[]

Artık askere zorla götürülme kalktı mı?

Tezsiz yüksek lisans da bitti. Şimdi 2017 mayısa kadar tecilliyim. 1989 temmuz doğumluyum. Niyetim askere hiç gitmemek.

Öğrenmek istediğim konu tecil bitiş tarihinden sonra askere/askeri işlem yapılan yere vs hiç gitmesem ne olur? Bazı yerlerde 29 yaşına kadar zorla götürme yok vs deniyor.

Duyumlardan ziyade kesin bilgilerden ve birebir yaşanmış deneyimlerden bahsedersek sevinirim.

 
kesin bilgi hiç gitmemek diye bir şey yok bedelli dışında.
29 yaşına kadar tecil hakkı var o yaşa kadar da tecil ettirmeyip normal takılırsan. ama bu süre içerisinde resmi işlemlerde tespit edilip şubeye götürülür. orada tecil ettirirler gitmeyeceksen. ama 29 yaşına geldiğinde alıp götürürler askere.

  • asslangibi  (17.03.16 21:11:20) 
yurtdışından gelen bi tanıdığımı havaalanından direk askere götürdüler


  • essoist  (17.03.16 21:38:22) 
kıbrıs'ta yıllık 1000 euro falan gibi rakamlara doktoraya kabul alan okullar var, arayıp "askerlik tecili için" diye özellikle söyleyince yönlendiriyorlar. bir araştır istersen.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (17.03.16 22:00:23) 
peki bir çok kişinin bahsettiği 29'una kadar zorla götürme yok onun yerine ceza işliyor ama 29'dan sonra zorla götürülüüyorsun mevzusu nedir?


  • mayday  (17.03.16 22:00:26) 
@mayday,

o mevzu %100 doğru
  • tchuck  (17.03.16 22:05:43) 
Arkadaslar amma atmissiniz ha.

Zorla goturme diye bir sey yok. 29 yasindan once de yok, sonra da yok. Havaalanindan alip askere goturmek de yok. Giderek artan para cezasi var sadece.

Alip askere goturmek nedir yahu? Yani lojistik olarak imkansiz bir sey; asker alim donemi degilse adami alip giydirip kislaya devre ortasinda mi koyuyorlar nasil bir kafadir?

Ne oldugunu anlatayim: Tecilin bitince normalde gidip askere gitme islemlerini baslatman gerekiyor. Sana hangi donemde gidecegini bir sure sonra soyluyorlar.

Bunu yapmazsan bakayasin.

Bakayaysan ne olur? GBT de cikabilir, yurtdisina giderken cikabilir, girerken cikabilir, otelde kalirsan sabah kapiya polis gelir. Mesai saatlerinde gelirlerse keyiflerine gore seni subeye bizzat goturebilirler. Ama %99 kagit imzalarsin.

Kagit olayi nedir? Sana bir kagit imzalatirlar. 15 gune kadar subeye gidicem islemlerimi baslaticam diye. En fazla olacak o. Gidip islemlerini baslatirsin. Sülüs alirsin.

Tarihin geldiginde teslim olmazsan yuzbinlerce asker kacagindan biri olursun. Para cezasi gelir. Yukarida bahsettigim senaryo bastan baslar.
  • robokot  (18.03.16 03:38:35) 
askerliği yapalı 10 sene oluyor ama bu kadar sallamayı bölükte bile kimse yapmamıştı.

bu konuda robokota bir + veriyorum.
  • jesues  (18.03.16 07:16:24) 
son bedelliyi kıl payı yakalamış birisi olarak en doğru ve güncelini anlatıyorum:

-robokot'un yazdıkları son aşamaya kadar doğru.

ama asıl can alıcı nokta son aşama. diyelim ki gbt kontrolünde yakalandın ve polis sana 15 gün içinde şubeye başvurman gerektiğini söyleyen kağıdı imzalattı.
kağıdı imzaladıktan sonra geçen 15 iş günlük sürede şubeye başvurup sevk tarihi almazsan polis tarafından tekrar yakalandığında -zorla- askerlik şubesine götürülüyorsun ve sana sevk tarihi veriyorlar. sevk tarihi aldıktan sonra resmi olarak askersin ve birliğine teslim olmazsan cezası 5 yıl hapisten başlıyor, yani geçmiş olsun seve seve gideceksin askere.

özetlersek, eskisi gibi yakalar yakalamaz kışlaya götürüp hapsetme olayı yok.
onun yerine seni resmi olarak asker yapıp salıyorlar ve günü geldiğinde seve seve birliğine katılıyorsun.

polis tarafından ilk yakaladığım gün avukatıma gittim ve onunla beraber öğrendik tüm aşamaları. yani kulaktan dolma bilgiler değil.
  • s e ff a f  (18.03.16 10:55:26) 
Ben farkında olmadan asker kaçağı olarak askerlik şubesine gitmiştim gene almadılar. (Bilmiyordum kaçak durumuna düştüğümü) Belgeleri hazırla gel bişey olmaz dediler.

Sonra bir dava açıyorlar haberin olmadan ama birşey çıkmıyor. Universite lisans mezunu olduğum için bişey bişey yazıyordu beraat kararımda. Beraat etmişim ama beraat etmeden para cezası alanlarda var. Bir başka birisinede 2 sene internet cafeye girmeme cezası vermişti mahkeme.
  • ihanet kac kisilik  (18.03.16 11:37:01) 
seffaf, senin söylediklerin daha mantıklı geliyor bana


  • mayday  (18.03.16 21:05:23) 
az önce bakaya başlığında gördüğüm entry sonrası başlığı tekrar hortlatıyorum. aradan bir yıl geçmiş ve yanlış olduğunu düşündüğüm bilgi "son haber" olarak kalsın istemedim.

eksisozluk.com

ben @robokot'a katılıyorum ama @şeffaf'ın söylediği hapis cezasını abartılı buldum.

bugüne kadar birçok vicdani retçi'nin hikayesini okudum. hiçbirinde hapis cezasına denk gelmedim. ve şu anda bildiğim kadarıyla kimse hapis yatmıyor.

geçen yıl bir retçi babasıyla beraber reddini duyurmuştu ve şu anda işinde gücünde, yurtdışı falan yapıyor.

ha ohal kapsamında ne olur bilemem, orası ayrı mesele zaten.
  • a man alone  (23.07.17 01:13:29) 
ben askerdeyken birini okey masasından kaldırıp askere getirmişlerdi :))
herif okey oynuyormuş kahvede..basıyorlar bakıyor adam kaçak..alıp getirdiler askere.

  • lonelyman  (23.07.17 01:17:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.