[]

Yüksek devir - Çok yakıt sorunu

Selamlar,

İşim/ailevi durumum gereği, bazen günde 70-80 km yol yapıyorum. Ama bu yol, 2'şer 3'er saatlik aralarla, 8-10 km. yolu 3-4 sefer git gel yaparak oluyor.
Sabah 9'da çıkıyorum, 8 git gel 16 yapıyorum. 12'de bir daha çıkıyorum, 10 git gel yapıyorum. 4'te bi daha çıkıyorum, 6km git gel yapıyorum.
Yola çıkarken aracın motorunun ısınacak zamanı bile olmuyor.
Ayrıca bu mesafeler tamamen İstanbul'un trafikle alakasız, genelde orman kenarı bir bölgesinde (hatta köy denebilir) geçiyor. Sürekli yokuş, rampa tırmanıyorum. Her gidiş geliş maksimum 25-30 dakka sürüyor.

Araç otomatik, düz yolda 90km hızla sürekli gitsem ancak 7.5 litreye düşüyor harcama.. O kadar fazla yiyor..
Yukarda anlattığım yokuş, kısa mesafe, az zaman üçlemesiyle 11/12 litrelerdeyim. Ayda 3 depo doldurmak zorunda kalıyorum.

Bu şekilde bir sürüş için ne tavsiyeleriniz olur? bazen manuele alıyorum vitesi, yükseltiyorum ki devir düşsün falan.. Ama illa 3500 - 4000'lerde gidiyorum bazı yerleri, deve bağırtan yokuşlar var sürekli..

Ne dersiniz?

 
Araç fazla yakıyorsa, aracı değiştirmelisin. otomatik vitesi manuelde kullanarak yakıt tasarrufu sağlamak mümkün değil, sağlasan da kayda değer bir rakam olması zor.

ayda 3 depo, ayda 750 lira demek. 2400 km için 32kr/km yapar ki yokuşlu yol için çok da yüksek değil.

belki hızı biraz düşürmeyi deneyebilirsin.
  • babilbaligi  (17.03.16 09:21:14) 
Depo bilgisi vermemişim..
Depo 165 liraya doluyor.
Araç bir depoyla 350 km yol yapabiliyor.
  • quaker  (17.03.16 09:36:08) 
bahsettiğin yollarda daha aşağı düşürmek zor, o yola ancak dizel araba iş görür. benzinli otomatik aracı en kullanmaman gereken yol tipi seninki. sürüş için tavsiyem yokuş tırmanırken çok yüklenme, inişlerde gazı bırak rolantide kendisi insin. klimayı gerekmedikçe açma, bagajında aracında gereksiz yük varsa boşalt.


  • animalman  (17.03.16 10:29:31) 
@animalman: Yokuş çıkarken aslında olabildiğince sakin sakin çıkayım diyorum, gerekirse 20-30 ile, ama arkadan arabalar geliyor, yok selektör, yok göte girmeye çalışmalar.. İnatla devir verip hızlanmam gerekiyor..
Arabam zaten şu an anca 25bin ediyor.. Satıp otomaitk dizel de bulamam..
İyice çıkmaz yol..
  • quaker  (17.03.16 10:32:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.