[]

pkk ve sivil katliamlar

1-Dünyada en fazla sivil katliam yapan PKK'ya hala terör örgütü değil bence diyen var mı, varsa argümanı ne? 2-PKK sivil katliam yaparak kendiyle çelişmiyor mu? 3-Bu sivil katliamlarla neyi amaçlıyorlar?




 
dün huffington post jame taylor'ın post'unu yayınladı (james taylor'dı dimi?). altında tonlarda "siz de kürtleri senelerdir öldürüyosunuz, genocide, isi'e yardım ve yataklık" falan filan diye yorum vardı.

yabancılarda yani pkk baya şirin şeker bişey gördüğüm kadarıyla

terörizm'in kelime anlamı zaten sivil hayatı bozmaktır. o nedenle yaptıkları kendi içinde çelişmiyor
  • la noix  (16.03.16 10:42:21 ~ 10:42:59) 
1-dünyada en fazla sivil katliamı yapan örgüt pkk değil. "pkk terör örgütüdür" diye hep bir ağızdan söylesek sorunlara bir çare bulacak mıyız? hadi hep birlikte bağıralım. PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR. ne değişti?
2- pkk sivil katliamını 2001'den (2004'te olabilir) sonlandırmıştı. ondan önce de böyle sistematik olarak sivil katletmiyordu. ve zaten canlı bomba hadisesi pkk nın kuruluş ideolojisine de şimdiki ideolojisine aykırı bir şey. işid gibi örgütler canlı bombayı "allah yolunda cennete gitmek için vs" gibi argümanlarla yapıyor. ve cennete gideceğine inanan adamın kendini patlatması saçma gelmiyor. ama cennetin varlığına inanmayan bir örgütün elemanlarının kendini patlatması kendisiyle çelişiyor evet. (hedefin sivil olmadığını okudum pkk'ya yakın kaynaklarda. hedef güvenpark ve haliyle siviller değilmiş gerçi ama ne fark eder)
3-sivil katliamı ile değil ama ankara'da bomba patlatarak hedefledikleri şey savaşı tüm türkiye'ye yaymak. ki bu haziran sonunda yayınlanan deklarasyondan beri böyle. eylemler baharın gelmesiyle başladı/devam edecek sanırım.
  • lucky strike  (16.03.16 10:59:08) 
1- PKK terör örgütü değil bence demek suç teşkil ediyor, o yüzden kimse öyle bi şey demez kolay kolay :)

sivil katliam konusunda PKK bugüne dek hep "sivillere zarar vermeyiz" açıklamaları yaptı. sivillere zarar verdikleri eylemler için de özür dilediler, "isteyerek olmadı" gibi. bazı eylemlerin de kendilerinden haberi olmadan inisiyatif kullanan gruplar tarafından yapıldığını ve desteklemediklerini belirttiler (örneğin Mavi Çarşı saldırısı gibi). son zamanlardaki sivillere yönelik saldırılarda ise sorumluluğu kendi üzerine almadan, yine kendilerinden ayrılan alt örgütlere yıkmaya başladılar. ki en bilineni Kürdistan Özgürlük Şahinleri diye bilinen örgüt. bu tiplerin açıklamalarından şu sonuç çıkıyor: "PKK eylemlerini belirli kalıplarda tutuyor, devlete devletin diliyle karşılık vermiyor, onlar bizim sivillerimizi öldürüyosa biz de intikam duygusuyla bunu yaparız."

tabii sıradan bir insana TAK ile PKK farklı şeylerdir diye anlatamazsın, onun için silahlı Kürt hareketinden olan herkes aynıdır. ki gerçekten de TAK ile PKK'nin birbirinden bağımsız hareket ettiğine dair inandırıcı bir kanıt da yok. PKK'nin "bunlar bizim yaramaz çocuklar, bizi dinlemiyolar" tavrında olması Kürt hareketini aklamıyor kimsenin gözünde. belki bazı salak solcular "ama o eylemleri PKK yapmadı ki" diyebilir, genel olaraksa kimse ciddiye almaz, haklı olarak.

yani demek istediğim, PKK terörist değil diyenler her şeyden önce "PKK sivil kayıplarına duyarlı, sivillerin öldüğü o eylemleri PKK yapmıyor" görüşündeler. devletin üniformalı silahlı güçleriyle savaşmayı da terör olarak kabul etmiyorlar.

2- PKK sivil katliam yaparak kendiyle çelişiyor. ama dediğim gibi bu zamana dek hep kendilerini aklamak için kendilerinden bağımsız başka grupları suçladılar veya sorumluluk aldıklarında da "yanlışlıkla oldu" deyip özür dilediler. sanki insan yaşamı bu kadar basitmiş gibi.

3- misilleme. "Kürt halkı öldürülüyosa, baskı altında yaşıyosa, özyönetim ve kendi kaderini tayin hakkına saygı duyulmuyosa size de aynısını yaşatırız" diyorlar bence.
  • nathanieltroy  (16.03.16 11:06:44) 
pkk'yı kuran kim : abd. abd bu bölgede bir kürt devleti istiyor. pkk isterse tüm Türkiye'yi havaya uçursun, terör örgütü olarak tanımazlar. Yine de bazı bürökratik engellerle çok uğraşmamak için TAK gibi farklı isimlerle yapıyorlar. Asla pkk böyle bir saldırıyı üstlenmez mesela.

Türkiye'nin ne düşündüğü çokta umurlarında değil zaten. kürt devletinin startı verildi.

pkk, Türkiye'yi de bölüp bir kürdistan kurmak istiyor. Amacı bu. Bunun için siyaset, propaganda, silah, savaş her şeyi deniyor ve dener.

Yapacak iş belli : Terörle mücadeleyi kökten değiştireceğiz. Bombayı patlatan yanında, ona yardım eden, ankaraya gelene kadar destek veren, bombayı temin eden, twitter'dan destekleyen teröristlerin hepsinin götünde bomba patlatmazsan bitmez bu iş.
  • kartallar yuksek ucar  (16.03.16 11:09:31 ~ 11:09:59) 
1. dünyada en fazla sivil katliamı yapan örgüt pkk değil. pkk terör örgütü değil bence diyenler var, birincisi yurtdışı cihangirliler, diğerleri ırkçı kürtler.
2. pkk hiçbir zaman sivil katliam yapmadığını savunsa da bunun örnekleri var. bunun yanında eski özel timci ayhan çarkın'ın "o bebeği biz öldürdük" gibisinden itirafları ve erdal sarızeyebek'in "ihaneti gördüm" kitabında paylaştığı kimi anektodlar var. böylesine çetrefilli bir konuda, uluslararası bir çok rantın döndüğü terör meselesinde çoğu zaman hiçbir kaynağa güvenemiyorum. işi kanunsuz yapan herkes teröristtir benim gözümde.
3. sivil katliamlar terör örgütlerinin toplum psikolojisine etki etmeyi amaçlıyor görünse de, esas amaçları savaştıkları devletlere "bak gözünün önünde neler yapıyorum" meseajı veriyor. kaldı ki son ankara katliamı için konuşacak olursak ellerine yüzlerine bulaştırdıklarından adım gibi eminim. resmen gtlerine girdi ve kendi tabanları bile eleştiriyor diye düşünüyorum.

pkk'nın yurtdışında neden sevimli bir örgüt, özgürlük ordusu gibi göründüğüne gelirsek, bu ülkeyi 60 yıldır yöneten sağ kafaların "ecdad, din, iman, millet" kafasından kurtulmamasından kaynaklanıyor. milli gurur denen naneye o kadar hapsolduk, tüm dünyayı kendimize ve kültürümüze o kadar düşman belledik ki, ne bir lobileşmemiz, özetle sağlam bir ağımız olamadı bu yüzden. pkklılar mağdur sıfatıyla kendilerini güzel pazarladılar.
  • uuth  (16.03.16 11:28:34) 
az önce başka bir soruya cevap olarak yazdıklarımın bir kısmını buraya yapıştırıyorum:

pkk'nın şimdiye kadar biz askerle-polisle savaşıyoruz sivillerle işimiz yok deyip özellikle marjinal solcular, kürtler ve yabancı devletler nezdinde meşruiyet kazanma düşüncesi vardı. yaptıkları eylemlerdeki sivil kayıplarında da ya yanlışlıkla oldu diyorlardı yada bunu biz yapmadık yada bizden bağımsız olarak TAK yaptı diyorlardı.

son aylarda uğradıkları hezimette iyice saldırganlaştılar ve ülkenin en güvenli yeri olması gereken başkentte bombalı eyleme giriştiler ve yine biz yapmadık tak yaptı dediler, diyeceklerdir.

ışıd de benzer kafada. aynı mezhebi paylaştıkları ve önemli bir lojistik üs olarak gördükleri sunni türk halkına diğer ülkelerde yaptıkları eylemleri yapmayı göze alamıyorlar. halkın bir bölümünden aldıkları desteği ve hoşgörüyü kaybetmeyi göze alamıyorlar. çünkü biliyorlar ki türk halkı (buradan kastım ırk olarak türklük değil, sunni sıradan vatandaş) eylem yaptıkları diğer ülkelerin halkına benzemiyor. kendilerinden gördükleri kesime yapılacak bir saldırıya (kim olursa olsun) topluca tepki gösteriyorlar. (sunni sıradan vatandaşın suruçta ve ilk ankara patlamasında bu tepkiyi vermemesinin nedeni, orda ölenleri ne yazık ki kendilerinden görmemeleriydi)

son ankara patlamasında da emniyetin değerlendirmesi şu yönde: oradaki teröristlerin amacı aracı, çevik kuvvetin içinde olmazsa önünde patlatmaktı ancak bir nedenle panikleyen teröristin bombayı erken patlattığı yönünde. yani orda da bakın biz aslında sivilleri değil polisi hedef aldık diyeceklerdi, beceremediler.
  • yemrem  (16.03.16 11:42:23 ~ 13:05:56) 
kendi kaderini tayin etme hakkı halkın sadece bir kesiminin katılımı ile degil, tümden yahut ezici cogunlugunuun katılımıyla gercekleşmeli, bu şekilde destek bulur.
hayalperest değil, insancıyım.
universitede yoğun pkk propagandasına mazur kalmıs tabiri caizse beyni yıkanmış bir elemanım var, ezberletilenleri sacmalayıp duruyordu ilk geldigi sıralarda. yavas yavas düzelttik tabii ama sorun şu, kac kürtsünüz bu memlekette diyorum gerine gerine 20 milyon diyor, bak birak 20'yi, 10'u 5'i, 2 milyonunu sokağa cıkarabiliyor musun diyorum, hayır diyor. e sen bu halkın nasil temsilcisi olacaksin ki?

oldu o zaman, 7 haneli apartmanda adamın 6 dairesi benim 1 dairem olsun, bilmem ne apartmanına özgürlük diyerek diger 6 kiracının ''haklarını'' koruyup o binayı ele gecirmeye calisayim ben. aptalca degil mi.
  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (16.03.16 13:20:22) 
sivil katliamlar konusunda da, pkk yandaşı bunu zaten görmez yahut intikam olarak algılar o adamlara lafım yok. oyle boyle bir savaşın tarafına koymuslar kendilerini, hak ettikleri neyse bulurlar yalnız.

bizim gerzek cihangirlilere acıyorum ben bunu aklamaya çalıştıkca. koyun dediginiz akp secmeninden zerre farkınız var mı acaba.
bu mallara iyi bi pr calismasiyla simdi nefret ettikleri tayyibe taptırabilirsin. eline saz, bir kac sosyalist espri. boyle mal bunlar.
  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (16.03.16 13:22:38) 
merakımdan soruyorum, en fazla sivil öldüren terör örgütü kimdi? yani en fazla öldürenlerden biri pkk, en azından bu konuda ilk üçtelerdir elbet, bunda herkes hemfikirdir herhalde. hele ki eta, ira gibi örgütlerle karşılaştırdığımızda iyice vahşi gözüküyor pkk. terör örgütü değil demek bildiğiniz hata bana göre. yorum farkını falan geçtim, somut bir hatadır. ister intikam için olsun, ister tüm gezegene barış getirmek amacıyla olsun, pkk vahşi bir terör örgütü sonuçta. ha devletler de diğer terör unsurları tabii bana kalırsa. alayı yerin dibine girsin.

@acemi, bu arada sivil-asker ayrımı saçma değil bana kalırsa. yani tabii ki ölmesin asker-polis falan ancak ortada bir çatışma varsa, çatışmanın her iki tarafından da ölümlerin olacağı aşikar demektir. bu beklenen bir sonuç yani. ancak çatışmanın herhangi bir tarafında bulunmayan kendi halindeki sivilin katledilmesi bambaşka bir durumdur bence.
  • soso  (16.03.16 13:26:04 ~ 13:35:53) 
pkk değilmiş bilmem neymiş vs. gibi konuşmaların hiçbir anlamı yok. hepsi aynı ve ortak hareket ediyorlar www.gazetevatan.com

ısrarla hayır terör örgütü değil diyenler, daha ne yapmasını bekliyorlar bu silahlı örgütün... onların ailesinden biri ölünce mi terör örgütü olacak pkk?

evet, en çok sivil katleden terör örgütüdür.
  • yetkili birine benzeyen abi  (16.03.16 20:28:29 ~ 20:29:08) 
Tüm dünyada denince iş değişir, rowanda da daha fazla insan öldürüldü yada yaralandı eğer terör sayılırsa (örgüt müydü o da tartışılır), işıd tahmin ediyorum ki daha fazla insan öldürmüştür. Bir zamanlar mısır ve genel orta doğudaki örgütler de daha fazla öldürmüştür diye tahmin etmekteyim.

Terör'ün kendi içinde çelişmesi pek olası değil. Bombalı yada ateşli silahlarla yapılan her saldırı da ilgisiz insanların ölmesi mümkün. Hatta aynı şeyi devletlerde yapıyor. Tek farkı devletler o kadar kolay yargılanmıyor.

sivil, idari yada askeri otoriteye yapılan bütün saldırıların tek amacı intikam duygusudur bana göre. Daha az şiddet içeren ancak çok daha az insan ve silahla çok daha etkili eylemler yapabilirler, ülkeyi felç edebilirler ve taleplerini kabul ettirebilirler. PKK her zaman devlet yönetiminden ve zaman zaman da devletin kendisinden şikayet etmiş ancak hiç bir zaman yönetim kademelerine veya devlete karşı bir eylem yapmamıştır. Şimdiye kadar devlet yönetiminde bulunan kişilere yapılan saldırıların hiç birisini üstlenmemiş ve hatta tertiplememiştir. Madem yönetim biçimini beğenmiyorsun o halde yönetim ile savaş, el oğlundan ne istiyorsun?
  • selam  (16.03.16 22:42:42 ~ 22:45:50) 
@selam,
rowanda dediğin iç savaş değil mi?

devlet terörüyle pkk'yı kıyaslamak, pkk'yı masumlaştırıyor mu? konu ne zaman pkk'nın yaptıklarına gelse bazı kişiler ama devlet de insan öldürüyor falan diyor. yani bir şiddet eylemi diğerini meşrulaştıracaksa, hapishanedeki tüm katilleri salalım gitsin...
  • yetkili birine benzeyen abi  (17.03.16 02:06:51) 
1. onu diyenlerin büyük çoğunluğu kendisini "biz kürt'üz" diyerek kürtlerin temsilcisi ilan etmeye çalışan kırk yılın değişmez abd yardakçısı feodal ağa çocuklarının particikleri, arkasından gidenler vs. ve elbette bunları düşünmüş, kurmuş, planlamış ulusların hükümetleri, sipariş aydınları vs.

sosyoloji, ekonomi, psikoloji dünyada sipariş şekilde belli bir grubun elinde üretiliyor. elbette her çeşit düşünce çıkıyor ama mainstream şeyler fon bulanlar, fonları kimlerin sağladığı belli, komplo momplo yok, görünen köyü görmemekte ısrar eden ahmaklar veya görmüyormuş ayağına yatan şark kurnazları var sadece. böylece birleşmiş devletler de kızılderili kısırlaştırılması ve 51-52 her neyse devletçiğini bağlayan üst bir anayasan olması "patriot"luğuna uyarken, öbürkünün üniterliği ve egemenlik haklarını korumak istemesi "faşizm" oluyor. tarihi kazananlar yazıyor, tanımları da onlar yazıyor, neyin demokrasi olduğu, kime gitmesi gerektiğini falan da.

2. pkk: kürdistan işçi partisi. yer: türkiye. halihazırda Türkiye'nin bir işçi partisi var mı, var. pkk işçi hakları için mi savaşıyor? hayır. silahları almış abd'den israil'den kıçını kiralıyor, eroin satıyor, mal kaçırıyor, boşaltılan yerlere doluyor, emperyalist devletler ne istiyorsa teker teker yerine getiriyor, karşılığında da olası yeni bir ülkenin ilk üst sınıfı olma hayalini kuruyor.

pkk olmayan bir ülkenin işçi partisi olma iddiası ile 84'te oluştuğundan beri silahlı ve yediği tek bir halt var: solu parçalara ayırmak, ulusal bütün gerçekten de devirici etkin sol siyaset cephesi oluşmasını engellemek, yani "sol" fikrini işgal etmek ve tanımın yüzünü gözünü dağıtmak.

sivil katliam dolayısıyla pkk ile çelişmiyor. pkk hiçbir zaman sol olmadı. etnikçilik yaparak bir planı takvime uygun yürüttü.

tabii ki takiyyenin bini bir para, tabii ki kendini başka sunmaya çalışıyor ama bunu yabancı basında müthiş bir finansmanla yapıyor. burada bunu savunanların hepsi görevli. tek yaptıkları şu: bütün sol partilere sız, hepsini domine et, "sol" kavramını tekeline al, uymayana "faşist" diyerek hepsini pıstır, herkes solcu olabilmenin senin etnik faşoağalarını desteklemekten geçtiğini düşünsün çünkü hepsi kitap ezberleyen ama okuduğu hakkında zerre düşünemeyen salaklardan oluşuyor neredeyse ve nasılsa, endoktrine etmek de çok kolay oluyor, bu açıdan beyni yıkanmış yobazlardan hiçbir farkları da yok. yani güruh kafası. oysa ki bolşevik partisi'ndeki en önemli gelenek parti içi çatır çatır çzeleştiri, tartışmalardır. bu herifler tartışmaz, direkt yafta yapıştırır, en karakteristik özellikleridir. bunu çok kurnazca yapanı da var, avrupai şekilde, alenen ve hamca yapanı da var.

çok ciddi think tanklerde üretilen yöntemlerin yukarıdan aşağı uygulaması ile bütün sol ve yasal örgütlere sızmış durumdalar; illegal olanlarda zaten bunlar bok götürüyor.


dolayısıyla kurt kuzu postuna girdiğinde ona bakınca "kuzu" görenler için pkk kendiyle çelişir (onlar için komplocu sandıklarının öngördükleri bir şeyin doğru çıkması bir deus ex machina vakasıdır ve açıklanmaya gerek duyulmaz; böyle koyunlara da böyle güdülmek yakışır, verdiğin referansa bakma gereği duymaz, "hüloğğ"un diğer versiyonu gider herkesin hayatını kaydıracak kararları topyekün alır, çünkü o koca götünü kaldırıp karşı fikirleri check edemez) ona bakınca kurdu görenlere göre hiçbir çelişki yoktur, eğimi gören istikameti de görür, nesine şaşıracak.

3. "bu ülkeden gitmek istiyorum/bu ülkeyi skeyim/artık bu ülkeden nefret ediyorum/sokağa çıksam ölür müyüm/otobüse binsem ölür müyüm/ o zaman o istediklerini yapsak da olur, bu istediklerini yapsak da olur---> "herşeye eyvallah" noktasına getirmek. korkutmak, değer sorgulatmak, bireyselleştirmek ve vazgeçtirmek.

dışarıda bu ülkede yedikleri bokları "tayyip'e karşı savaş" diye tanıtıyor nasılsa tüm reuters, associated press vb ajanslardan çıkma haberler. abd, ingiliz vs gazeteler. kendi halkını öldürmüyor da, hükümetle savaşıyor diyorlar yani. zaten free pass aldıklarını bildiklerinden çok rahat yapıyorlar bunları. senin valin, senin olacak vali, senin askerini silahsız ördek gibi bekletip vurdurtursa, karşı saldırıya izin çıkarmazsa, sen mayınları sökersen 5 sene önce sıfır sorun diye, sen "bokunuzu yerim, ülkeye hizmet ederim" moduna gelmiş bir şerefsizi tekrar lider yapacak şekilde yok olmuş pkk'yı azdırır, norveçlerde sözler verirsen gizli gizli, adamlar cesaret alır.

bunu türkiye kendi kendine yaptı ve türkiye'nin hala umrunda değil.


kısacası neyi amaçladıklarını anlamak istiyorsan toplumdaki değişikliklere, çıkan yeni kararlara, anayasa değişikliği planlarına vs'e bakacaksın, yani "kimin işine yaradı, ne dendi kim kar edecek dendi, kim karlı çıktı" bunları sorman, parayı takip etmen, ışid'in adam öldürerek boşalttığı yerlere kimin girdiğine bakman, o nedenle diğer ülkelerin durumuyla da ilgilenmen, kendi savaşından önce şimdi kürdistan özerk bölgesinin olduğu yerde kimler vardı, tapular kimindi, suriye'de kimler vardı, şimdi kimler doldu bakman iyi olabilir.

türkiye'de bahaneyle çıkarılabilecek bir iç savaşa kimler atlayarak dış müdahale eder, iç savaş çıkarmasna bile çıkarma tehdidininyarattığı krkuyla milleti hangi şartlara boyun eğdirebilir, neleri kabul ettirebilirsin, bak esaret ölümden yeğdir diyerek neleri ele geçirebilirsin falan bunları düşünmek lazım sanırım.


algı operasyonunun en önemli kısımlarından birisi kısacası bu. milleti yıldırmak. ordunun bunlar tam da bu işi yapabilsin diye içeri atılması ve zayıflatılmasından çok iyi yararlandılar, mecliste neredeyse herkes bunlar için anlaşmış anca iyi polis-kötü polisi oynuyor zaten. bir tavsiyem olacak: ordunun savaşamıyorken birden nasıl savaşır, pkk'lılara operasyon yapabilir hale geldiğini araştırabilirsiniz. ne oldu da orduya izin çıktı, valiliklerden yetki geri alındı? halk orduya bölgede ne dedi, onun üzerine ordu hükümete ne aktardı?


neyse. kusura bakmayın, uzun yazdım, sinirim bozuk, leblebi yer gibi insan öldürmeye başladılar...
  • godoşu beklerken  (17.03.16 03:33:13 ~ 03:38:11) 
@yetkili abi, devlet terörü diye bir şey söylemedim, devletlerde öldürüyor ve bu olurken yanında alakasız insanlarda ölüyor dedim. Devlet kimi öldürür? ajanları öldürür, onlara bilgi satanları öldürür, teröristleri öldürür vs. demek istediğim buydu.


  • selam  (17.03.16 07:44:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.