[]

Düğün yapayım mı yoksa sadece nikah mı? Para açısından

Selam sayın keynes'ler.

Abimizin de çok güzel dediği gibi "uzun vadede hepimiz ölüyüz". o yüzden bu güne kadar hiç ciddi plan yapmadım evlilik hakkında ama yumurta göte dayanmaya başladı.

Şimdi çok kısaca durumumu özetleyeyim. müstakbel eşim yabancı. O yüzden düğün müğün çok umrumuzda değil. Zaten kız kasap havası oynayacak teknik ve teorik bilgiye sahip değil. Serdar ortaç şarkıları eşliğinde dans etmeyi saymıyorum bile. o yüzden düğün bizim için teoride handikap.

Ama söylenene göre düğün yapılırsa daha çok altın takılıyormuş. Ben de işin direk para boyutundayım. anama soyledim geçenlerde nikah kıycam o yeter diye, "ben herkeşe altın taktım, yıllardır sermayeyi gömdüm düğünlere, nasıl toplucaz o paraları gurban olduğum" diye gayet haklı bir ekonomik teori koydu ortaya kadın anam. mba mezunu bir ekonomisyenden daha realistik yaklaştı duruma.

şimdi bizim sülale göçmen. o yüzden hep tek şehirliyiz, izmirliyiz. baba tarafından da epey kalabalık sülale. bi de babamın iş çevresi de epey kalabalık. bizim sünnet düğünümüze insanlar koca salonda oturcak yer bulamamışlardı. bana astıkları takılar yüzünden notr damın kamburu gibi gezdim 9 yaşımda koca düğün. öyle de likitide potansiyelimiz var işte.

peki ben düğün yapsam bu gibi bir durumda 1 koyup 2 alır mıyım? piyasadan malı toplayıp voleyi vurur muyum?

şimdi böyle yazınca sağlam veriler olmadı elinizde yorum yapabilecek farkındayım. biraz ortalama bilgiler vereyim;

izmir'de yaşıyorum. sülale geniş. babamın iş çevresi geniş. atıyorum toplam 500-600 arası insan gelir düğüne. anne tarafım 6 kardeş teyzeler dayılar bilezik takar. baba tarafım 3 kardeş halamla acom da takar. geri kalan ne takar pek bilmiyorum, düğünlere gitmediğim için kadın anam ne taktı onlara bilmiyorum pek. ama takarlar heralde bişi.

düğüne salondur, pastadır, takımdır 15.000 harcasam geri dönüşü güzel olur mu?

ya da nikah mı yapayım?

not: ya bu senenin sonunda evlenirim ya da seneye bu zamanlar. bi de polonya'da bir düğün gibi bişi yapmam lazım, o kıstası işin içine katmayalım hiç, onu kayınpedere kitleyebilirim belli olmaz. he yukarıda söylediğim 15.000 lirayaartı bi 5.000 lira kadar da kızın ailesininden belli başlı insanları buraya getirip ağırlamayı da eklemek lazım.

böyle yani.. siz düğünden kar ettiniz mi? ettiyseniz yüzde kaç?

 
evlenmedim, dolayısıyla düğün yapmadım ama en dandik düğünde bile harcananın iki katı toplanıyor diye duydum çok kişiden. kurtarır bence.


  • devilred  (24.03.16 14:21:52) 
düğün yap, dediğin gibi çok masraflı bir düğün yapmazsan oldukça karlı olabilirsin ;)


  • re noreno  (24.03.16 14:26:55) 
Ben evli değilim de abim evlendi bir iki yıl önce. Nikah salonunda kıydı nikahı, insanlar da geldi harıl hurul taktı bişeyler, vurgunu yaptı. Sonra da bi tekne kiralamıştı çıktık onunla işte yakın arkadaşlar, yaşıt akrabalar falan küçük bir eğlence. Düğün şart değil çünkü annen baban senelerce elalemin çocuğuna taktığı için o insanlar o takıyı takacak. kaçarı yok o işin. takmadan önce yaş pasta limonata ısmarlayıp ısmarlamamak sana kalmış.
şş temiz iş yalnız

  • naberabi  (24.03.16 14:32:58 ~ 14:33:17) 
düğünde harcananların 2 katı eğer ki her düğüne gidip en az bir çeyrek taktıysanız toplanır. başka türlü o hayal.

en temizi nikah. nikahtan sonra en yakın 40-50 kişilik küçük bir gruba nikah yemeği verirsiniz. böylece en az hasarla atlatmış olursunuz.
  • kakao  (24.03.16 14:34:23) 
eşimle beraber düğün fikrine karşıydık, 100 kişilik nikah salonunda nikah yaptık, çıkışta 30 dk'lık bir takı töreni vardı, 5-6 bin liralık takı topladık (yarısı kendi anne babamızdan). Nikah masrafı gelinlikle falan beraber 3000-4000 tl gibi bişeydi zaten. Kar ettik denemez, birkaç bin lira için bir ay plan yaptık sonuçta.

Sonrasında kız tarafının memleketinde düğün yapacaktık, sadece kayınpederin esnaf çevresinden yıllarca takılmış altınları geri toplamak için. kişisel sebeplerden o düğünü de yapmadık. yapsak kar ederdik bi 5-6 bin daha.

biz düğün istemeyen bir çifttik zaten. senin duruma gelince,

gavur kız tarafı, hatta gelinin kendisinin bir türk düğünü görmesi çok eğlenceli olabilir. yıllar sonra bile hatırlayacağı ilginç anılardan olur. insanlar sever öyle farklı memleketlerin geleneklerini bir kez denemeyi.
  • harzem  (24.03.16 14:36:57) 
nikah salonunda kokteyl yapın. düğün işine girmeyin kar etmek istiyorsanız


  • sta  (24.03.16 14:37:25) 
şöyle oluyor, bir nikah dairesinde evlenirsen sonrasında takı töreni var zaten, altınlar orada toplanıyor. Düğüne gelmeye üşenen nikaha geliyor, takıp gidiyor. Asıl toplama kısmı nikah yani. Tabii nikahla düğünü birleştirirsen altınlar düğünde toplanır. Düğün beni sıkar diyorsan nikahta altınları topla, sonra arkadaşlarınla kapattığın bir mekanda eğlen, herkes içtiğini ödesin. Nikah ayrı düğün ayrı olunca düğünde bir şey toplayamazsın.


  • whoosie  (24.03.16 14:37:52) 
nikah + basit bir kokteyl, 2 saatlik bir şey. biz böyle yapacağız, amacımız altınları almak.
valla biz nasıl gittiysek onlar da nikah mikah demeden gelecekler artık:p

  • peggy  (24.03.16 14:41:45) 
valla bizim buralarda yakın akrabalar dışında (onlar da aynı şehirdelerse) nikaha giden yok. millet düğüne gidiyor, orada takıyor ne takacaksa. nikah salonu dediğin kaç kişi alır ki zaten.


  • devilred  (24.03.16 14:42:52) 
Sadece nikah yap, çıkışta herkes takacağını takıyor zaten, düğüne bulaşma. Kokteyl bile gereksiz, kaldı ki o da az para sayılmaz en az 1500-2000 olur nerden baksan 10 çeyrek gücünde :)
Düğünün takıya bir artısı yok olsada düğün masrafından daha fazla bir artısı olmaz. Yani her türlü eksiye götürür.

  • poseidon1  (24.03.16 14:51:29) 
açılın, hesap yapmaya geldim:)
600 kişinin geleceği bir düğünü 15000'e yapmanız biraz zor, eğer ki düz bir düğün salonunda kuru pastalı, fantalı düğün yapmayacaksanız. kokteylli, yemekli düğünlerin maliyeti 60-70 liradan başlıyor. bu da düğüne ennn iyi ihtimalle 35-40 bin tele bayılmanız demek. gelen 600 kişinin hepsi hediye takmaz, aileyi temsilen 1 hediye takılır genelde. 2 kişiye bir çeyrek gibi düşünseniz 50-55 civarı tutar.
nikah için 5000'e bir yer bulursun. 400 kişi gelse 200 çeyrek yapar o da günümüz kuruyla 36000 yapar. daha az masrafla daha çok para kalır, düğün gibi gereksiz ve çook yorucu bi aktiviteyle uğraşmamış olursunuz.

senelerdir şu hesabı yapabileceğim fırsat arıyormuşum yalnız:))
  • karamell  (24.03.16 14:57:41) 
ikisini birleştirin, yemeksiz falan şöyle kutlama niteliğinde. pasta güzel olsun ama, taktıklarına değsin yani.


  • icim urperiyor  (24.03.16 15:02:12) 
Dugunu para icin yapcaksan hic o topa girme baya hayal kirikligina igrayabilirsin

Esim ispanyol. Damat halayi sirasinda bizim turkler dans pistinde yer bulamadilar ispanyollardan
  • la noix  (24.03.16 15:06:10) 
senin etrafına bağlı ve bunu da en iyi annen bilir

şöyle mesela benim de sülalem kalabalık ve bizde ister salonda düğün olsun ki en çok olan bu: oyun + pasta içeçek vb. ikramı şeklinde, ister köy düğünü, ister dini tandanslı şeyler (sülale muhafazakar da aynı zamanda sohbetli düğün yapan da var), ister nikah, ister nikah + x organizasyon, ister yemekli/içkili/otelde vs. daha gösterişli düğün...ne yapılırsa yapılsın annem-babam gidecek olduğuna gidiyor,fark etmiyor. Gidemeyeceklerse para mı toplanıyor ev hediyesi mi alınıyor ne yapılacaksa yine yapılıyor. Bizim etrafımız için "ay bi düğün bile yapmadılar" "düğün yapılmazsa takı takılmaz" gibi düşünceler yok. Kendi adıma ben de gideceğim kadar yakın biriyse nikah mıymış, kına mıymış, kır mıymış, salon muymuş gibi şeyler düşünmem.Çok yakın değilse zaten hiç gitmem.

Gel gelelim ben herkes bu kafada sanıyordum, öyle değilmiş. Nikah yapana gitmem takı da takmam diyen bi kafa varmış :/ ben de bi muhabbette öğrendim bunu. bunu düşünmek lazım

2. konu; aynı kalabalık sülale bende de olduğu için söylüuorum 600 kişi çağıracak kadar takı alanı olan nikah salonu biliyor musun? zira nikah salonlarının takı yerleri ayaküstü takmalık yarım saatlik yerler oluyor. yarım saatte bizim gibi sülalelerde fotoğraf işi bile bitmiyor. Sadece nikah yapacak bile olsan yer sıkıntın olur gibime geliyor.
  • niye ama  (24.03.16 15:07:19) 
@harzem, valla biz de düğün müğün bu işlerde tası tarağı olmayan bir çiftiz. kız arkadaşıma hafakanlar basıyor hatta. oynamayı bilmez, çifte telli bilmez. ben zeybek meybek biliyorum allahtan, geri kalan danslar bende de yok. ama dediğin doğru eğlenceli bile olabilir o bakımdan düğün. sırf benim kayınpederin, dayımlar içip içip piste oynamaya davet zorladıklarındaki yüzünü görmek için bile yapılabilir aslında:)

@karamell, 60-70 bin öldürseler gömmem düğüne. düğün nedir benim için, izmir bornova'da açık bir çimenlik salonda (ya da kışın yaparsam normal düğün salonu işte) insanlar gelecekler oynayacaklar, kuruyemiş yiyip fanta+votka içecekler. pasta kescez sonra herkes ganimeti bırakıp evine gitcek. girmem yani o topa ben. yiyip gelsinler. ben en fazla masaaltı içkileri tedarik ederim.

@la noix, inanırım. bizim polonyalılara da içirince polka molka nasıl bir bela alacağım başıma kestiremiyorum.

@niye ama, valla araştırmadım. izmirde bildiğim tek düğün salonu fuarın içindeki. arkadaşımın düğününe gitmiştim oraya. alıyor epey insan ama dediğin gibi takı takımı sorunlu biraz sanki.
  • harrage  (24.03.16 15:21:07) 
bizim bir tanıdığımız nikah kıydı sadece. nikah salonunun yan tarafına çıkıp takı takıldı. sonra olaysız bi şekilde dağıldık.


  • b1019  (24.03.16 15:33:08) 
Yakın bi köy ile anlaşın .Muhtar falan bağlayın, kır düğünün kralını yapın . En temizi.


  • hasmetizm 2046  (24.03.16 15:44:42) 
geniş ve eğlenceli bir ailen varsa gavur gelince baya eğlenirsiniz bence. ama yemekli düşün helede 500 den fazla kişi için en az 50.000 tutar.

20.000e yapabilecekseniz hiç durmayın yapın derim.
  • zimbirik  (24.03.16 15:51:58) 
düğünden kastın limona pasta mahalle arası mahmut düğün sarayı gibi bişeyse YAP.
düğünden kastın 5 yıldızlı bir otelin balo salonunda yemekli vur patlasın çal oynasınlı bir organizasyonsa ve altınlara güveniyorsan YAPMA.

  • jamswety  (24.03.16 17:07:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.