[]

Etkinlik ve etkililik arasindaki fark nedir?

Aslinda bircok yerden okudum ama bir turlu oturmadi kafamda ve ikisini hala karistiriyorum. Orneklerle anneye anlatir gibi anlatabilir misiniz? Ne kadar cok ornek olursa kafamda oturmasi icin o kadar iyi olur. Tesekkur ederim.




 
etkinlik: Belli bir kesime hitap eden tanitim, bilgi aktarimi, farkindalik olusturma adina yapilan faaliyetler ve anlatılmak istenenlerin sosyal ortamlarda yer edindirmeye çalişilması anlamina geliyor.

etkililik: belli bir soruna karşı daha çok çözüm odaklı faaliyeti anlatiyor.

(konunun uzmani değilim, bildigim bu & kopya çekmedim)
  • 1adam  (27.03.16 17:46:36) 
Terim açısından soruyorsan şöyle söyleyebilirim. Etkinlik girdileri ölçerken, etkililik çıktıları ölçer.

Etkinlik = Gerçekleşen Girdi / Teorik Girdi
Etkililik = Gerçekleşen Çıktı / Teorik Çıktı

Kolay diye etkililikten başlayayım. Diyelim bir kişi 4 metreküp tahta kullanarak 10 sandalye yapıyor ama o gün biraz fazla tahta kullandı, 4 metreküp tahtadan 8 sandalye üretti.
Bu durumda 4 metreküp tahta girdi iken, planlanan çıktı 10 sandalye, gerçekleşen çıktı 8 sandalye. Dolayısıyla etkililiği 8/10 = 0.8.

Etkinlik ise aynısının girdilisi. Diyelim bir sandalyeyi üretmek 1 saat sürüyor ama o gün 1.5 saat sürdü. Bir sandalye çıktı, işgücü için harcadığın saatler girdi. Dolayısıyla etkinlik 1.5/1=1.5 Burada şöyle bir sorun oldu. Normalden daha fazla zaman harcayınca, normalden daha etkin göründüm. Oysa, ne kadar az girdi kullanıyorsam o kadar etkin olmam gerek. Bu yüzden, formül tersine çevriliyor.

Etkinlik = Teorik (Planlanan) Girdi / Gerçekleşen Girdi

Buradan etkinlik = 1/1.5'tan %67 çıkıyor.
  • aychovsky  (27.03.16 17:57:29) 
Etkinlik: aktiflik, faallik.
Etkin: aktif, faal.
Etkililik: efektiflik, tesirlilik.
Etkili: Efektif, tesirli.
  • microfiction  (27.03.16 18:36:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.