[]

Konut tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Soru başlıkta görüldüğü üzere. Mimari tasarım dersimde bir adet villa tasarlamam gerekiyor da nelere dikkat etmemi önerirsiniz sevgili mimar ve mimar adayları?

Not:İlk defa bir yapı tasarlayacağım göz önünde bulundurulsun.


 
e okulda size bunu öğretmiyorlar mı?
güneşe ve dolayısıyla yönlere dikkat edesin. yani kısaca konumlanma, ışık.
sonra işlevsellik. kullanışlılık.
tabi mukavemet, materyal gibi konulara girmiyorum..

neyse uzmanları devam etsin. ben konuya girmiş olayım.
  • kediebesi  (05.11.09 22:53:11 ~ 06.11.09 00:13:21) 
Hocam sağolsun hiç bir şey anlatmadı. Çok genel bilgilere sahibim de ben biraz daha spesifik bilgiler istiyorum. Yani mutafkta buzdolabı, tezgah, evye, ocak gibi yerlerin sırasının kullanıma uygun yapılması falan gibi bilmem anlatabildim mi...


  • loralynn  (05.11.09 23:29:07) 
nette bazı konut firmalarının yaptığı projelerin plan çizimleri oluyor. onları araştırıp biraz incele. çünkü yardımcı olmaya çalışacağım ama saymakla bitecek şey değil, öte yandan aslında çoğu projenin kendisine göre değişebiliyor.

evin zemin katına girişe yakın olmak üzere mutfak koyulur. çarşı pazardan geldiğinde elindekileri hemen yetiştir niyetine. büyük bir salon, mümkünse hol, bir de banyo olabilir.
üst katlara yatak odaları. madem villa, madem lüks ve sefahat ebeveyn odasına bir banyo yerleştir muhakkak. çocuklara ayrı bir banyo. iki veya üç çocuk odası, balkonlu olsun. ebeveyn odası da balkonlu olsun, refah ve mutluluk. hm ev çizmeyeli yıllar oldu.
daha detaya inersek. mutfakta buzdolabı girişe yakın olabilir. hemen sağda ya da solda. sonra tezgah başlar. alt dolap üst dolap. tezgah genişliği 60 cm bunu biliyorsundur. tezgah biraz ilerleyince eviye gelsin, sonra da ocak. ocağın olduğu bölgede pencere olmasın ki perdeler tutuşmasın. (yarabbi ne kadar gelenekselci bilgiler ama muhtemelen isteyecekleri bunlar olacak) bir de ufak masa koyabilirsin kahvaltı için. yemek masasını salona koy. ben açık mutfak severim ama hocalar sevmeyebilir: türkler ağır kokulu yemekler pişirirler.
banyoda küveti iki duvar arasına sıkıştır bir ucu açıkta kalmasın. yanına alafranga gelsin, lavaboları iki kişilik yap. kapıyı açtığın zaman karşına çıksın, kapının arkasında kalmasın. fakat loralynn sonsuza kadar yazabilirim. şu an çok kutsal bilgiler de yazmıyorum dikkat ettim. sen direkt sor aklına takılan şeyleri. soruyu takibe alıyorum, kontrol ederim elimden geldiğince.
  • dubara  (05.11.09 23:51:54) 
Süpersin dubara :) Ya aslında şu an benim bi sorunum var konsepti buldum ve tıkanıp kaldım haftalardır hiç bir şey yapamıyorum, nerden nasıl başlayacağım? Hoca iç mekanları yerleştirin önce demiş sanırım, yani tüm binanın formunu belirlemeden önce. Ama formu belirleyip içini doldurayım diyordum ben. Sanki öyle daha kolay ilerleyecek gibi. Gerçi bilemedim işte kaldım böyle. Yarına hoca bir şeyler görmek isteyecek, salı ön jüri ve ben haftalardır boş gidip geliyorum. Çok zavallı durumdayım yani. Bana yol gösterin. :)


  • loralynn  (06.11.09 00:03:22) 
öncelikle, her zaman lazım olucaktır, www.archdaily.com. burdan sürüsüyle nitelikli konut var. yukardaki ordos 100 başlığındakiler zaten komple konut.( sozluk.sourtimes.org ) bunları inceleyerek görsel açıdan zihnini açtıktan sora tasarıma başlayabilirsin.(başka birsürü siteye de bakman da iyi olacaktır, ama bu sitede bütün projeler plan ve kesitleriyle mevcut, ondan bunu verdim)

tasarımın bu aşamasında en çok "senaryo" belirleyici olur. kullanıcını belirle, nedir nası biridir, netleştir, ona göre oluşmaya başlar. kulağına küpe olsun, ilerisi için de hiç bir zaman form üreterek tasarıma başlama. leke çalışmaları yapmaya başla. konsept olayını da kullanıcından esinlenerek çıkarabilirsin.sorasında zaten oturmaya başladığını göreceksin.

şimdilik şanslısın, ilk projede kentsel bağlam tartışılmaz pek, ama sen yine de şurada tasarlıcam diye çevreye dair bişiler sölersen, artı puan olur.

önceki mesajlarda da güzel şeyler yazılmış. çok eğlenceli bi iştir, tadını çıkarmaya bak.
  • karakurukutu  (06.11.09 00:16:13 ~ 00:17:19) 
mutfakta ocak, buzdolabı ve evyeyi bir üçgene koyabilirsen (mutfak adasıyla mesela) güzel olur. tezgaha yanyana dizme.
ayrıca villada mesela asma kat kullanabilirsin istersen.
önce temel bir tasarım yaparsın içini dışını güzelce, sonra o tasarıma farklılıklar eklersin.
mesela kapı kullanmazsın da duvarları öyle bir kullanırsın ki cubicle gibi olur.
ayrıca bol bol depolama yerleri yapabilirsin, çamaşır odasi yapabilirsin.
yatak odası, oturma odası, mutfak, tuvalet dışında farklı yaşam alanları yapabilirsin.
kendi yaşamından, yaşadığın gördüğün evlerden esinlenebilirsin.

ev içinde basamaklar kullanarak mekanları ayırabilirsin. aynı mekan için farklı kullanımlar üretebilirsin.
biraz geniş anlamda yazıyorum belki aklında güzel bir fikir belirir diye.
ilk yorumu beğenmedin madem. :P
  • kediebesi  (06.11.09 00:17:54 ~ 00:21:00) 
Arazi belli zaten, Arnavutköy'de, boğaz manzaralı, eğimli bir arazi...


  • loralynn  (06.11.09 00:20:16) 
ben aşırı gerçekçi bir okulda okuduğum için her zaman kendi bulduğumuz gerçek arsalarda çalıştık. (okulunu söylersen iyi olur) o nedenle arsa en büyük veri oldu. manzaraya yönelme, giriş, belki taş duvar parselin şekline göre yanaşmak, yeşil alan varsa onu çevrelemek iç avlu oluşturmak vs. bu nedenle öyle kafadan hadi buraya salon koyayım demekle nasıl olacak bilmiyorum. ama mesela hocan hakkındaki dedikodulardan başlayalım. nasıl bir insandır. uçuk kaçık projeleri sever mi. yoksa her an yarın inşa edilecek gibi mi davranır. uçmana izin varsa kafanda bir şekil tasarlayıp onun içine yerleşmende ve ihtiyaca göre o formu kesip biçmende sorun yok.bu ilk projen olduğu için söylüyorum. aslında bu konuda bir formül de yok. ilham nasıl gelirse öyle başlayabilirsin. merakım elinizde hayali de olsa bir arsa var mı. girişten başla diyorum. bazı bilirkişiler de bina wc ile başlar diyor da öyle bir kısıtlama olamaz. sen olsan nasıl bir yerde yaşamak isterdin. giriş seni nasıl karşılasın mesela. ağaçlar olsun, taş bir yol, villanın garajı da olabilir, yavaş yavaş ilerle. kapıdan girdin ferah bir hol karşılasın istersin bence. kenarda bir vestiyer olur. ayakkabıyı çıkardık, sağa bir mutfak koymuşsun içeri malzemeleri bıraktım diğer taraftan salona geçtik. villanın bir orta bahçesi vardır belki. o zaman holün karşısında neden cam olmasın ve bahçeyi görmeyelim? ama o numarayı belki de salonda yapacağız. çok seçenek var loralynn. az önce planda ilerledim. üç boyutlu düşünürsen ve program biliyorsam birkaç denemeyle bir sürü form bulabilirsin. hocan kadavra değilse alabildiğine zorla beynini, sıradışı ol derim. kutu formlara takılma, rasyonel olacaksa da minimal olsun (bana göre elbet). oturma odasında oyunlar yap, belki iki basamakla bir bölüme inersin içinde. orası özel bir köşe olur. belki çatıda güvercin yetiştirirsin. her şey olur.


  • dubara  (06.11.09 00:21:02 ~ 00:24:33) 
Bu arada sanırım çok da lüks olamayacak; çünkü 150m2 verdiler...


  • loralynn  (06.11.09 00:22:39) 
arazi içinde konumlanmaya ve yöne çok dikkat et dediğim gibi.
yazın alacağı ışık, kışın alacağı ışık filan...
belki ilk proje için bu kadar ayrıntılı istemezler, öğrettiklerini beklerler, ya da ne kadar yapabileceğinizi anlamaya çalışırlar vs. ama yine de bilinmesi gereken şeyler ve ne kadar erken düşünmeye başlarsan o kadar iyi.
  • kediebesi  (06.11.09 00:22:45) 
Bahçeşehir Üniversitesi'ndeyim. Hocam da Ytü'den emekli olmuş bir kadın. E biraz yaşı ilerlemiş ve farklı şeylere çok açık değil. Ben de tam aksine uçuk bir şeyler yapmak istiyorum. O da acele etme şimdiden, standart bir şeyler yap falan diyor... Farklı bir tasarım düşünmüştüm ona sunduğumda pek ilgisini çekemedim. Şevkimi kıran da o oldu zaten bir daha hiç dersle ilgilenemedim. Neyse işte biraz sıradan bir hoca. Ama ben yine de sırf ondan iyi not alayım diye sıradan bir şey yapmak istemiyorum tabi.


  • loralynn  (06.11.09 00:28:18) 
e arazi belliymiş (manzara varmış bi de!), 150 m2 sınırı varmış zaten, senin çoktan projenin ana kurgusunu oluşturmuş olman lazımdı bence. böle napcam napcam nerden başlıcam diye düşünmek en pisidir bu işin. konsept çalışırsın, kavramsal altyapı oluşturursun (kullanıcı ve yer'le ilişkilendirerek) ürün çıkar. kastıysa dubara'nın anlattığı gibi biyerden başlayıp örmeye başlarsın. elinde eskiz kalemi, burda bu olsa burdan böle yapsak falan diye.

o işi yaşamaya başlayınca zaten sen de şaşıracaksın nası oluştuğuna.



edit: hocan derin fikirlerle pek ilgilenmiyosa alternatif planlar ve kesitler götür çalışıyosa zaten okey alıcaksındır.
  • karakurukutu  (06.11.09 00:28:31 ~ 00:30:29) 
arazi belli olduğunda çok uçmak mümkün olmuyor evet. ama içine sinen bir şeyler yapabilirsin, uçmak demek en estetiği bulmak değil zaten. hem içindeki ateşle özel olarak ilgilenecek hocaların olacaktır deyip ortama biraz heidi esintisi getireyim.
son olarak eğimin var madem, insanlar yokuş çıkmayı sevmedikleri için girişi yukarılardan alıp teraslandırarak yerleştirebilirsin. o verilen linkten eğime oturan konutları incelersen rahatlayacaksındır, aslında basitmiş şimdi biraz da ben hayal edeyim dersin. süren kısıtlı ama strese mahal yok. ne çıkarsa o.
kolay gelsin.
  • dubara  (06.11.09 00:39:13) 
Yeni teknoloji ile elektrik kullanımı yaygınlaştı, çatıyı komple solar panelden yapın, kiremit görünümlü solar paneller var dışarıdan bakınca aynı çatı ama aslında komple solar panel olan bir çatı yani...
edit:elektirik kullanımı yaygınlaştı ne lan arttı olacak o

  • buffy de vampir sayilir  (06.11.09 00:48:48 ~ 00:49:52) 
çatıyı komple solar panelle kaplayacaksan bir de akü odası yapacaksın muhakkak.
teknolojiler hakkında çok emin olmadan yalnızca konsept olarak projene ekleme bence. :)

  • kediebesi  (06.11.09 01:24:45 ~ 01:25:08) 
merhaba gene ben. nifak sokmaya geldim. biraz düşündüm de anladığımız kadarıyla sen birinci veya ikinci sınıf öğrencisisin ve elinde kalem altında eskiz kağıdı var. o zaman, hala buraya bakıyorsan loralynn (artık bakma ve projeye dön) yarına kadar yapacağın en iyi şey bol bol leke çalışması yapmak olacak. tefrişi bile üstünkörü yaparak. kesitler, güzel çizgiler, hafif renklendirme ve taramalarla. hissediyorum hocan mest olacak. ön jürinde de tefrişi güzelce yaparsın. nifak konusuna gelince. o sebeple malzeme bilgileri vs çok detay kalıyor, asla bunu talep ettiklerini de sanmıyorum. önce binanın işlemesi önemli. ve de yerleşim. umarım derdimi anlatabiliyorumdur. temel yaklaşımı yarına kadar belirlersen bence yavaş yavaş ısınacaksın mevzuya.


  • dubara  (06.11.09 01:30:07 ~ 01:44:16) 
Ahaha doğru bir sezgi :). Hoca canımı sıktı diye okulu bırakmayı düşünen bir insanım (bu arada 2. sınıfım ve hazırlıkla 3. senem) :).
Bu arada bir fikir buldum; ancak düşündüğüm konseptte olmadı gibi. Artık sonradan hikayeyi uydururum heralde(?). Strüktür açısından da biraz uçuk gibi oldu ama... Neyse çook teşekkürler herkese.

  • loralynn  (06.11.09 01:46:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.