[]

Yazılan kod grafik arayüze nasıl bağlanıyor?

python'a merak saldim, codecademy'den basladim, biraz da istihza'dan devam ediyorum.

merak ettim, kod yazip duruyoruz da, bu kodlar komut satiri gibi ekranda text seklinde calisiyor. o zamana kadar cok var ama merak ettim, kodlar grafik arayuze nasil baglaniyor? grafik arayuzu nerede tasarlaniyor, nerede kodlar altina doseniyor da bir program meydana geliyor?

ornegin dairenin alanini hesaplayan bir program yaptik, kutucuklar yapicam, pi yi sec, yaricapi gir, gonder'e bas, hesaplasin?

 
istihza'da tkinter anlatıyor olması lazım. pyhton için arayüz tasarlama kütüphanesi. yine onlar da kodlanıyor. bazı yazılım geliştirme araçları görsel (sürükle bırak gibi) tasarım da sunuyor (visual studio, android studio etc.) python için var mı bilmiyorum.

Düzeltme: şimdi baktım python 3 sürümü için tkinter'a çok değinmemiş. belgeler.istihza.com kısmında ise detaylı anlatıyor. versiyon değişikliğinden ne derece etkilendi bilmiyorum (basit script'ler hariç pyhton yazmayalı 3-4 sene oluyor)
  • cern de cayci olmak vardi  (17.03.16 23:05:19 ~ 23:16:40) 
(bkz: pyqt)


  • masa penisi  (17.03.16 23:40:19) 
Grafik ara yüzü genellikle ayrı bir yerde tanımlanıyor (ufak yazılımlar için bu zahmetli oluyor, aynı yere yazıyoruz) bu arayüzü tanımladığımızda butonların input alanlarının eventleri oluyor, onClick vs. gibi bunlara fonksiyonlar/methodlar atıyoruz, çevirisi "butona basıldığında şu fonksiyonu çalıştır" çalışan fonksiyon arayüze girilmiş değerleri alıp ne yapması gerekiyorsa yapıyor, ardından da değeri yine arayüzü tasarladığımız kütüphanelerin ilgili fonksiyonlarına veriyoruz, bu fonksiyon da ekrandaki bilgiyi güncelliyor.

Bazı arayüzleri tasarlarken tanımlamaları xml gibi şeylerle yazıyoruz, bu xml'i kütüphaneye verdiğimizde ortaya arayüz çıkıyor. bazen direk kodlarla yazıyoruz.

arayüzü pek çok farklı kütüphane ile tasarlayabilirsin. örnek kod burada var, github.com
  • selam  (18.03.16 07:40:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.