[]

İnternet bağlantıları hakkında

Son 2 patlamadır bazı duyurular görüyorum, internet bağlantıları yavaşlatıldı, erişim engellendi vs. diye.

Belirli sitelere erişimin engellenmesi devlet kararıyla tamam, ama internet bağlantılarını yavaşlatma olayı gerçek mi, gerçekse kararı kim veriyor, yasal mı ?

Daha büyük olaylarda devlet vatandaşların internet bağlantısını tamamen (sitelere erişimi değil, direk bağlantıyı) kesebilir mi ? Kesebilirse bundan etkilenmemek için ne yapıp ne kullanmalıyız?

 
o yavaşlığın toplumsal olayların ardından insanların aynı anda sosyal mecralara akın etmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. örneğin belli bir süre de 1 birim insan girerken bir 'olay' meydana geliyor ve o süre içerisinde 100 birim insan giriyor ve bant/ server kaldıramıyor.

bağlantıyı kesmesi demek vericilerin kapanması demek. vericileri kapatırlarsa da yapabilecek pek bir şeyiniz olduğunu düşünmüyorum.
  • air  (19.03.16 15:40:52 ~ 15:41:27) 
- Evet tamamen kesebilir.

khosann.com

network23.org

kemgozleresis.org.tr
  • ukde  (19.03.16 16:00:59) 
Devlet vericilerinden bağımsız olarak başka bir kurum,araç,alet, şebeke vs. ile internete bağlanabilir miyiz peki ?


Bu soruları soruyorum çünkü şu an haber aldığımız, olayların gerçek yüzünü gördüğümüz tek yer sosyal medya ve internet. Tamam şuan için internetin tamamen kesilmesi uzak gözükebilir ama imkansız da gelmiyor bana.
  • utkumon  (19.03.16 16:04:23) 
evet her şey mümkün. türk telekom altyapısı olmadan meshnet gibi alternatiflerle olur; o da çok maliyetli olur.


  • ukde  (19.03.16 16:26:01) 
Rsmi olmak zorunda degil ki? Teknik ariza var der gecer. Tüketici mahkemesine vs basvurursan da bu sebepten düser. Resmi bir karar var mi bilmiyorum ama siyasi degil, baska nedenlerle bölgesel müdahaleler daha evvel oldu. Ilk adsl geldiginde torrente asilan bölgelerde belirli saatlerde hizmetlerde aksama yapildi ki altyapi sorunlari yasanmadan kullanici sayisi artmaya devam etsin, altyapi tamamlaninca bu müdahaleler azaltildi, yasanmislara genelde ariza kaydi tutuldu.

Dedigin sey icin su haliyle internet mümkün degil. Bir yerden networke girisin olmak zorunda nitekim. Satellite saglayanlar icin de gecerli. Ama p2p networkler su an kuralsiza en yakini. Sansür su bu pek yemiyor. Ama bu nedenle de kullanici kitlesi genellikle illegal aktivitelere yönelmis insanlar oldugundan, bilmeyip sadece merak eden kesim daha kolay takibe takiliyor.

Yani alternatif seyler denedigim oldu, en güvenlisi olarak gördügüm yurtdisindaki bir cloud computingte browser acmak idi. Ak olarak yurtdisindan hat alip gelsen de gittigin ülkede anlasmali carrierin kurallari gecerli. Yasakli siteler yasak kaliyor. Almanyadan o2 ile gelip türkiyede turkcelle baglanirsan o2 degil turkcellden baglaniyorsun gibi oluyor.

Kaynak: g.tüm. Biraz tecrübe biraz sektörden insan tanimak, dogruluguna kefil degilim.

Ha ama benim aklim sunu kabullenemiyor. Yok akk yok baska seyler diye insanlar sürekli aglamakta. Ama su an türkiyede illegal is yapmamis kullanici oldugunu sanmiyorum. Yasakli sitelere girmemis, Mp3 vs sarki indirmemis, torrent kullanmamis ya da lisansini ödemedigi kitap, dizi film gibi icerikleri indirmemis/stream etmemis insan bulamazsin. Isp kafasiyla düsünürsem, birileri beni dava ederse herhangi bir nedenden, counter atak olarak bu dökümanlari serer, benzer davalarin önünü tikayarak hayvani tazminatlara bogardim.

Bu yüzden kisa (10 yil) vadede buna cözüm gelmesine olasilik vermiyorum ki deepinspection vb seyler yasallasmis, dünyada ispler kullanim amacina göre internet ücretlerini kategorize etmeye calisiyorken.
  • Silesius  (19.03.16 16:31:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.