[]

ekran kartı chipseti

notebook (Toshiba Satelitte L305) ile ilgili son 1 yıldır sorun yaşıyorum. ısındığı zaman belli aralıklarla kapanıyordu son hiç açılmamaya başladı. tamirci ekran kartı chipseti (Ati Radeon X1250) değişmesi gerektiğini söyledi. 120 tl vererek değiştirdik sorun çözülmüş oldu. aradan 6 ay geçti yine aynı sorunlar baş gösterdi. şu an notebook açılmıyor. Ankara Balgatta bir tamirciye gösterdiğimde Ekran kartı chipsetinin değişmesi gerektiğini söyledi. 130 tl masrafı olurmuş.

sormak istediğim Bu ekran kartı chipsetlerinin ömrü gerçekten 1 yıl civarı mı yoksa ekran kartı chipsetini bozan başka bir sorun var ustalar göremiyorlar mı?


 
ömrü bu kadar değil, bu çipler BGA denen bir kılıftalar, pinleri yok bunun yerine çipin altında ufak noktalar var ve bu şekilde anakarta monte ediliyorlar.

Bu işleme "reball" deniyor, bunu yaptırdığınızda hiçbir "ustanın" yaptığı iş fabrika çıkışı yapılmış işlemle boy ölçüşemez, ekran kartı ısındığında alt kısımdaki lehimler eriyor, yan pine değiyor, bağlantısı kopuyor vs. Bu makinalar elden geçtiğinde tekrar düzen tutmuyorlar, zaten güvenilir olan yerler uyarır "abi yaparım ama 3-5 ay sonra gene aynısı olacak kalıcı bir çözüm değil" diye.

Şansı yaver gidip senelerce kullanan da var ama yaz vakti pek şansı yok çoğu kişinin.
  • kimlanbu  (17.03.16 08:19:23) 
hocam sistem soguyor mu iyice?
bir de msi afterburner kullanıp ekran kartı fanının (ayrı ise)
hızlı calismasını saglayabilirsiniz.
bir garanti icin gosterin bence varsa.
  • kingcyrax  (17.03.16 08:20:43) 
ilk yaptırdığım yer de aynısını söyledi 3 ay garanti veririm ondan sonrası için bir şey söyleyemem demişti. 6. ay tekrar bozulmuştu. Çok yeni bir makine değil doktora tezi yazıyorum 1 sene içinde biter diye düşünüyorum. makine beni 1 sene götürsün yeter.

artık 6 ayda bir 120 tl civarındaki bir parayı vereceğiz yapacak bir şey yok.

tamirattan sonra soğutucu gibi bir şey almamı önerir misiniz?
  • invaderbrain  (17.03.16 08:41:31) 
chipset değişimleri her seferinde ömrü kısaltır. sonuçta o çipi takarken ciddi anlamda ısı veriliyor. ilk seferinde 6 ay ise bu sonraki değişimlerde daha da azalabiliyor. @kimlanbu'nun dediği gibi fabrikasyon montaj gibi olmuyor. son bir kez değişim yaptırıp bilgisayarı perte ayırabilirsiniz.

sıradan sogutucular yerine zaten gözden çıkarılmış bilgisayar olduğu için yapabilirseniz kendinize göre bir sogutucu yapmanız en iyisi olacaktır yoksa bilgisayarın hava deliklerine denk gelen bir sogutucu işinizi görecektir. mümkünse aliminyum bir levha üzerine yapabilir veya bu arkadaş gibi fanları tutturmak için sunta bile yeterli olacaktır. önemli olan bilgisayarın altında ki hava deliklerine denk gelicek şekilde ayarlamak.

forum.donanimhaber.com
  • atymaty  (17.03.16 08:56:18) 
bu konudaki bilgisizim gerçekten sadece anlamadığım şey, ekran kartı ısınınca lehimi eritiyor ve pinlere değince bağlantı kopuyorsa, niye chipseti değiştiriyoruz her defasında? yani sadece lehimi tekrar sağlamlaştırma işlemi niye yapılmıyor da her defasında chipset değiştiriliyor?


  • invaderbrain  (17.03.16 09:17:07) 
chipset üzerinde kullanılan lehimlerin iki türlüsü bulunuyor. zor eriyen ve kolay eriyen diye basitçe ayırabiliriz. tabi ki erime ısıları farklı olduğu için anakartın ısıya karşı olan direnci düşebiliyor ve esneyebiliyor. bir anakartta ısıdan dolayı esneme olursa birçok yerde düzeltilemez problemler oluşabilir. işte burada ustalık ve ekipman devreye giriyor. burası bilmen gereken teknik kısımdı. yanlışım varsa bilen düzeltsin lütfen.

neden değiştiriyoruz? yeniden saglamlaştırma yapılamaz mı?

aslına bakarsan değiştirilmiyor. ilk götürdüğünde değiştiği söylenen chipset bence ya ısıtılıp sana geri verilmiş ( ilk arızalarda ısıtılma %80 başarı gösterir) ya da chipset ısıtılmış sonuç alınamayınca yerinden sökülüp lehimler temizlenip yeniden dizilip tekrar yerine takılmıştır. anakart ve chipsetin durumuna göre %50-70 başarı oranı var diyebilirim bu işlem hem anakartın hem de mevcut chipsetin ömrünü ciddi oranda azaltır.
  • atymaty  (17.03.16 10:07:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.