[]

sunum, ingilizce konuşma sorunu, anksiyete

Yarın bir kitap üzerine sunum yapacağız, 7 kişilik bir grup. En uzun ve ilk kısım bende. Konu kitapla pek ilgili değil, historical ve cultural background'ı üzerine fakat ben yine de kitabın özetini okudum, az çok hakimim, materyal falan da hazır, fakat yaklaşık bir haftadır hoca sunum esnasında bir şey sorarsa ne yapacağım, nasıl konuşacağım, nasıl cevap vereceğim diye kendi kendimi yiyip bitiriyorum. Daha önceki bir duyurumda da belirttiğim üzere, anlama, okuma, yazma konusunda oldukça başarılı olduğum halde ingilizce konuşma sorunum var, kendimi ifade edemiyorum, cümle kuramıyorum. Şimdiden aşırı derecede gerginim, hatta ilkokul öğrencileri gibi "yarın gitmesem mi acaba" diye düşünmeye başladım. Ne yapsam? Bir günde ingilizce konuşmayı sökemem fakat şu anksiyetemi durdurmak için yarın sabahtan 1-2 kutu bira mı içsem, dideral falan mı alsam? İşleri daha da rahatlatır mı?
Dipnot: Daha evvel sosyal anksiyete bozukluğu hastası idim, şu an çok ağır olmasa da hala etki ediyor yaşantıma. Topluluk önünde konuşma yapamama, bu tarz şeylerden kaçınma, birisi tarafından izlenirken hiçbir işi yerine getirememe gibi.



 
saydığınız sıkıntılar anksiyete değil stres bozukluğu. anksiyete daha çok varoluşsal ve sebepsizce ortaya çıkar, hayatın bazı bölümlerini değil genelini etkiler.

bira değil de şarap daha iyi bir sakinleştiricidir. pasiflora da kullanabilirsiniz, reçetesizdir ve yan etkisi yoktur.
  • yollarbenibekler  (22.03.16 15:38:56) 
En kısa vadede denin durumunda yaplabilecğin en iyi şey ( çünkü cümleye kurmada zorlanıyorum demişssin ve sunum yapacaksın) : konuşacağın şeyi 19384942 kez pratik yap. hissizleşecek robot gibi konuşacak hale gel..sunumda ilk cümleyi kurup ilk dakikayı geçirdikten sonra inan bana nasıl geçtiğini hatırlamadan başarıcaksın. rahat ol.

Uzun vadede ise konuşmanı ilerlet, onun üzerine yoğunlaş, bir dili konuşamıyorsan bilmiyorsundur.
  • qazaqwsx  (22.03.16 15:42:42 ~ 15:56:00) 
çok pratik +1
pasiflora +1 demeye geldim. (1 kaşık falan ama sonra uykun gelmesin bir de)
alkol tam ters etki yapabilir bene riske girmeye gerek yok. hele ki alkollü olduğun anlaşılırsa net rezalet.
  • freya  (22.03.16 15:51:07) 
Kendini hoca yerine koyup en az 9-10 soru hazırla. Sonra onların cevaplarını oluştur. Amaç o cevapları ezberlemek değil. Soru sorulduğunda uzun süre "eea, ıııhm" diye düşünüp, aksaya aksaya cümle kurarsan dünyanın en mantıklı argümanını sunsan bile dinleyicileri tatmin edemezsin. Eğer aklında belirli başlangıç kalıpları olursa, güçlü bir giriş yapıp üstünkörü devam etsen bile karşı tarafın aklında "işini biliyor" imajı bırakıyorsun.

Haber spikeri değilsin. Arasıra kağıda bakmanda sıkıntı yok. Hiç kimse tamamını ezberlemiş bir şekilde sunum yapamayacak zaten.

Garip gelecek ama, bugünkü tekrarını çömelerek yap. Bildiğin çömelmek, emmi oturuşu denir hatta. Dizlerinde bir sıkıntı yoksa birkaç dakika sunumuna böyle devam et. Eğer konuya hakimsen o pozisyonda bile her şeyi bırakıp sunuma odaklandığını fark edeceksin. Hatta sunum anında "şöyle mi dursam, böyle mi giyinsem, şu hareketleri mi yapsam" kaygılarının aslında ne kadar gereksiz olduğunu anlayacaksın.

Bu akşam bir yerini sakatlamayacak şekilde hafif bir spor yap, kendini yor. Yoksa gece gözüne bir saniye bile uyku girmeyecek.

Bol şans.
  • pulsartgr  (22.03.16 15:51:08) 
önerilerim

* bira vs. içme, kokar.
* bugün kafayı kır ve kitabı okuyabildiğin kadar oku, konuna hakim olmaya çalış. konuna ne kadar hakim olursan o kadar az endişeli olursun. akıcı konuşamama sorununa zaten bir günlük sürede yapabileceğin bir şey yok, en azından bu handikapını (konuya hakim olmama) ortadan kaldırmaya çalış.
* ilk sunacak kişi sensin, senden önce bir sunum olmadığı için sırtında kıyaslanma / yargılanma yükü olmayacak. bu avantajını düşün.
* diğer öğrenciler de bruce willis gibi sunamıyorlar. sen çok kötüsün de diğerleri bülbül gibi şakıyor durumu yok, bunu unutma.
* hatta biraz daha ileri gidiyorum, hocan dahi eminim ki birkaç sene öncesine kadar sizden hallice sunum yapıyordu. o da bu sıralardan geçti, unutma. kusursuz, uzaydan bizlere bahşedilmiş bir zat değil.
* okulun ve dersin de keza hayati öneme sahip yapılar ve kavramlar değil. türk milletini ya da dünya medeniyetini temsilen yüz binlere hitap etmeyeceksin. yapacağın şey dünyada on binlerce dengi olan bir okulun müfredatındaki yüzlerce alelade dersten birinde muhtemelen hocanın da ölüm-kalım meselesi haline getirmediği bir konuda sunum yapmak. emin ol, chelsea maçında oyundan çıkan sergen yalçın vs. tribi yapmadıkça hocanı irrite edemezsin. hocalar saygısızlığa, savsaklamaya, ciddiye almamaya filan kızarlar, kötü ingilizce konuşmaya değil. belli ki sen de ciddiye almayan biri değilsin. çok uzun cümleler kurmaya çalışma, sonunu getiremeyeceğini düşündüğün zaman cümlenin başına dön ve tekrar dene. zarar gelmez.
* sunumu ingilizce yapmak bazen iyidir. konuna hakim değilsen bunu kötü ingilizcenle dolaylı yoldan kamufle etmiş olursun (yani native ingilizce konuşabilsem size neler anlatıcam, konuya o denli hakimim ama n'apalım işte, adım hıdır, elimden gelen budur tribi).
  • boshi  (22.03.16 15:53:52 ~ 15:56:00) 
Gelen bütün öneriler için teşekkür ederim, sanırım oldukça faydalı olacaklar. Özellikle @boshi, duymak istediğim şeyler, teşekkür ederim. Sözlü sunumdan ziyade biraz texte bağımlı bir sunu, beni geren önümdeki topluluktan ziyade, hoca bir şey sorarsa ve tek bir şey diyemeden mal gibi kalırsam korkusu. Hocamız da prof, hadi bakalım. Gitmeden evvel ekstradan passiflorayı deneyeceğim. Hâlâ tecrübe ve önerilere açığım.


  • turkish daylight  (22.03.16 23:14:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.