga gecilen bir videoyu örmüstüm, daha dogrusu kuzenim sansa görmüs, baktim alkislarlayasiyorum, 59 saniye, youtube, allah ne verdiyse tüm sitelerde var. tek tek aradim, dedim bu video kardesimin, 18 yasindan kücükken cekilmis video, izni yok, bunun üzerinden siz para kazaniyorsunuz, 18 yas alti izinsiz video yayinlamanizdan dolayi kaldirmanizi istiyorum dedim. hepsi kaldirdi.
  • kurnaz  (31.03.16 15:36:39 ~ 15:38:29) 
noter onayın olmalı telif için. öyle yazıyı ilk ben yazdım telifi benim demekle olmaz. senin de bir yerden almış olma ihtimalin var.


  • cekilmis gayfe  (31.03.16 15:52:12) 
kurnaz kullanıcı adlı üyeye;

bakalım bir sefer daha deneyeceğim aramayı.

cekilmis gayfe kullanıcı adlı üyeye;

makalem, telif hakları genel müdürlüğüne kayıtlıdır.
  • manco nun hayali  (31.03.16 15:56:31) 
o zaman dava aç iyi para alırsın.


  • cekilmis gayfe  (31.03.16 15:59:37) 
sözlükte rezalet başlığı açabilirsiniz.ülkemizde hukuktan daha hızlı etki gösterdiği kesin maalesef.


  • fikir iscisi65  (31.03.16 16:09:34) 
davasız tek yol telefon açıp kaldırın demek.
site içerik ile trafik çekiyor ve çeşitli yollardan para kazanıyor. şöyle söyleyeyim, x kişi olarak telefon aç ve siteye reklam vermek istediğini söyle, bak ne diyecekler.

bırak öyle bir siteyi, facebook'ta saçma sapan görseller videolar paylaşan kalabalık sayfalar var. onlar bile ciddi paralar istiyorlar.

neden dava açmak istemiyorsun? sonuçta yazı 2 senedir yayında ve onlar fayda sağladılar, yani hemen sildireyim dediğinde ne onların bi zararı var ne de senin bir kazancın. şu noktadan sonra yapacağın en güzel şey dava açıp parayı almak.
  • azizakin  (31.03.16 16:15:06) 
öncelikle geçmiş olsun, bence de üzerine gidin ya paranızı alın(iyi bir miktar, öyle geçiştirmelik websitesi makale parası değil) ya da bir şekilde sildirin. Anladığım kadarıyla bilimsel bir makale öyle hürriyet haberi de değil yani.

Bilen varsa diye sormak istedim, peki online tasdik methodları (tasdix vs) geçerli mi ki böyle durumlarda? Ben de bir dergiye yazılar yazdım, şimdilerde kendi websitemde/blogumda bir şeyler hazırlıyorum yakında yayınlayacağım ve toplama değil, sıfırdan içerik üretiyorum. Bunları korumanın yolu nedir yani? Hani "şu kişinin şu sitedeki/dergideki makalesinde bahsettiği gibi..." diye yazsalar sorun çıkmaz bence ama bi isim bile vermemeleri rezillik yani.

geçenlerde Hürriyet gazetesi bir gezgin-bloggerın yazısını çalmıştı, o adamla bir iletişime geçebilirsiniz onlar ne yaptı sonuç ne oldu vs.
  • rodriguez2  (31.03.16 16:16:57) 
Tekrar merhaba;

İlgili siteyi biraz önce tekrar aradım. İlgili beni numaramdan direk tanıdı ve uzun süredir kendilerini aramamdan ötürü rahatsızlık duyduklarını iletti.
Bende kendilerinden bir dakika bile sürmeyecek bir işlem istediğimi ve içeriğin silinmesini istediğimi aktardım.

Verilen cevap:

"sitemiz telifsiz bir sitedir, bizim sitemiz yurtdışında ve o ülkede telif işlemiyor bu yüzden silip silmemek bize aittir" dediler.

arkadaşlar,
anında yetkiliyle görüşmek istediğimi ilettim. Beni şirketin CEO yardımcısı birisine bağladılar. O kişi çok ilgilendi, içeriklerin en geç bir gün içinde silineceğini ancak tarafıma ödeme yapılabileceğini ve içeriğin kalabileceğini söyledi.
Bende uzun süredir ulaşmaya çalışmamı vs hepsini anlattım. Siteleri telifleri tanımıyormuş ve sunucuları bir başka ülkedeymiş bu yüzden devlet oraya müdahale edemezmiş. İstemezse silmezlermiş.
Bu kadar kötü hissettiğimi hatırlamıyorum arkadaşlar..
Neyse ki kendileri benden 24 saat zaman istedi. Bende kendilerine bu süreyi verdim ve eğer silmezlerse dava açacağımı söyledim. sonuç olarak 24 saatleri var ve yarın bu saatlerde, halen kaldırılmamış ise davamı açmış bulunacağım.

cevap yazan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Not: Hukuki bir süreç olduğundan, sitenin ismini malesef veremiyorum. Türkiye'de en çok ziyaret edilen ilk on site içerisinde bulunuyorlar. Yaşlısından gencine herkes bu siteyi aktif takip ediyor. Böyle bir ipucu vermiş olayım.

Not2: yazıyı nereden aldıklarını ceo yardımcısına sordum. Bilgiyi veremeyeceğini söyledi. Ayrıca benden talep ettikleri, "telif hakları genel müdürlüğüne ait, dosyanın kayıt belgesi", yalnızca hukuki süreçlerde mahkemeye kanıt olarak veriliyormuş ki, bu benim içimi rahatlattı.

Tekrardan teşekkür ederim.
  • manco nun hayali  (31.03.16 16:37:29) 
Ben de sonucu merak ettim... Hem siteyi, hem sonucu. Sonuçtan haberdar edersin değil mi?


  • gneral  (31.03.16 16:49:52) 
Bence tavrınız yanlış. Bilimsel bir makale ise, insanların faydalanacağını düşünüyorsanız, bırakın kalsın. Sizin isminizi ve gerekli açıklamaları eklesinler yeterli bence. Her şey para demek değil. Hatta çok kişiye ulaştığı için mutlu olmalısınız. Kaldı ki karşı taraf parada teklif etmiş, tavırları biraz ukalaca olsa da...

Ancak makale ve emek sizin, istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz tabii. Ülkemizde bu işe pek önem gösterilmiyor maalesef. Bir noterden olayı tespit edip dava açabilirsiniz.
  • kartallar yuksek ucar  (31.03.16 16:53:09 ~ 16:55:28) 
olayi biraz acayim o zaman.

simdi en basta yazdigim gibi imkansiza yakin telif olayi. neler neler oluyor, en basit teknoseyirin basina gelenler.

www.youtube.com

adamlarin videosu, calinip sesleri silinmis filan, ki youtube da bu daha ciddi.

bu daha komigi
teknoseyir.com

kisacasi internette yaptigin caliniyor ve yargi mekanizmasi kücük icerik sahibini korumuyor, microsoftsan istedigini yaparsin ama sence manconun hayali olarak hic bir sey yapamazsin hocam.

bana sorarsan güzelce bir eksi entrysi gir. destek veririz, site belli zaten. dedikleri gibi icerik saglayicisi yurt disindaysa istersen site bile kapanir ama olmuyor iste kücüksen yapamazsin.

olay su birazda, adamlar türkiyedeki teliflerden kurtulmak icin bunu yapmislar belki ama dogru dava acilamaz bu dogru. ama dolayli olarak zorlastirilabiliyor isleri. ama bu konuda kücük olanlarin isi zor.
  • kurnaz  (31.03.16 16:53:18 ~ 16:55:38) 
brk37 kullanıcı adlı üyeye;
Dava açmadan halledebilir miyim diye merak etmiştim. Birde, dava süreçlerinde (öncesi-dava sırasında) isim zikretmek yanlış olur diye düşünmüştüm.

gneral kullanıcı adlı üyeye;
tabiki haberdar ederim.
  • manco nun hayali  (31.03.16 16:54:02) 
kartallar yuksek ucar kullanıcı adlı üyeye;
Yazı bir makale. Bu makale oylaması açık olan kurullardan geçmiştir ve telifi derhal alınmıştır. Üzerinde emek harcanmış bir makaledir ve çokça terim içermektedir. Doğal olarak insanlara faydalı olmaz, sadece alanındaki kişilere yardımı olur. Onlarda zaten makalelerin kayıt edildiği sistemlerden buna ulaşabiliyorlar ve atıfta bulunabiliyorlar veya esin kaynağı olarak belirtebiliyorlar.
Site bu makaleyi, sadeleştirilmiş olarak verilen haber sitesinden değil, teknik terimlerin olduğu, yayınlandığı dergiden orjinal haliyle almış. Dergiyle görüştüm, kendilerinin olaydan haberi yok.
  • manco nun hayali  (31.03.16 17:00:05) 
Ben de sonucu bekliyorum fakat server yurtdışında olunca her şeyden muaf olmak da nasıl bir iştir... Dizi siteleri de bunu kullanıyor.

Fakat bu sitenin bir şirketi yok mu? Şirkete bağlı değiller mi? Eğer yabancı şirketse bilemem ama Türkiye'de kayıtlı ve vergi veren bir şirketse(ki reklam gelirleri varsa olmak zorunda) bence server lokasyonundan bağımsız yine dava açabilirsiniz. Hukukçu değilim ama bir sorun bunu.

Zaten para kazanıp vergi vermiyorlarsa direkt onu şikayet edebilirsiniz.
  • rodriguez2  (31.03.16 17:04:06) 
@manco nun hayali,

ÖNCELİKLE AVUKAT DEĞİLİM, ONU BELİRTEYİM.

Aksini belirtmediğine göre anladığım kadarıyla içeriğini yayınlayan sitenin sahibi şirket Türkiye'de. Eğer durum buysa sunucuların kamboçya'da ya da okyanusun, denizin ortasında olmasının hiçbir önemi yok, ihlali gerçekleştirenlerin yaşadığı yer önemlidir.

"Site yurtdışında, o zaman bizi bağlamaz" argümanı sadece "sen benim kim olduğumu bilmiyorsun ki, önce git o ülkede mahkemeye ver beni, onlar bilgilerimi verirse buraya taşırsın" durumu için geçerli. Ancak bu durum burada geçerli değil çünkü yayınlayan şirketin adını biliyorsun, ihlali kimin gerçekleştirdiği belli. Burada dizi/film sitesi ya da mp3 yayınlayan bir siteden bahsetmiyoruz ki üç ülkede birden dava açman gereksin (alan adı, sunucusu, operatörü, hepsi başka yerdedir vb), adı bilinen bir şirketten bahsediyoruz.

"bu yüzden devlet oraya müdahale edemezmiş."

iyiymiş.

Devletin oraya müdahale etmesine gerek yok zaten, buraya müdahale etmesi senin için yeterli olur, çünkü ihlal burada gerçekleşiyor.

Mesela diyelim ki bambaşka bir ülkede yaşıyorsun, ABD'yi ilgilendiren bir bilgisayar suçu işledin, ABD senin ülkeye yazıp (ülkelerin anlaşmaları var) "bu adam bizim ülkedeki x şirketine zarar vermiş" deyip seni ABD'ye getirip orada yargılayabiliyor.

EUROPOL ve INTERPOL diye iki büyük organizasyon var. Örnek bunlar tabi, buradaki ihlal hapisle sonuçlanabilecek türden bir ihlal değil ama sen "izin vermiyorum" dediğin zaman "e ama bilgi paylaşıyoruz, çiçekler var hep" diye bir savunma yapamazlar.

Elsevier dünyanın en büyük akademik makale yayıncılarından biri mesela, orada yayınlanan bir makaleyi okumak istersen önce para ödüyorsun. Bedava hiçbir şey yok.

Neden yazıyı silmek istemediklerine gelince, üzücü ancak internette işler böyle işliyor. Seni yenemezlerse yarın başkasının yazısını da kopyalayamazlar, emsal oluşturmak istemiyorlar o yüzden. İnternetin gerçek hayattan inan hiçbir farkı yok, güçlü olan güçsüz olanın üzerine basmaya çalışabiliyor zaman zaman.

Peşini bırakma bu işin derim.
  • hayirsiz  (31.03.16 17:41:28 ~ 17:55:34) 
bana "server yurt dışında istersek silmeyiz" deseler dava açınca web sitesine türkiye'den erişimin engellenmesini talep ederdim. terbiyesizliğe bak lan, yüzsüz ibişler...

oluru var mı yok mu bilmiyorum ama bak şöyle bi'şey buldum;
www.tib.gov.tr

yanlış anlamadıysam, içeriği kaldır dediğinde kaldırıp vereceğin yazıyı yayınlamak durumunda kalıyorlar, site sahibi cevap vermezse siteyi barındırana başvuruyorsun. o da yurt dışında olduğu için ulaşamadım diyerek tib'e başvuruyorsun ve siteye erişim engelleniyor.

yasaya ve 9. maddeye buradan ulaşabilirsin
www.resmigazete.gov.tr

umarım peşini bırakmazsın. ilk 10'da olup böyle bir mallığı yapan siteyi çok merak ediyorum.

edit: bak @khiron yetkili bi abiye benziyor, yabış ona anlatsın detaylı.
bu arada cevap verirken "x kullanıcı adlı üyeye" yerine "@x," şeklini de kullanabilirsin, daha rahat.
  • azizakin  (31.03.16 17:51:41 ~ 18:12:46) 
bence site mynet :)
eğer bu ibişlerse çok güzel paralarını yersin hacıt hemen davayı yapıştır.

  • cekilmis gayfe  (31.03.16 18:12:13) 
Madde madde anlatayım:

1- Server' ın yurtdışında olması bir şeyi değiştirmez. Hak talep edebilirsiniz.

2- Yapılacak şey maalesef dava açmak. Başka bir çözüm görünmüyor. Ama burada birilerinin bilip bilmeden yazdığı gibi ispat için noter onayı vb. şeylere ihtiyacınız yok. Metniniz başka bir yerde daha önce yayımlandıysa yeterli bir ispattır. Eğer yayımlanmamış ama sizin söz konusu metni daha önceden elinizde bulundurduğunuzu ispat edebiliyorsanız bu da geçerli bir delildir.

Bunun dışında bazı hukuki sıkıştırma yolları var. Onları özelden yazacağım.
  • microfiction  (31.03.16 19:58:03) 
Sen yazıyı bir başka yer için hazırladığını ve oranında kapandığını söylemişsin, ancak yazıyı verirken hangi haklarını devrettiğini söylememişsin.

Sana şöyle ifade edeyim, ben bir grafik hazırladım, bu grafiği bir gazeteye kullanması için verdim, eğer aksini belirtmemiş isem gazete bu içeriğin sahibidir artık, tv'dede yayınlar bilboardlara da basar.

Ancak anlaşmam da sadece yazılı basında kullanılacaktır dersem, bilboardlara basamaz, tvlerde yayınlayamaz.

eğer ben anlaşma sırasında içeriğin sadece sadece o gazetede kullanılacak şekilde satmamış isem, içeriğin sahibi artık gazete olduğundan bir süre sonra bu içeriği bir başka gazete ile paylaşabilir, satabilir kiralayabilir.


Bir başka şekilde anlatayım, senin bir evin vardı, adamın birine sattın, daha sonra bu adam bunu başkasına sattı, satamazsın mı diyeceksin? tuttu iki tane öğrenci soktu eve, öğrenci oturamaz mı diyeceksin? sonuçta mal senin malın değil artık, yazıyı senin yazmış olman bir şey ifade etmiyor.

Bu arada, bilimsel makaleler için, tüm telif hakkı yayınlayan dergiye ait oluyor, her ne kadar kamunun malı olsa dahi. Bakınız: aaoron swartz ve JSTOR olayı.
  • selam  (31.03.16 20:43:34 ~ 20:47:08) 
Ya mesela konu geriatri falan olduğunda millet bu kadar kolay sallayamıyor da konu hukuk olunca maşallah bilen bilmeyen herkes ayıp tutuyor. FSEK' teki anda kural eserin sahibi eserin yaratıcısıdır. Siz bir dergiye bir yazı verdiğinizde - dergiyle aranızda başka türlü bir sözleşme yoksa - siz dergiye yazınızı yayımlamak üzere vermiş olursunuz, bütün haklarınızı devretmis değil. Fikri haklarınızı devretmek için bunun özel olarak belirtilmesi gerek ki söz konusu mecranın hükmi şahsiyeti son bulmuşsa zaten böyle bir şeyden de söz edemeyiz.


  • microfiction  (31.03.16 21:10:04) 
@microfiction
mesaj gönderdim size, teşekkürler.

@rodriguez
Merhaba. Burdan bilgilendirme yapacağım, teşekkürler.

@hayirsiz
Site türkiye'de faaliyet gösteriyor evet, ancak sunucuları yurtdışındaymış.
@azizakin
çok teşekkürler.
@khiron
çok teşekkür ederim..
@selam
dergide yayınlanmasına bianen hazırlanan sözleşme, yalnızca tek seferlik basım ve yalnızca derginin o sayısında olmasıyla ilgiliydi, yani farklı yerlerde kullanımı için madde koymadık.
haber sitesinde ise, sadeleştirilmiş halini, yalnızca web sitesinde diye anlaştık. Ayrıca, yazının tek seferlik yayınlama haklarını aldıklarını da kabul edip imzaladılar.
Yani ikinci bir kullanım söz konusu olamaz (gazetede,dergide vb. basım)
  • manco nun hayali  (31.03.16 22:19:45) 
Arkadaşlar merhaba.

Bugün ilgili firmanın avukatı tarafımı aradı. "İçerikleri silmeyelim, çok fazla görüntülenmiş, isterseniz ücretini hesabınıza yatıralım" dedi. Kendisine ücret kabul etmediğimi ve içeriğin silinmesini söyledim. Ayrıca, TİB'e başvuru yapıp siteleriyle alakalı erişim engeli talebinde bulunacağımı, bu işin iyi niyetten çıktığını aktardım ve kendilerine tanıdığım sürenin dolmak üzere olduğunu söyledim. (hatırlarsanız 24 saat istemişlerdi, bende verdim) Herneyse, avukat gülmeye başladı ve "erişim engeli o kadar kolaymıymış, burada yüzlerce insan ekmek yiyor, kimse bunu göze alamaz" dedi. Bende sinirlendim ve "site geneline değil, benim içeriğime dair bir erişim engeli talebinde bulunacağımı" söyledim. Avukat gülmeye devam etti ve bende telefonu kapatacağımı söyledim.Akabinde, telefonu birisine aktardı ve bu kişi sitenin içerikleriyle ilgilenen birisiymiş.(ingilizce bir ön ad söyledi, hatırımda kalmadı malesef)
Ve bu kadın arkadaş, tarafımı azarlar derecesinde, "ne olmuş yazı seninse dursa ne olur durmasa ne olur, sileriz istersen" dedi. Bende kendisine uzun bir süredir bildirim yaptığımı (şirkete) ve içeriklerin halen durduğunu aktardım. Hanımefendi lafı uzatmak isteyince ben kendilerine avukatımın numarasını aktardım ve telefonu kapattım.

Ne olsa beğenirsiniz? Avukatımı, şirketin avukatı arayıp "telif sahibini ikna edin, aramızda çözelim" demişler. Bende bu söylemlerin hepsini dava dilekçeme ekledim.

Arkadaşlar.. Kendilerine tanıdığım 24 saatlik sürenin dolmasına saatler kaldı. Bu süre sonunda, içerikleri kaldırmazlarsa eğer, dava açması için avukatımı derhal bilgilendireceğim.

Ek olarak, biraz önce bu şirketin bir yetkisi daha bana ulaştı. Bu kez bir beyefendi idi. Bana daha ılımlı yaklaştı, editör olduğunu ekledi ve içeriği sileceklerini, ancak çok fazla görüntülenmesi olduğundan dolayı biraz uzadığını belirtti. Bende yeniden, sürenin dolmak üzere olduğunu belirttim.

Arkadaşlar, beni arayanların tamamı birbiriyle irtibatlı. Bildiğiniz suç şebekesi gibi beni yıldırmaya, parayla beni ikna edebileceklerini zannettiler.Şu an avukatımdan gelen bilgiye göre, şirketin avukatı içeriğin bugün kaldırılacağını ve dava açılmamasını talep etmiş. Saat 5-6 mesai bitimine kadar bekleyeceğim, içerikler halen oradaysa pazartesi günü davamı açmış bulunacağım ve bu davanın emsal olması için elimden geleni yapacağım.

Bugün içeriği silmezlerse, şirketin adıyla birlikte ekşi sözlükte başlığı açıyorum arkadaşlar. Herkeste öğrenecek..
  • manco nun hayali  (01.04.16 14:41:49) 
Arkadaşlar, söz konusu web sitesi içeriği kaldırdı.
Alakanıza çok teşekkür ediyorum..

  • manco nun hayali  (01.04.16 15:49:14) 
hayırlı olsun.
o gülen avukat ve diğer zevatla uğraşmayıp erişim kararı aldırabilseydiniz site sahibine ne hesap verirlerdi çok merak ediyorum

  • azizakin  (01.04.16 18:41:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.