[]

e-kitap okuyucunun ozelligi nedir?

Neden tablet degil de ekitap okuyucu alayim mesela? Tablet ile internete de giriliyor, tum formatlar da acilip okunabiliyor. Bilmedigim bir sey var sanirim. Bu aletlerin tercih sebebi olan ozelligi nedir?




 
e-ink dediğimiz mürekkep teknolojisine sahip olması. yani telefon veya tabletteki gibi göz yormuyor, ekranı farklı. basılı kitaptan okuyormuşsun hissi veriyor.

ben yaklaşık bir yıldır kullanıyorum, iyi ki almışım diyorum. kesinlikle yerini hiçbir şey tutmaz
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (14.03.16 19:45:40) 
tabletten ayiran en onemli ozellik suphesiz ki ekraninin gozu yormamasi. bu ekran tabletlerdeki gibi arkadan aydinlatmali bir panelden ziyade mat ve arkadan isiksiz bir yapida.


  • lifeframe  (14.03.16 19:45:57) 
Normal panellerde (oled, lcd, led, plazma fark etmez hepsi) ekrandan ışık çıkar. Direk ışığın kaynağı paneldir, o ışık gözüne gelir, ve görürsün. Gözüne sürekli o şiddette ışık gelmesi de rahatsız eder. Kısarım deme, kısarsan görüntü yok olur.

E-ink'te ışık yok. Manyetik bir etkiyle pikseller dönerek oluşuyor. Dönüyor siyah boya, dönüyor beyaz boya. Gözüne gelen bir ışık yok. Bu yüzden telefonu aydınlıkta açarsın, ama e-ink aydınlıkta çok daha net gözükür. Çünkü oradan yansıyan ışıklar görmeni sağlıyor. Kitaptan hiçbir farkı yok, sıfır.

O yüzden eline e-kitap aldıysan, sayfanın tazelenişinde bir gariplik olduğunu fark etmişsindir. Sebebi bu. Bazı e-kitaplar arkadan aydınlatmalıdır, gece de okuyabil diye. "İstersen" ve "istediğin kadar" açılır. Onun dışında sıfır ışık.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (14.03.16 19:47:55) 
O zaman renkli ekran degil bunlar?


  • stavro  (14.03.16 19:53:36) 
www.youtube.com

Tam nasıl olduğunu bilmiyorum, araştırırsam editledim. Ama yaygın olmasa da var. He sen düz adam olarak piyasadakilere bakıyorsan, evet siyah beyaz.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (14.03.16 19:54:56) 
renkli ekran olarak amazon fire var yanlış bilmiyorsam, bunların renkli ekran olması yada olmaması bir nitelik değil bence. Önemli olan göz yormadan okuma sağlayabilmesi renk ile çok işiniz olmaz diye tahmin ediyorum.


  • gozu acik sevisen yahudi  (14.03.16 20:05:20) 
Tablet ile kıyaslamak mantıksız en başta. İkisi çok farklı amaçlara hizmet ediyor. Tek amaç kitap okumaksa e-kitap ile tablet arasında kalınmaz, e-kitap açık ara çok daha iyi.

Işık konusunda arkadaşlar epey detaylı anlatmış zaten. Bence en büyük artılarından biri şarjının 30 güne kadar gitmesi ve ekran sabit iken (açık ya da kapalı olması farketmiyor, sadece sabit bir ekran olması yeterli) şarj yememesi çok büyük avantaj.

Renkli ekran bu işin geleceği ama şu anda hesaplı reknli ekrana sahip bir e-kitap okuyucu var mı bilmiyorum. Olsa bile gerek olacağını sanmıyorum.
  • himmet dayi  (14.03.16 20:09:41) 
Hayır renkli ekran değil, siyah/gri ve tonları.

amazon kindle fire e-ink değil, normal bir tablet.
Henüz yaygın satılan renkli e-ink yok. Test aşamasında güzel örnekler var (bkz: youtube) yaygın satışa çıkacak ürüne biraz daha zaman var.
  • rygard  (14.03.16 20:11:31) 
Kitap okuyabildiginiz her ertamda okuyabiliyorsunuz.

Ozetle ekrani parlamiyor:

www.youtube.com
  • crown  (14.03.16 20:28:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.