[]

Kedilerimin arsızlığı.

Merhaba.
2 adet, biri 6 yaşına girecek, diğeri 3 yaşında dişi kedilerim var. 3 yaşındaki kısır, diğeri kilosundan ötürü kısırlaştırılmadı.
Hayır'ı öğrenemediler bir türlü. Benim odam ve koridor dışında çoğu yere giriş çıkışları yasak. Zaten bu iki yer dışında girebilecekleri bir salon bir de mutfak var.
Mutfağa girmelerini istemiyorum fakat birisi mutfağa gittiğinde duyup uyuyorlar ise bile fırlayıp mutfak kapısına yapışıyorlar. Birisi mutfaktayken dakikalarca kapıda ağlıyorlar. Kapıyı açmaya uğraşıyorlar falan.
Salona alamıyorum, koltuklar deri, bir tanesinin köşesi yırtıldı zaten. Annem çok sorun ediyor. Herhangi bir tırmalama tahtaları falan yok. Odamdaki kanepenin de anası ağlatılmış durumda, salona aynı şey olsun istemiyorum.
Bir süre evvel bunların mutfak fetişinden bıkıp mutfağın kapısını açık bırakmaya başlamıştım. Sürekli mutfakta uyuyup buzdolabının üstünden dışarıyı falan seyrediyorlardı. Sonra girmelerini tekrar engellediğimde iyice abartmaya başladılar bu durumu.
Ben bunları nasıl hizaya getirebilirim şu an? Bir şeylerin yapılmaması gerektiği nasıl öğretilir kediye? Ya da şöyle sorayım, "Hayır"ı nasıl öğrenebilirler?
Köpek gibi hayır dediğinde, sesini yükselttiğinde falan da anlamıyorlar. Kafayı yeme derecesine geldim. Annemle çok fazla tartışmama sebep oluyor bu olay, bana kalsa sorun değil ama sorun oluşturuyor işte.
Teşekkürler her türlü öneriniz için.

 
Sadece 1 oda ve koridor yaşam alanları için biraz kısıtlı değil mi sence de?


  • Kovacic  (10.03.16 23:09:30) 
Keşke onları o eve hapsetmeseydin.. Tırmalama tahtası ve bikaç oyuncak al bence, yeni bişey onları uzun bi süre meşgul eder esaretlerini biraz olsun unutabilirler umarım.


  • megalomaniac  (10.03.16 23:11:14) 
Kesinlikle öyle. Ama ev oldukça geniş. Bu alanların toplamı 2 adet salon eder.


  • turkish daylight  (10.03.16 23:11:15) 
Bu dediğin yerler ne kadar geniş olursa olsun senin girebildigin her yere onların da girebiliyor olması lazım. Baştan farkında olman lazımdı eşyalara birşey olmasın demek bence senin bu iş için hazır olmadığını gösteriyor.


  • Kovacic  (10.03.16 23:16:59 ~ 23:32:49) 
Eşyalara bir şey olması benim umurumda değil. Annem sorun ediyor. Kedileri mutfağa ve salona soktuğum dönemde de annem yoktu zaten evde. Daha evvel salonda rahatça dolaşabiliyorlardı. Annem yeni bir koltuk takımı aldığı için salona girmeleri konusunda başımın etini yiyor.
Koltukları tırmalamamaları için tırmalama tahtası almayı düşünüyorum, şu yataklı, kule gibi olanlardan. Fakat ne kadar işe yarar bilmiyorum.
İkisini de kötü kondisyonlarda iken aldım bu arada ve hayvanları bir yere hapsettiğim falan yok, daha evvel de birçok hayvan beslemiş biriyim. Kendilerini sık sık dışarı da çıkarıyorum.
Yan odamız boş, orayı onlara açmayı falan düşünüyorum.
Sorduğum soru daha çok onlara yapmamaları gereken bir şeyi nasıl anlatmam gerektiği ile ilgili. En azından mutfak tezgahına çıkmalarını engellemek istiyorum.
  • turkish daylight  (10.03.16 23:38:23 ~ 11.03.16 00:34:49) 
Çoğu yerden bir işe yaramadığı ve tekrar koltuğa yöneldiklerini okuduğum için şu ana dek almayı düşünmedim. Yüksek yerlerde takılmaktan hoşlandıkları için almayı düşünüyorum daha çok, belki bir işe de yarar diye heves ettim, bakalım.


  • turkish daylight  (10.03.16 23:48:00) 
sen kedilere değil kediler sana hükmeder daylight, bunu kabullenmeden kedi ile yaşayamazsın.


  • devorgilla the gunslinger  (10.03.16 23:52:22) 
kediye "hayır"ı öğretemezsin. yapmak istediği şeyi her türlü yapar.


  • sta  (11.03.16 00:34:08) 
sorun annen ise üstüne geldiğim için kusura bakma. bence burada kedileri değil anneni ikna etmen lazım.
evin birkaç yerine tırmalama tahtası koyarsan iyi olur. ayrıca kediler koltuk arkaları masa altları gibi insanların giremediği kendilerini güvende hissettikleri köşelere pusup saatlerce uyumayı severler. sevdikleri yerleri tespit edip oralara kedi yatağı gibi şeyler yaparsan kendilerine özel alanları olduğuna inanırlar.

  • Kovacic  (11.03.16 00:39:12 ~ 00:40:12) 
Kedilerin sevmediği kokular var. Doğal çözümler (sirke, limon, naftalin) veya özel spreyler var. Kapıların girişlerine falan sıkmayı deneyebilirsiniz.

Bizim de iki kedimiz var, anne vs olmadığı için eşimle ben kedilerin her şeyi yapmasına izin veriyoruz. eşyalardan daha kıymetliler, tırmalayacaklarsa da canları sağolsun. yatağın bazasını falan parçaladılar.

Ancak evde rahatsız olan ve ilerine kedileri evden atmaya kadar gidebilecek bir anne varsa, kedilerin uzun dönemdeki avantajı uğruna koku yöntemiyle rahatsızlık verebilirsiniz.

olabilecek kokuları internetten araştırın, kedilerinizde deneyin hatta. mutfakta ve salonda kapının girişinden sonraki bir metrelik alana sıkarsanız girmekten vazgeçebilirler.

kedilere bişeyi yasakladıkça daha çok merak ediyorlar. o yüzden merak kediyi öldürür diye bi laf var. yasaklamak yerine kendi kendilerine vazgeçmelerini sağlamak için aklına gelen ilk yöntem koku bırakmak.
  • harzem  (11.03.16 01:25:09) 
Çözüm üretmeye çalışanlara teşekkür ediyorum. Kendi evime geçtiğimde daha rahat olacağız kedilerimle fakat birkaç sene böyle idare etmemiz gerekiyor şu an.
@Thomas, teşekkür ederim, çeviriye gerek yok. Siteyi kurcaladım biraz, deneyeceğim o yöntemleri. İşe yarayacakmış gibi gözüküyor gerçekten.
@harzem, koku yöntemi de aklımda bulunsun. Genelde salona falan girdiklerinde parfüm sıkıyorduk tavana doğru, içeriye kaçıyorlardı. Fakat vazgeçmiyorlardı yine. Kapı açılır açılmaz direkt salona dalıyorlar. Dikkatlerini çekecek başka uğraşlar yaratmaya çalışacağım onlara, ya da @Kovacic'in dediği gibi salona onlara ait alanlar yapacağım, belki bir etkisi olur onları koltuklardan uzaklaştırmak için.
Farklı önerilere de açığım.
  • turkish daylight  (11.03.16 01:35:53) 
ikna edilmesi gereken kişi anneniz...

kedi, bi nevi bebek, bi nevi küçük çocuk gibi bi varlık.

oyun ister. yaramazlık ister. eğlenmek ister.

anneniz siz doğduğunuzda, koltuğa kusmanızı nasıl problem etmediyse, kediler de eve bi şey yapacak mı diye düşünmemeyi ve tam tersine onları da bi can, bi yavru gibi sevmeyi öğrenmesi lazım.
  • whatyougetiswhatyoudid  (11.03.16 13:35:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.