[]

Köpek sahiplenme

Merhaba,
Bir süredir sahiplenebileceğim bir can arıyordum. Sonunda buldum. İletişime geçtik. Hatta bir aksilik olmazsa bugün görüseceğiz.
Tecrübeli olanlar varsa, bu süreçte dikkat etmem gereken noktalardan bahsedebilir mi bana?


 
nereden sahipleniyorsun? barınaktan mı, yoksa birinden mi?
ben de sahiplendim. karşı taraf isterse sözleşme yaparsınız, biz yapmadık. bunun dışında sağlık karnesini almayı unutmayın.
bir de biz arada fotoğraflarını gönderiyoruz eski sahibine. istediği zaman gelip görebilir de. karşılıklı oturup anlaşılacak şeyler bunlar.
  • peggy  (22.03.16 10:20:54) 
Birinden sahipleniyorum.
Sağlık karnesi yoksa ne yapmalıyım?
Benim aklıma genel olarak sahiplenmeden önce veterinere götürüp bilgi almak geliyor. Tuhaf mı olur?
İlk kez bir canlı sahipleneceğim. Uzun zamandır pek çok konuyu araştırıyorum; ama şu an içinde bulunduğum durumda neler yapmam gerektiğiyle ilgili bilgi bulamadım. Çok cahilim.

Sizinkini neden sahiplendirmek istiyorlardı mesela? Kaç yaşındaydı?
  • djarwi  (22.03.16 10:24:50) 
aynı durumdayım, takip için yazdım.


  • mirty  (22.03.16 10:26:40) 
sağlık karnesi elbet vardır. yoksa siz bir veterinere gideceksiniz. o da yapılması gereken aşıları sırasıyla yapacak. bu süreç çok sorunlu olmayacaktır. sahiplendiren kişinin sürekli götürdüğü bir veterineri vardır. ondan da bilgi alabilirsiniz.

karne mevcutsa o karne değişecekse bile mutlaka saklayın ne olur ne olmaz.

köpeğin belli alışkanlıkları vardır. bunları öğrenmek faydalıdır. örnek vereyim, benim köpeğim asla çimenlik alan dışında tuvaletini yapamaz. yolda gezerken diye yapsın diye beklenirse tuvaletini yapmaz. köpeklerin hepsinin böyle insan gibi cins huyları vardır. bunları bilmek iyi olur.

bazı besinlere alerjisi olabilir. diğer hayvanlarla, insanlarla iletişimi nasıl? paylaşımcı mı değil mi gibi sorular sorulabilir.
  • sirt kasiyici  (22.03.16 10:36:51) 
araba değil ki bu servise sokup ona göre alasın. bir hastalığı var ise hastalığı ile birlikte alıyorsunuz zaten, aksi halde geri mi bırakacaksınız? sahiplendikten sonra götürün veterinere neyi var neyi yok öğrenin önceki kayıtlarına göre eksiklerini tamamlatın. önceki kayıtları yoksa tüm aşılarını yaptırın. köpek ile buluştuğunuzda alın tasmasını 2-3 km yürüyün ne kadar çekiyor sizi sürüklüyor görün. kakasını yaptığında alabilecek misiniz bakın vb.


  • try again fail again fail better  (22.03.16 10:40:20) 
hemen anlatayım.

ilk olarak karnesini köpek ile beraber teslim al. biz almadık eski sahibi yarın getiriyorum diye diye bizi bir yıl uğraştırdı. veterinerimiz sağolsun yeni karne ayarladı. aşılarını da ona işledi.

eğer veren elemanın tek köpeği ise taşıma kabı, tasma, uzatma, minder vs vs ne aldıysa iste. gidip arkadaşlarına vereceğine senin işine yarasın. vermem derse de köpekler kaplarına vs ye alışık oluyorlar zorluk çeker de.

köpeği aldın bence hemen veterinere götür. sağına soluna bir baksın. karnesine baksın. eksik aşıları belirlesin. önümüzdeki günler için planınız hazır olur, ne ne zaman vurulacak bilirsiniz.

köpeği sahibinden yol üzerinde vs almayın. eski sahibi evinize getirsin. siz hemen yüz göz olmayın sevmeyin. oturun biraz köpek salonda vs neresiyse etrafı bir keşfetsin. sonra zaten sizi keşfetmek için gelecektir. eğer ufaksa heyecan yapıp işeyebilir o yüzden halıları kaldırın bir süre.

eğitimlerini sorun. hangi komutları nasıl yerine getiriyor, hangi ödül mamasını seviyor vs eski sahibi size göstersin bunları. tasma eğitimi, çiş eğitimi, yalnız kalma korkusu vs bunları öğrenin.

ilk köpeğiniz mi bilmiyorum ama eğitimi yoksa eğitilmesi şart. ilk andan itibaren ne yapacağınızı bilin. yolun yarısında karar değiştirmeyin. mesela bizim köpek koltuklara çıkmasın istedim ben. eşim çıksın ya ne olacak dedi. şimdi in desem de bakıyor suratıma. evdeki herkes kurala sabit kalsın.

köpek çok büyük değilse ismi değiştirilebilir. ama yaşı olan bir köpekse ismini değiştirmek çok mantıklı değil. öğrenmesi çok vakit alır.

şimdilik aklıma gelenler bunlar.
  • ayiadam  (22.03.16 10:56:35) 
şimdi peggy yazmış istediği zaman gelip görebilir diye ben buna karşıyım. benim köpeğim çok insan canlısı bir köpek ama çocukları hiç sevmiyor. eski sahibinin kızına alışamamış bir türlü. eski sahibi de bir nevi terketmiş bunu - uzun hikaye -. bizi aradı 1 küsür yıl kadar gelsek kızım sevse azcık olmaz mı diye. ben kesinlikle istemedim. çok seviyorsa terketmeyecek köpeği. bitti nokta.

sözleşme işi de savsaklanmaması gereken bir nokta. çok ekstrem bir örnek olacak ama siz köpeği alırsınız, köpekte çok masraf gerektiren bir hastalık vardır. iyileştirirsiniz. sonra eski sahibi çıkar gelir bu benim köpeğim diye köpeği alır sizden.
  • ayiadam  (22.03.16 11:06:33) 
bizimkini eski sahibi barınaktan almış, bir ayağı kırıkmış, tedavi ettirmişler, platin takılmış, kısırlaştırılmış vs. ama tabii apartmanda bakamıyorlardı. çok hareketli bir husky kendisi.
bizim bahçemiz var, bahçede bakmak üzere aldık.

valla ben eski sahibi gelip göremez diye bir şart koşmadım. çocuk zaten emek vermiş, tedavisini yaptırmış. köpeği apartmana tıkmaktansa bize sahiplendirdi. şimdi bahçede/dışarıda koşup oynuyor, kulübesi var, arkadaş bile yaptı, hayvan çok daha mutlu. tabii ki gelip sevebilir arada.

sağlık karnesi yoksa arkadaşların dediği gibi veterinerden yenisini çıkarttırabilirsin. veteriner genel bir kontrol etsin.
  • peggy  (22.03.16 12:10:15 ~ 12:16:05) 
ilk zamanlarda kopegi kaybetme ihtimaliniz cok yuksek. geri geri tasmasindan siyrilmaya calisabilir, ya da siz azcik kostursun diye salarsiniz ve gider daha da gelmez. hele kisirlasmadiysa cok daha vahim. tasmasina tukenmezle filan bir sekilde telefon numaranizi yazin. ilk yapacaginiz sey bu bence.

eger yavruysa terlik ve ayakkabilarla cok hasir nesir olacaktir. onlemek icin oyuncak, kemik vs. almaniz sart.

evde yalniz kaldiginda aglamamasi icin egitmeniz cok iyi olur. bunu baslarda yapin tavsiyem.
  • bir varmis bir yokmus  (22.03.16 12:46:17) 
bir de "clicker egitimi" diye arastirin, ikiniz icin de cok zevkli bir sey


  • bir varmis bir yokmus  (22.03.16 12:47:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.