[]

Yurt dışına yerleşenler: gitmeden halletseydim dediğiniz işler var mı?

Bir kaç ay sonra ülkeden ayrılıyoruz. Oldukça da uzak bir yere kalıcı olarak taşınacağız. Gitmeden önce fazladan kredi kartlarını kapatma, yakınlarımıza vekalet bırakma gibi işleri hallediyoruz. Aynı şekilde yanınızda yedeği olsun dediğiniz evraklar olabilir.

Sizin de aklınıza gelen, gitmeden halledin dediğiniz işler var mı? Uzun süre boyunca da Türkiye'ye dönme imkanımız olmayacak gibi. Sonradan yaban ellerde konsolosluk vb. koşturmak istemiyoruz.
Özellikle aynı yoldan geçmiş arkadaşlar aydınlatabilirse çok memnun oluruz.

Şimdiden teşekkürler.

 
- edevlet sifresi alin
- cep telefonlariniz 6 ay kullanmazsaniz kapanacak, kullanmak istiyorsaniz onlem alin
- banka hesabiniz varsa online giris sifrelerinizi vs alin
- esya birakacaksaniz mutlaka ne nerede not alin, bir sure sonra unutuluyor ne oldugu ve nerede oldugu
- kimlik, ehliyet vs gibi sadece turkce olan ve ihtiyaciniz olabilecek dokumanlarin yeminli tercumesini alin, yurt disinda tercume icin servet harcamayin, gerekirse fotokopisini ceker kullanirsiniz

simdilik bu kadar :)
  • ekyil  (14.03.16 18:10:18) 
@ekyil çoğunu saymış zaten bence önemli olanlar;

+hala mevcut değilse ki sanmıyorum ama banka, telefon hattı vs. her şeyi online kullanabilir ulaşabilir olun.

+ orda kullanmanız durumunda kalabileceğiniz türkiye bürokrasisine ait belgelerin gitmeden yeminli tercümesine ek olarak apostil vurdurun.
  • qazaqwsx  (14.03.16 18:18:15) 
Ben oyle bir vekalet birakmisim ki hicbir ise yaramadi. Vekaleti yazirirken Bilal'e anlatir gibi yazilmasini saglayin. Ornegin, cep telefonu ile ilgili vekalet birakiyorsaniz, sirket adini, yapilabilecek islemlerin tumunu ayrintilariyla yazdirin. Banka hesaplari falan malum zaten.

Yeni ehliyetlere gecildi Turkiye'de galiba, onu da alin. Zaman el verirse yeni pasaport ve kimlikler cikiyor, onlari da unutmayin. Eger gideceginiz yerdeki adresiniz belliyse, ayrilmadan once bir nufus mudurlugune ugrayip adres beyani yapin. Yurtdisi adres beyani sadece sizin vereceginiz bilgiyle yapilabiliyor. Konsoloslugun bulundugu bir ile tasinmiyorsaniz, posta yollamakla falan ugrasmazsiniz sonrasinda.

Oraya gittiginizde konsoloslukla iletisim kurun. Buyukelcilik bana "uygun bir vakitte gelin, dosyanizi acalim. Burda oldugunuzdan haberimiz olsun ki bir sey olursa iletisim halinde olalim" dedi. Sanirim Turkiye bildirmiyor, gerekli olabilir. Aklima simdilik bunlar geldi.
  • evrim halkasi  (14.03.16 18:37:37) 
bi de bu duyuruyu silme, bana da lazım olacak. dönüp bakacam vakti gelince.


  • harzem  (14.03.16 18:50:37) 
sigortanız için yerleştiğiniz yerden tr'ye mutlaka adres bildirimini yapın yoksa siz yurt dışında olsanız bile burada ssk sizi borçlandırmaya devam ediyor ve bunu da en yüksek primden yapıyor.

vergi borçlarınızı mutlaka sıfırlayın. sigorta vs. varsa (araç, ev için) bunları kapatın.
  • selam  (14.03.16 18:54:01 ~ 18:55:44) 
benim başımı yakan konuyu söyliym
büyük kalemleri (elektrik, su, gaz, internet) kapatırken kullanmadığımdan unutup "kablolu tv"yi kapatmamışım, 9 lira birikti birikti icralık olduk 3 kuruş için, bi dünya para ödedim
herşeyi ama herşeyi kapatın mutlaka.
  • Corc  (14.03.16 19:02:36) 
yeni cikan ehliyetlerden alin. gittiginiz yerde eskisini uluslararasi gecerli olanacevirmek icin sifirdan kursa yazilmaniz gerekebilir.


  • letheavendangered  (14.03.16 19:34:42) 
hepatit vb aşılarınızı olun (orada isteyebiliyorlar)
adli sicil kaydı tarzı bir dokümanı apostilletip götürün, işe başlarken isteyebiliyorlar (klinik ortamda çalışılacaksa veya çocuklarla)
cepteteb hesabı açın döviz şeyini kullanırsınız.
  • mesgul ve huzursuz  (14.03.16 20:05:27) 
Değerli @ekyil, @qazaqwsx, @evrim halkasi, @selam, @ Corc, @letheavendangered,@mesgul ve huzursuz, yanıtlarınız için hepinize çok teşekkür ederim :)
@ harzem keşke başlığı bir süre daha yukarıda tutup daha fazla kişinin istifade edebilmesini sağlayabilseydik :)

  • mononoke  (14.03.16 20:39:38) 
satici tanidik ise, arabayi hediye edin sonra gidin kiz arkadasinizin uzerine beraber alin. Para isini saticiyla gorusun


  • oscar  (14.03.16 22:31:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.