[]

kadina siddete hayir! sizce de sacma degil mi?

Kadin erkek esit degil mi , siddeti sadece kadina indirgeyip kadini daha da kucuk dusurmus olmuyor mu. Siddetin her turlusune niye karsi cikmiyoruz




 
evet o yüzden ben kadın erkek ayırmadan herkesi dövme taraftarıyım her zaman..

ee hakedene budaklı meşe odunuyla dalacaksın hacı.
  • ayaz mckiller  (10.03.16 07:18:20) 
Siddetin her turlusune karsi cikiyoruz. Birine karşı çıkınca diğerine destek olduğun anlamına gelmiyor zaten.

Sokak hayvanlarını koruyalım gibi postların altına, "bir dilenciye ekmek vermezsiniz ama" filan yazıyor musun?

Devlet eliyle öldürülen insanlara yürüyüşler düzenlenince hemen "şehitlerimiz!!! anca ermenilere yürüyün" gibi düşünüyo musun?

Bunların hepsi hemen hemen aynı gerzeklikte bak.
  • pikrua  (10.03.16 07:23:19) 
kadına şiddet herhangi bir şiddetten bağımsız olarak sadece kadın cinsine erkekler tarafından yöneltilmiş şiddet olduğu için olabilir mi? erkeğe şiddet diye bir kavram yok çünkü. erkek, erkek olduğu için uğramıyor şiddete, başka sebeplerle uğruyor.


  • dahili meddah  (10.03.16 07:26:23) 
Evet sacma buluyorum. Turkiye'de kadina yonelik siddet diye bir sorun yok. Turkeye'de bir siddet sorunu var. Ogretmen, ogrenci, doktor, hukukcu herkes tepkili, herkes sinirli. Devletin en ust kesiminden bir tane sevecen laf duydunuz mu?

Ayrica erkegin, kadina yonelik ustune ayrica konusmaya deger bir siddeti olduguna da inanmiyorum. Sozlukteydi yanilmiyorsam, bir istatistik her kadina karsi 9 erkegin olduruldugunu soyluyordu. Kadinin kadina siddetinin yaninda erkegin kadini oldurmesi onemli degil. Erkek kadini en fazla oldurur, kadin kadini nesiller boyunca boyunduruk altina alacak tum kurallarin koruyucusudur.

Kadin kendini diger kadinlardan daha ustun gosterecek tamamen erkek tarafindan belirlenmis namus kavramininin en onemli savunucusudur. Tecavuze ugrayan kadina "o saatte orada ne isi varmis" sorusu kadinin daha cok isine geliyor.

Kadinin kadina siddeti kadinlar kendi kurallarini yazmadigi surece devam edecek.
  • allah yazdiysa bozsun  (10.03.16 08:09:22) 
Erkek döven kadın çok istisna bir durumken zeka yoksunu erkeklerin bunu sıkça yaptığını bildiğimiz için kadına şiddete hayır diyoruz. Eşiniz sizi döverse sizi de savunuruz elbette.


  • alaimisema  (10.03.16 08:25:21) 
kadın ve erkek sahip oldukları haklar konusunda eşitler, fiziksel anlamda eşit değiller. genellikle kadınlar, bedenen daha güçsüz oldukları için şiddete daha fazla maruz kalıyorlar ve kendilerini savunamıyorlar. "kadına şiddete hayır!" derken kendini savunamayanları savunmaya çalışıyoruz. çelimsiz bir adam başka bir adamdan dayak yerken de aynı tepkiyi veriyoruz yani şiddetin her türlüsüne karşı çıkıyoruz.


  • boyalı kuş  (10.03.16 08:26:14) 
kadına şiddet sadece fiziksel değil. dilimiz cinsiyetçi (insanoğlu, adam olmak, karı gibi gülme/ağlama, vs.), küfürlerimiz cinsiyetçi (amına koyayım, ananı sikerim gibi erkek cinselliğini yüceltip kadın cinselliğini aşağılayan şeyler), kadınlar aynı iş kolunda daha düşük maaş alabiliyor, kadınlara devlet tarafından "EN AZ üç çocuk yapıp evde oturun" deniyor, ahlak kelimesi yalnızca kadın bedeniyle özdeşleşmiş durumda, sürekli olarak erkekler kadınlara ne yapması, nasıl giyinmesi konusunda bir şeyler öğretmeye çalışıyor, kadınlık anneliğe indirgeniyor, kadınlar erkeklerin malı/mülkü gibi davranılıyor (o benim namusum gibi saçmalıklar mesela), haber bültenlerinde olaya karışan kişiyse kadınsa buna özellikle vurgu yapılıyor (kadın terörist, kadın sürücü, kadın hırsız), kız çocukları mal gibi alınıp satılıyor, bazı bölgelerde okula gönderilmiyor, mecliste çok az kadın var, kadınlar işyerinde mobinge uğrayabiliyor, taciz sokakta/işte/ailede her yerde var, tecavüz kurbanları büyük oranda kadınlar oluyor, her yıl kocası tarafından öldürülen kadın sayısı artıyor...

bunların hepsi şiddettir. listeye daha devam edebilirim ama işlerim var. kadına yönelik erkek şiddetinin cinsiyetçi ataerkil toplum yapısıyla alakası var, bunu "toplumda şiddet var zaten" diyerek aradan çıkarmaya çalışmak, kusura bakmayın ama biraz art niyet gibi geliyor bana. bu kadar da kör olamazsınız. bu bir kadın sorunudur, dünyanın her yerinde de olan bir sorundur. bundan 40-50 yıl önceye kadar kadınlar seçimlere bile katılamıyordu bazı avrupa ülkelerinde. neyse ki bok atıp durduğunuz feministler var da dünya iyi bi yerlere ilerliyor haklar konusunda.

edit: "hiçbir aklı başında ve haysiyetli kadının, aşırı ve anormal dekolte kıyafetler giyerek, mahrem yerlerini teşhir ederek, edeb ve hayâ dışı kışkırtmalar yaparak erkekleri tahrik etmeye hakkı yoktur. kadın öncelikle anne, eş, bacı ve kız evlattır. cinsellik, ahlak, edeb, hayâ, iffet sınırlarını zorlayan kadınlar, kendilerine yapılan tecavüzleri teşvik ve dâvet etmiş olur… laik sistemin büyük ayıplarından biri, ülkemizdeki yasal seks köleliğidir. bayağı ve seviyesiz saldırgan erkekler elbette suçludur ama onları kışkırtan kadınlar da dolaylı şekilde suçludur."

m.habervaktim.com
  • nathanieltroy  (10.03.16 08:45:25 ~ 10:05:06) 
kadına şiddet toplumun azımsanamayacak bir kesimi tarafından, normal, hak , gerekli vb. bulunduğu için farkındalık kazandırılması gereken bir kavram. cevaplardan birinde olduğu gibi misal bizim öğrenciliğimizde öğretmen şiddeti de öyle görülürdü. eti velilerin, kemiği öğretmenlerindi. ama git gide bu durum terk ediliyor, eğitimde şiddetin olmaması gerektiğinin altı çiziliyor. ve yüzde yüz olmasa da bu durumda bir değişim var.d
kadına şiddete de bu bağlamda bakmak lazım. kadına şiddet erkeğin bir hakkı, bir terbiye enstürmanı, doğal, alışageldik bir şey değil, olmamalı. ama maalesef geleneksel bakış, dini bazı öğretiler vs. bunu olumluyor. o zaman da insanların buna parmak basması,göstermesi, altını çizmesi gerekiyor. kadına karşı şiddet diye isimlendirmek, hakkında konuşmak, kampanyalar yapmak lazım. en basitinden sokakta herhangi birine vurursan olay polise yansıyacakken ve darp cezası alabileceksen, karına vurulduğunda bizi aile içine karıştırmayın diyen polisler, kocasıdır araya girmeyelim diyen halktan, kızım kocandır sever de döver de otur evinde diyen ebeveynlerden bahsetmiş oluyor böylece. biliyorsunuz aile içi şiddetin şikayete bağlı olmayan bir suç olmasının geçmişi çok eski değil. ve bu hale gelmesinde, feminist grupların, kadına şiddetin altını çizen kampanyaların emeği çok büyük. ama bazen yasalar toplumun önünde gidiyor. yasa var ama uygulayan yok. o zaman da bas bas kadına şiddet var diye bağırmak zorunda kalıyorsunuz işte. o polis memuru, sokaktan geçenler, komşular, ebeveynler değişsin diye.

  • red g  (10.03.16 09:00:01) 
Erkekler kadınlardan daha fazla şiddete maruz kalma riski altında. Erkeğin maruz kaldığı şiddetin sonuçları da genelde daha ölümcül. Sözlükte skeptico güzel şeyler yazıyor bu konuda. Bir bak derim.


  • arnold schwarzeneger  (10.03.16 09:23:47) 
kadınlarla ilgili organizasyonlarda gönüllü çalışıyorum çok uzun yıllardır. en son başvuru yapan kadın henüz 26 yaşında. ailesi tarafından 3000 tl karşılığı hiç görmediği bir aileye gönderilmiş gelin olarak. ilk eş uyuşturucu alışkanlığı olduğu için bunu pzarlamaya başlamış. sanırım kendi ailesi onu ancak ve ancak, sadece biz pazarlayabiliriz demiş olacak ki gidip almışlar, sonra şizofren bir amca oğluyla nişanlayıp, daha nişanlıyken dayak yemeye başlayınca biz daha bunu pazarlarız diyerek nişanı bozmuşlar. yine 3000 tl karşılığı başka birine verilmiş. bu eş ise ortada yok, gelen haberlere göre işid'e katılmış,10 aylık bebekle yapayalnız şimdi kadın. aile bebeğini istemiyoruz bırak gel diyor (bebek olursa tekrar başlık parası ile satmaları güçleşir). kayınpeder kendisi apartmanda yaşıyor ama bunu bahçedeki kulübede yaşatıyor, bu aralarda sık sık kovuyor ordan. bu kadın şu anda duvarlarında böceklerin dolaştığı bir evde yaşıyor, çocuğun eli yüzü böcek ısırıklarıyla dolu.

diğer başvurumuz izmir'de gaziemirde doğmuş büyümüş 23 yaşında bir kadınımız. hiç okula kaydettirilmemiş. okuma yazma bilmiyor, evlenene kadar gaziemir dışına da hiç çıkmamış. 4 çocuğu var, bir şekilde boşanmayı başardı, götürdüğümüz bütün yardımlara annesi el koyuyor biz çıkar çıkmaz çünkü 2 oğlu ve onlardan olan torunlar daha kıymetli, onlara götürüyor.

diğer kadınımız 2 yıldır ölüm tehditleri altında, defalarca evi basılmasına rağmen sağolsun gönüllü bir avukat sayesinde boşanabildi. tam 16 yıldır ağır şiddet görüyormuş. şiddet gösteren eski eşin abisinin biri avukat, biri savcı. gayet durumun farkındalar ama kardeşlerinin raporlu psikolojik rahatsızlığı var, atmışlar teyze kızlarının başına, çekiyor nasılsa, aman bizim hayatımıza bulaşmasın bu durum diye kıllarını dahi kımıldatmamışlar yıllarca.

uzun yazdım, içimde sıkıldı, kaldıki bunlar gördüğüm en ağır vakalar falan değil. ama şimdi bu hikayelerde ki kahramanların cinsiyetlerini değiştirip yazmayı denemeni rica ediyorum. bakalım oluyor mu, hikaye sana inandırıcı geliyor mu...

şiddettin her türlüsüne tabi ki karşı çıkıyoruz. ama ortada aleni bir şekilde daha dezavantajlı bir grup varsa, onlarla ilgili ayrıca mücadele edilmesinin hiç bir sakıncası yok. tersine artısı var. böyle bir mücadele kadını küçük düşürmez. bütünsel alandan baktığınızda da, şiddete karşı duruşun bir parçasıdır zaten.
  • Phoebe  (10.03.16 09:42:45 ~ 09:55:26) 
Tum yorumlar, kadinin ayrica bir korumaya uzerine dusulmeye ihtiyaci oldugu yonunde olmus. Benim buna bir itirazim yok. Fiziksel olarak daha gucsuz olmalari bu toplumsal siddetten daha cok nasiplenmelerine yol aciyor.

Benim karsi ciktigim nokta: kadina siddete onlem almaliyiz dayanagi ile bunu cozemeyecek olmamiz. Bu bana sunu hatirlatiyor. Orman yanarken, cam agaclarini koruyalim demek gibi. Tamam onlari da koruyalim ama orman yaniyor.

Dunyada bunun tek bir istasnasi var. Arjantin ve brezilya. Hemen hemen tum alanlarda vasat olan bu iki futbolda inanilmaz basarili. Boyle bir ikinci ornegi yok bu durumun. Diger ulkelere baktiginiz zaman; ornegin yunanistan ekonomideki basari ile spor basarisi esit; banglades tip egitimi ve enduatriyel tarimda ayni seviyede yetersiz. Demem su; siddete karsi toplumsal farkindalik sadece kadin ozelinde tartisilamaz. Turkiye'de siddet sorunu var. Bu cozulurse kadina yonelik siddet diye ayri bir baslik konusmuyor olacagiz.

Yukarida; gelismis ulkelerde de kadina yonelik siddetin ayri bir baslik altinda incelendigi belirtilmis. Yani bunun ayrica bir mucadele kolu olarak devam etmesi gerektigi yonune fikir belirtilmis. Su var ki; kadin fiziksel olarak daha zayif. Erkekle karsilastirildiginda, maglubiyeti cok sasirtici degil. Ayrica zaten erkekler icin dizayn edilmis, erkekler icin kurgulanmis bir dunyada yasiyoruz. Kadinin erkegin izin verdiginden farkli bir rolu yok.

Mesele su ki: kadin kendi kurallari, kendi dusuncelerini, kendi yasayisini ortaya koymak zorunda. Ve daha kotusu: tekrar soyluyorum. Erkegin kadin uzerinde kurdugu tahakkumun esas savunucusu, kadinlardir. Erkek dilli kulturu ve ahlak anlayisini bizatihi kadinlar koruyup kollayip yuceltiyor. Kadinin oncelikle bir insan oldugunun bilincinde olmasi gerek. Eger kadin bir insan oldugunun farkinda olursa, cocuklarini da buna gore egitecektir.

Kendi evime bakiyorum. Anaannem ve babaannem kisin bizde kaliyor. 70 yaslarinda iki kadin kendilerini benim kadar degerli gormuyorlar. Her yemekte her olayda kayirildigini goruyorsun. Boyle gormusler. Onlara gore kadin kim olursa olsun erkek kadar deger hak eden bi varlik degil. Anneme bakiyorum o farkinda olayin. Ama o da kiz kardesim ve ben arasinda dengeyi kuramiyor. Sadece farkinda ama ne yapacagini bilmiyor. Kardesim ogreniyor. Demem o ki kusaktan kusaga kadin, insanlasmaya basladi. En kirsala kadar bunu duyurmak mesele. Sivas'in agri'nin urfa'nin bir koyunde de kadin insan oldugunun farkina varmali. Cunku bir sonraki kusagi yetistirecek olan kadinlar. Bir yerde, kendisine kotu davranan erkegi yetistiren de kadin.
Selametle
  • allah yazdiysa bozsun  (10.03.16 11:28:21) 
Merhaba, sacmaliyorsunuz.


  • stavro  (10.03.16 12:00:36) 
Değil. Kadına şiddetten söz edilen size ana avrat düz giden, vuran, arabayla sıkıştıran vs. kadına yönelik şiddet değil. O olsaydı direkt şiddete hayır demek yeterliydi. Çünkü bu vb. durumlarda şiddet erkeğe de uygulanıyor. Bahsedilen kadına şiddet daha çok:

- bir kadın olarak sus

- kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin

gibi sözler ile çeşitli sözlü, fiziksel taciz ve tecavüz olayları, hatta küfürler. Buna çocuk gelinleri, kuma/çok eşliliği, okula göndermemeyi vs. bile katabilirsin. Gelişmemiş zihniyetlerde kadın konuşamaz, fikir belirtemez, itiraz edemez hatta sokakta yürürken bile erkeğin yanında değil arkasında yürür.

Ayrıca bir şeyin üzerine daha fazla düşülmesine yönelik hareketler diğerlerini umursamamak ya da arttırarak devam etmek anlamına gelmez.
  • nawar  (10.03.16 12:34:40) 
Cok guzel cevaplar tesekkurler. Demek istedigim goruyorumki sizin de bilincinize işlemiş kadinin gucsuz bir varlik oldugu. Billboardlarda reklamlarda da dayak yiyen kadin figuru sanirim ogrenilmis caresizlik aşılıyor.


  • pinman  (10.03.16 12:58:40) 
@dahili meddaha katılıyorum kadına şiddet kadının sadece 'kadın' olduğu için cinsiyetinden dolayı şiddete uğraması demek. Zannendiyorum bazı kavramlarla ilgili zihinlerde kargaşa var. Kadınla erkek eşittir bu demektir ki kadınla erkek yasalar ve toplum önünde eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Ama kadınla erkek AYNI demek değil bu aynı olsalar zaten kadın ve erkek diye 2 ayrı cins olmaz. Hepsi kadın ya da erkek olurdu.
Kadının kendi içinde ne kadar güçlü ya da sporcu olursa olsun ortalama bir erkekle fiziksel anlamda mücadele etmesi çok zor çoğu zaman imkansız ve bu yaradılıştan yani SADECE KADIN OLDUĞU İÇİN gelen bir durum. O yüzden KADINA ŞİDDET deniyor. 2 erkek kavga ettiğinden nispeten kendilerini savunabilirler arada farklılıklar olsa da bir denklik söz konusu. Bu sadece kadınlar değil bazı erkekler kendilerinden güçsüz oldukları için hem kadınlara çocuklara hayvanlara da eziyet ediyorlar. Hayvan da kendini savunamaz bir çocuk da. Bu diğer şiddetlere karşı çıkılmadığı anlamına gelmez. Sadece fiziksel değil, duygusal-psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddet kime yapılırsa yapılsın yanlıştır ve aklı başında insanlar bunu savunurlar.

  • limoncello  (10.03.16 13:48:44) 
bu arada @allah yazdıysa bozsuna da katılıyorum. Kadının erkekten güçsüz olduğu tek alan fiziksel güçtür bu da yaradılıştan gelen bir şeydir ve tartışma kabul etmez ama bunu değiştirecek olan yine kadınlar. Eğer bizim ülkemiz için konuşuyorum zaten batıda işler bu konuyla ilgili fena değil. Ortadoğu ülkeleri ve bizim gibi dini ve muhafazakar geleneğini toplumsal yapıdan uzaklaştıramamış ülkelerde ataerkil sistemin savunucusu kraldan çok kralcı kadın. Ataerkil sistem hangi görüşten olursa olsun, -ataerkilliğe karşı erkeğe bile- sırf erkek olduğu için sayısız haklar ve avantajlar veriyor. Hangi erkek bunu terk edip altın tepside karşı tarafa sunmak ister. Erkeklerin ataerkilliği savunması BİR YERE KADAR mantıklı kendi içlerinde. Ama stockholm sendromu mudur nedir kadınların bunu bu kadar benimseyip devam ettirmesi kendi canlarına malolan bir sistemi. Esas sorun bu. İş yine kadında bitiyor. Türkiyedeki bütün kadınlar, en azından büyük şehirde yaşayanlar bile- birleşse ve kendilerine çizilen uygun görülen değil de kendi yaşamak istedikleri yoldan yürüseler, baş kaldırsalar. Şu an kadına ne fiziksel ne duygusal şiddet hiçbir sorun kalöaz ataerkillik sorunu olmaz.


  • limoncello  (10.03.16 14:07:13) 
kocası/sevgilisi tarafından öldürülen, dövülen vs bir sürü kadın var anlıyorum. Fakat bunu devam ettirenler arasında yine kadınlar ve tercihleri de var bence.

ayrıca şiddet derken, illa neden karşı cinsin uyguladığı şiddet düşünülüyor? Biri "kadın erkeği döverse ona da karşı çıkarız" gibi bişey demiş. E peki erkek-erkeğe olan ne oluyor? Mesela geçen Turgut Vidinli restoran rezaleti olayında iki taraf erkek olsaydı kafa göz yarılır, hatta birileri vurulabilirdi. Yolda "yan bakma" adıyla adam dövülen, hatta bizzat hatırlıyorum bir Anadolu şehrinde "şort giydi, saç uzattı" diye dövülen ya da psikolojik baskıya uğrayan erkekler var. Kadın kadına da olabilir, iş yerinde kıskançlık durumlarından dolayı baskı gören mobbing'e uğrayan kadın yok mu? Ha erkek yönetici tarafından taciz edilen de var. Ama hep çok taraflı şeyler bunlar. Yeri geliyor kadın yönetici de çalışanı "kadın" diye eziyor.

Kadınlara uygulanan baskıya tabii ki karşı çıkmalıyız, ama bu toplumda(ve aslında dünyada da) sadece kadına değil erkeğe de yüklenen bir imaj (stereotype diyim) var, bu da bir çeşit baskı ve şiddeti de doğurabiliyor.
  • rodriguez2  (10.03.16 14:16:35 ~ 14:18:07) 
söz olarak saçma gelmiyor bana çünkü kadın erkek fiziksel olarak eşit değil ve bu durum kadınların şiddet görmesine neden olabiliyor bildiğiniz üzere.
hani eşittik, böyle laflar asıl kadını güçsüz düşürüyor gibi şeyler söylemek saçma oluyo yani, elbette şiddet başlı başına karşı çıkılması gereken bi olay ve burada @allah yazdiysa bozsun'a katılıyorum türkiye'de şiddet sorunu var fakat kadınlara karşı cins tarafından "karşılık veremeyeceği için" şiddet uygulanıyor, dayak atma hakkı olduğunu düşünen bi taraf var sonuçta.
bana saçma gelen şey oturduğun yerden kadına şiddete hayır diye bağırıp durmak, evet bu saçma bir şey.
  • pamuk helvalar cebe  (10.03.16 14:20:02) 
kadına karşı şiddete hayır derken en azından ben kendi adıma sadece erkeğin uyguladığı şiddeti kastetmiyorum. gelinine fiziksel işkence bile yapan kayınvalideler var bu toplumda, ütü falan basan. kaldı ki bu saçma toplumsal sosyal rollerin erkeklerede ciddi şiddet uyguladığını düşünüyorum. erkeklerede öyle roller yükleniyor ki adamlar eziliyor bu rollerin altında. naif, düşünceli, eşitlikçi bir erkek bazı ortamlarda ciddi şekilde taciz ediliyor, küçük düşürülmeye çalışılıyor.

kadınlar daha dezavantajlı durumda oldukları için ayrıca böyle bir harekette var. ama bu demek değil ki diğer şiddetlere karşı değiliz. vidinli yorumuna gerçekten katılıyorum, silahlı çatışmaya bile dönebilirdi konu mağdurlar erkek olsaydı.

birde kadınların şiddet döngüsünden çıkması maalesef o kadar kolay değil. bazen bende diyorum neden katlanıyorsun diye, özellikle psikolojik ve fiziksel şiddet öyle bir boyutta ki değersizlik hissiyatı çok fena yakalarına yapışmış oluyor. dinleyince anlıyorum neden öyle ha deyince uzaklaşamadığını. kaldı ki görece olarak daha düşük sosyo-kültürel-ekonomik kesimdekiler kendi aileleri tarafından da tehdit ediliyorlar ayrılmaya kalkıştıklarında.

bu bence çok katmanlı bir konu. ne bu kadar hafife almak doğru, ne de sadece teoriler üzerinden gitmek.
  • Phoebe  (10.03.16 15:34:36) 
"Ogrenilmis caresizlik" denen seyi cok yanlis anlamissiniz. Cok yanlis yerden giriyorsunuz kadina siddet olayina.


  • stavro  (10.03.16 15:39:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.