[]

patlamada ölenler allah katında şehit sayılıyor mu?

ve devlet şehit diyor mu onlara?




 
Şehit'in anlamı Allah yolunda Allah için ölen kişi demek. Sayılıp sayılmayacaklarını biz bilemeyiz :)

Devletin kullandığı şehit dini bir şey değil pek.
  • fakyoras  (18.03.16 11:02:52) 
ama bunun bazı kıstasları oluyordu devletinkinin farklı bir şey olduğunu biliyorum tabii ki allah bilir ama bizde bişeyler diyebiliyorduk yani bu konuda


  • freetakilir  (18.03.16 11:04:25) 
gecenlerde yozdil devlet artik kimseyi sehit saymiyor gibisinden birseyler yazmisti


  • ezeriko  (18.03.16 11:08:14) 
compu allaha üyelik filan verdi galiba...

allahin varligi süpheli bir de gelip onun adina konusan sarlatanlara güvenmek sacmalik.

devlet benim bildigim kadariyla basinda filan sehit derken sistemde saymiyor.
  • kurnaz  (18.03.16 11:29:31) 
şehit değil ama bildiğim kadarıyla terör saldırısında öldükleri için terör mağduru olarak sayılıyorlar ve ailelerine birtakım haklar tanınıyor.

örneğin eğer işsiz varsa devlette istihdam ediliyor, maaş bağlanıyor, çocuklar yetimse burs vs gibi hakları var. tabi yaralara merhem olur mu? olmaz. miktarlar yeterli mi? değil.
  • kam davulu  (18.03.16 11:33:21) 
Artık terör saldırılarında ölen siviller de devlet tarafından "sivil şehit" sayılıp; yakınları bu durumdan doğan hakları kullanabiliyorlar.


  • Euxinos007  (18.03.16 12:39:12) 
3. Şehîd-i Uhrevî Kime Denir?

Dünya itibariyle şehid sayılmayan, yani, yıkanıp kefenlenmiş olarak gömülen, fakat âhirette şehid muamelesi gören kimselere şehîd-i uhrevî denir. Şehîd-i kâmil olmanın şartlarından birini kaybeden kimseler, bu kısma girerler.

Bundan başka şu kimseler de âhiret şehîdi sayılır:

* Suda boğulanlar.

* Ateşte yananlar. (İbnu Mace, Cihad, 17)

* Enkaz altında kalanlar.

* Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.

* Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.

* İlim yolunda ölenler.

* Ciğer hastalıklarından ölenler.

* Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.

* Baş ağrısından ölenler.

* Karın ağrısından ölenler.

* Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.

* Cuma gecesi ölenler.

* Gurbet ilde vefat edenler.

* Akrep, yılan sokması gibi sebeblerle vefat edenler...
  • siradisi00  (18.03.16 13:14:49) 
insanlar öldü. şehit desen nolur demesen nolur. hele ki gittiğin yerde anlatılan bişe olmadıktan sonra istersen senior martyr de.


  • KidLazer  (18.03.16 13:45:03) 
Haksız yere öldürüldükleri için sayılıyor olma ihtimalleri var.


  • delicevat  (18.03.16 13:57:49) 
şehitlik kavramı insanlar çok düşünmeden, isteyerek ölebilsin; geride kalanlar da çok ağlayıp zırlamasın, bozgunculuk yapıp şanlı devletine zorluk çıkarmasın diye uydurulmuş saçmasapan bir şeydir. vatanı, ideali, inandığı şey uğruna canını veren insan zaten kendi öz tatminini sağlar ve muhtemelen çevresindekilerin de saygısını, sevgisini kazanır.

kimse patlamada veya savaşta öldüğü için cennete gitmiyor, sadece siz öyle olduğuna ve boşuna ölmediğinize inanmak istiyorsunuz.

söylediklerim yanlış anlaşılmasın; ben bu şehitlik gibi kavramları kullanarak insanları manipüle eden şarlatanlara saygı duymuyorum. sadece bu ülke için canını vermiş olanlara değil, ideali uğruna ölümü göze almış çoğu insana büyük saygı duyarım. cihangir solcusu deeelim. ama işte diyorum ya geçin bu şehit ayaklarını falan. polis, arabayla daşşak gezdirirken bomba patlıyor, hoop şehit. la bsg. adamcağız öldü gitti işte. ne şehidi.
  • der meister  (18.03.16 14:08:10) 
birisi de çıkıp dememiş, şehitlik kavramı tamamen uydurmasyon bir şey diye. sorunun cevabı da burada saklı.


  • ruhen hastayim ben  (18.03.16 14:08:13) 
Pardon gençlik, daha uygun bir yanıt buldum dinen:

2. Şehîd-i Kâmil Kime Denir?

Hem dünya hem de âhiret itibariyle şehid sayılan kimselere, şehîd-i kâmil denir. Bunlar muharebede öldürülenler, yahut âsiler, eşkıyalar, anarşistler veya evinde hırsızlar tarafından gadren ve zulmen öldürülen kimselerdir.

Bir Müslümanın şehîd-i kâmil sayılabilmesi için altı şart lâzımdır:

1. Müslüman olmak.

2. Akıllı olmak.

3. Bâliğ olmak.

4. Cünüp olmamak, hayız ve nifas hâlinde bulunmamak.

5. Vurulmanın akabinde hemen ölmüş olmak. Vurulduktan sonra, ölmeden önce, yeyip içer, tedavi görürse, vurulduğu yerden başka tarafa taşınırsa veya üzerinden bir namaz vakti geçecek kadar yaşarsa, kâmil şehidlik kısmından çıkar. Uhrevî şehîd olur.

6. Öldürülmüş olmasından dolayı, öldüren kimseye kısas icab etmek. Yani, kasden öldürülmüş olmak. Hatâen öldürülme durumlarında, katile kısas vâcib olmadığı için, maktûl şehîd-i kâmil kısmına girmez.

Şehîd-i kâmiller, yıkanmadan kanlı elbiseleri ile gömülürler. Hz. Ömer (ra) ile Hz. Ali (ra) de bu şartlardan biri bulunmadığı için yıkandılar; Hz. Osman (ra) ise, yıkanmadan gömüldü.
  • siradisi00  (18.03.16 15:49:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.