[]

akademik kariyer sorusu

yüksek lisans öğrencisiyim. kendi lisans ve yl alanımla çok olmasa da biraz uzaktan bir bölümün araştırma görevliliği kadrosu için ortalama kalitede sayılacak bir vakıf üniversitesinden kabul aldım. (isim vermemek için bu kadar kıvrandırıyorum cümleyi ama akademik camia tarifimi anlamıştır)

sorum şu, akademik kariyer düşünenen ve bunu (eğer yapacaksa) en tap üniversitelerde düşünen biri için ortalama kalitede (bölüm ve alan bazı için konuşuyorum ancak genel anlamda da high level sayılmaz) bir özel üniversitede araştırma görevlisi olarak atanmak kariyerin potansiyelini sekteye uğratır mı? bu 1.
2. soru olarak asgari ücrete yakın bir para teklif ediliyor (devlet üniversitelerinde aynı görev için ücret 3500 tl civarında iken). birinci soruyla bağlantılı olarak eğer akademik kariyer hedefini sekteye uğratmayacaksa bu paraya bu iş değer mi?

 
1. ne alakası var?

2. bence değmez ama mecbursan yapılabilir.
  • devilred  (09.03.16 23:08:20) 
@devilred, işte tecrübesizliğimden soruyorum ben de. bir alakası olabilir mi diye.
hiç bir şeye mecbur değilim. sadece iyi bir cv yaratmak istiyorum.
ben bazı hocaların cv'sine bakıp böyle saçmalıklar görünce gülüyorum mesela.
"aa, o vasat üniversiteye gidecek kadar mı çaresizdi? ben olsam taş yerdim yine de orda bulunmazdım"
  • lucky strike  (09.03.16 23:13:56) 
Akademik camiadayım ama tarifi anlamadım.

Akademik kariyeri en top üniversitelerde yapmayı düşünmek güzel, herkesin hayali de o işler o kadar kolay olmuyor. Hayata çotank diye en üst yerden, en istediğin yerden başlaman imkansız değil ama zor. Bu noktada uzun vadede iyi bir üniversiteye geçmeyi düşünürsen özel bir ünide ar gör olarak çalıştığın dönemler kariyerini sekteye uğratmaz, aksine deneyim açısından faydalı olur. Akademik kadro alımlarında nereden geldin nereye gidiyorsuna zaten neredeyse hiç bakmıyorlar merak etme, iş %85 torpile, tanıdığa bakıyor.

İkinci olarak da o paraya o iş akademik gelecek düşünen biri için değer ama öbür türlü değmez. Çünkü özel ünilerde ar gör olan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla eşek gibi çalıştırıyorlarmış. Tam bir stajyer kafası. Her işi yaptırmak, giriş çıkış saatlerini milimetrik denetlemek, hocalara ayakçılık yaptırmak vs vs. Biz devlette gayet rahatız. Ben yerinde olsam özelde değil devlette kadro yakalamaya çalışırdım.
  • buff  (09.03.16 23:14:43) 
Doçentlik torpil olayı zaten . Özel Üniversitede çalışmış olmana bakmazlar. Vasat üni falan demiyor millet. anadoluda dandik bir yerde yüksek lisans doktorayı tamamlayıp Prof olan çok kişi var. Burası Türkiye , boğaziçi Odtü mezunu değilsen oralardan kabul alman çok zor. Kendi öğrencileri için bile zor. Ama ALES ve ortalama yüksekse zorla bence


  • Cruyff  (09.03.16 23:59:38) 
gidilmez o üviv'e yaaa. rezalet bi yer orası. ıyyy.
ayrıca arkadaşlar çok karşı çıkmış ama bence cidden CV kirletmek diye bir şey var.
bence mesela
- lise: tr'nin en iyi liselerinden biri
- lisans: tr'nin en iyi üniv'lerinden biri
- yüksek: kocaeli ya da uludag ya da antalya falan gibi bi üniv.

bence burada bu lise ve üniv'den sonra bu okullarda yüksek yapmak CV kirletmektir. hiç yüksek yapılmasa daha şık. tabi çok yanılıyor da olabilirim.
  • fatihkkk  (10.03.16 09:04:22) 
buff + 1
En iyi üniversitelere girmen için iki şeyden en az biri şart:
1. Doktoranı yurtdışında (mümkünse Amerika'da) yapmış olman
2. Politik tanıdıklarının, yakınlarının olması
Tübitak son 8 senede 1000 kişiyi yurtdışına doktoraya gönderdi. Seçilmelerin çoğunun neye göre yapıldığını tahmin edebilirsin. Onların doktoraları bitiyor ve büyük bir kısmı üniversitelerde kadroları doldurmak üzere geri dönüyorlar.
33a kadrosu yakında kalkacak gibi görünüyor, devlette çalıabileceğin kadronun da 50d olduğunu hatırlatmak gerek.
Tabii ki hayal et ve bu doğrultuda çalış. İstisnalar hep olacaktır, sen de bu istisnalardan biri olabilirsin de; yine de bunları bilmek gerek.

İlk soru için, asistan olduğun yer o kadar önemli değil; önemli olan yüksek lisans - doktora yaptığın üniversite. Boğaziçi'nin öğrencilerinden Kültür'de asistan olanlar var mesela. Onlar mezun olduğunda Kültür Üni. mezunu değil, Boğaziçi mezunu olacaklar.

İkinci soru için, akademik kariyer düşünüyorsan değer ama düşünmüyorsan değmez.

En güzeli, bu asistanlığı alıp yapılabildiği kadar parayı biriktirmek, sonra da doktora için kapağı yurtdışına atmak. Sonrasında döndüğünde istediğin üniversitelerde çalışabilme olasılığın daha yüksek, ki bu da tanıdığa bakabilir.
  • aychovsky  (10.03.16 09:18:06) 
kesinlikle devlet kadrolarını zorlayın. Olmuyorsa özel sektörde biraz deneyim kazanmak da sorun olmaz. Bizde genelde lisans-yl-doktora-postdoc-evlilik şeklinde gider. Gelişmiş kafalarda bu yok. Gidersin 2 yıl çalışırsın sonra tekrar dönersin.

Bana da kızacaklar ama ben de cv kirletmek olarak görüyorum. Hele ki patron üniversitelerinde akademik kadronun durumu rezalet.
  • gates  (10.03.16 09:20:19) 
aklı olan özel okulda çalışmaz.


  • fatihkkk  (11.03.16 13:45:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.