[]

rakı sofrasında sakiliği kim yapar ? ? ?

rakı sofrasında sakiliği küçük mü yoksa büyük olan kişi mi yapar.çeşitli yerde farklı görüşler mevcut.bir arkadaşımla bu konuda iddaya girdik.ben yaşı büyük olanın yaptığını hatırlıyorum.çünkü masadaki içki konusundaki en tecrübeli kişi hızı belirler. peki sizce???




 
bizim masalarda küçük büyük farketmiyor, servis yapmayı en bilen yapıyor devamlı. ve bu, hiç ben olmadım. :)


  • etna  (03.11.09 15:38:21) 
buyuk yapar her zaman.


  • ali erbas  (03.11.09 15:39:27) 
@ali erbaş;

büyük yapar peki neden? bi açıklama bi kanıt falan sunabilir misiniz? bende bunun alıp arkadaşımın yüzüne çarpayım :) internette bulamadım pek bişey
  • antisilencee  (03.11.09 15:42:00) 
başta büyük küçük yapar diye bir şey yok. her iki durumda da büyüğe saygısızlık olur. masaya oturulur büyük doldurmak isterse o doldurur, yapmak istemezse küçük doldurur bardakları. tabi küçük isterse diye bir şey yok. olay büyüğe bakar.


  • emrag  (03.11.09 15:44:24) 
adamin adini hatirlamiyorum ama gecenlerde ntv de bir roportaji vardi sanirsam, raki icmeyle ilgili bir kitap yazmis onu acikliyordu, bilinenin aksine sakiligi kucuk degil buyuk yapar diye bir cumle kurmustu. arkadaslarina ornek olarak beni verebilirsin, ali erbas bile oyle diyor sakiligi buyuk yapar díyor de. arkadaslarin kim yahu bu ali erbas derlerse, ya git daha ali erbasi tanimiyonuz bi de raki icme adabindan bahsediyorsuuz de, cirkeflik yap. nerden bilecekler benim sumuklu biri oldugumu zaten :)


  • ali erbas  (03.11.09 16:16:25) 
sakiliği masada yaşça büyük olan yapar. kanıtı falan olmaz bence bunun adettendir. :)


  • metox  (03.11.09 16:19:57) 
ya arkadaşlar güzel söylüyosunuz da , bizim dürzü nerden bulmuşsa 2 tane link gönderdi bana.kaybetmesem buraya yazardım onları. artık bu işin iddası kalmadı, psikolojik bi mücadeleye döndü.cuma akşamı hatay restaurant da şef garsona sorduk. o da büyük yapar dedi.ama işte herif gitmiş araştırmış etmiş bulmuş.ben büyüğün yaptığına emindim.ancak ne bir delil ne bir belge yok.yardım edin de şunun yüzünü bi morartam hele, ötesinde gözüm yok :)


  • antisilencee  (03.11.09 16:34:15) 
Bence büyüğün servis etmesi abesle iştigal :) Bildiğimden söylemiyorum tabii ama hazır konu açılmış fikrimi belirtmek istedim :p


  • Struttin  (03.11.09 16:46:22) 
şöyle bir şey yap. git önce blog.comdan bir account aç. oraya rakı ile ilgili bir iki ıvır zıvır post gir. sonra da en üste sakiliği büyük olan yapar yaz.. o linki kaynak göster : )

bi masada büyük yapar bi masada büyüğün desturuyla küçük yapar yazılı hiç bir kuralı yoktur bu işin, suyunu çıkarmayın.
  • manfool  (03.11.09 16:47:09) 
arkadaşlar sakiliği yaşça en küçük olan yapar. bunun adabı budur. ancak büyüklerimiz doğrudan müdahale ediyorsa ses çıkarılmaz.

rakı içmenin rajonları videosu paylaşıyorum kanıt olarak (yeni rakı'nın)

www.youtube.com
  • adivar  (03.11.09 17:14:47) 
Büyüklerine hizmet etmek ve saygıda kusur etmemek için küçük yapar.


  • paperclips  (03.11.09 17:18:51) 
rakının memleketinde doğup büyümüş biri olarak benim büyüklerimden gördüğüm hep sakiliği küçük yapar, eğer arzu ederse büyükte olaya dahil olabilir.
çünkü ne zaman sofraya otursak başta babam, sonrasında sofraya dahil olan büyükler "hadi bakalım aslan parçası doldur bakalım nevaleyi" veya "e hadi bakalım" derler ve bardağı uzatırlar.
Bunun sebebini hiç merak edipte sormadım. bence küçüğün her zaman büyüklere hizmet etmesinden kaynaklanıyordur muhtemelen, ama bu işin detayını, iç yüzünü bilse bilse Aydın Boysan bilir. Kitabını da yazdı diye biliyorum. Açıp okumak lazım.
  • icemanr  (03.11.09 17:25:05 ~ 17:26:41) 
Gerçek cevabı arıyorsanız, demcilerin piri olan Aydın Boysan dan cevabı bulabilirsiniz. O videodan farklı olarak rakıya buz katılmaz der aydın boysan. Sorunuzun cevabı hangi kitabındadır bilmiyorum ama
kitapyurdu.com
bunda olabilir. Bir kitapçıya gidip inceleneyebilirsiniz.
  • ilkdefa  (03.11.09 17:45:44) 
küçük olan yapar arkadaş. biz babadan böyle gördük.


  • robin crusoe  (03.11.09 18:00:23) 
işte benim bildiğim de want2die ın dediği mantık.masanın kontrolü, yaşça büyük tecrübeli kişide olur.büyüğe servis yaptırılmaz mantığı yanlış bence yani servis olarak yanlış anlaşılıyor.sonuçta yaşı büyük kişi masada bardak eksikse gidip bi koşu kapıp gelmiyor, ya da ne bileyim meze bittiyse mutfağa koşup tazelemiyor.onun tek işi rakı doldurmak( istediğine gerektiği kadar). ama işte bir kaynak yok.dediğiniz gibi aydın boysanın kitabına bakıcam artık biyerlerden.


  • antisilencee  (03.11.09 18:49:29) 
Rakı sofralarının eski bir adabı da sakiliktir. Usul adap bilen ehli keyiflerden en genci sakilik görevini üstlenir. Masada oturanların bardaklarına rakı döker. Büyüklere ise hiçbir şekilde sakilik yaptırılmaz. Büyüklük anlamı masada daha bir anlam kazanır. Şişede kalan rakı masadakiler arasında eşit paylaştırılır. İstenirse yenisi garsondan istenir.
KAYNAK
www.kenthaber.com
  • jamswety  (03.11.09 19:02:12 ~ 19:03:03) 
Masadaki en tecrübeli kişi (ki en büyük kişi olacaktır) sakilik yapar.

Kadehi de o kaldırır. O kaldırmadan kadeh kaldırılmaz. Kadeh de zaten 1 kere kaldırılır, ilk yudumda kaldırılır. Şarap içer gibi takır takır vurulmaz birbirine o bardaklar.
  • pass  (03.11.09 22:27:06) 
kadehi en büyük önce kaldırır o kaldırmadan kadeh ele alınmaz evet, bunun zaten sakilikle bir alakası yok. kırk yıllık adet falan diye saçmalamayın masanın büyüğü sakilik yapar mı hiç ya. sakilik en küçüğün işidir, küçükler doldurur büyükler içer bu kadar basit. babamla içerken "baba bir duble daha koy da demimiz soğumasın" dersem o dubleyi götüme sokar çok afedersiniz. ama babam bana "evlat benim sütü bir tazeleyiver" derse o benim görevimdir işte. kıçımızdan element uydurmayalım sakiliği büyükler yapar falan diye.


  • robin crusoe  (04.11.09 01:28:16 ~ 01:31:58) 
Bence de büyük yapar. Sağlam kanıt istiyorsanız, İlber Ortaylı' dan yazıları kaynak gösterilerek, Aydın Boysan aynı şekilde. Metin Akpınar' ı söyleyin. Çok istiyorsa, kendisi bir de böyle araştırsın. Hıncal Uluç, Ertekin Dinçay ve hatta efsane başkan Süleyman Seba da olabilir. İlber Ortaylı' nın yazılarında okuduğumu hatırlıyorum. Aydın Boysan malum. Tanımam ama, bileceğini düşünürüm. Hayatı rakı sofrasında keyifle geçen, güzel insan. Metin Akpınar gibi güzel rakı içen birini görmedim. Görmüşlüğüm var rakı içerken. Kültür konusu ise bildiğiniz üzere. Sonraki saydığım şahsiyetler ise, gerçek beyefendiler. Bu konularda bilirkişi bile sayılabilirler. Yardımcı olabildim mi, bilemiyorum. İspat; her zaman, iddia sahibine düşer. İkna olmamışsınız madem, bunları da istemek hakkınız diye düşünüyorum. Pes etmeyin. Sizin görüşürünüz doğru.


  • july14  (04.11.09 10:19:34 ~ 20.04.11 21:07:50) 
Pardon. Bir özür dileme. İlber Ortaylı değil, Murat Bardakçı olacaktı. İlber Ortaylı ile ilgili, taht meselesinden dolayı bir yazı okumuştum. Sabah sabah aklım ona gitti. Daha kendime gelememeşim demek. Rakıdan değil, yanlış anlamayın. Dün hafif zehirlenmeden dolayı garip bir gün ve gece yaşadım da ondan.


  • july14  (04.11.09 10:28:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.