[]

Atatürk'ü sevmeyenler niye sevmiyorsunuz?

merak ettim. fişleme yapmayalım gençler. nicklere bakmadan okuyun entryleri :D
bu millet niye sevmiyor? sevmeyenler kürtler ve dinciler mi? tarihi anlayamıyorum da pek



 
sevmeyen türkiyede islamın etkisini azalttı diye sevmiyor.


  • masa penisi  (07.03.16 18:41:58) 
seviyorum sevmiyorum noktasında değilim, öyle de olunmamalı bence.

şahsen şiddetle eleştirdiğim konular;

şekilcilikle batılılaşabileceğimizi düşünmesi (şapka, bale, opera, vs)
savaştan yeni çıkmış ülkede fazlaca lüks bir hayat sürmesi
islam'a saygısızlığı - türkçe ezan, frakla hutbe vs. (müslüman olup olmaması ile ilgilenmiyorum)
kazım karabekir, fevzi çakmak gibi paşalara davranışı
terakkiperver partinin kapatılması
ismet inönü'ye müsamahası
tarih yazımının fazlaca yanlı olması
anadolu gibi çok milletli bir coğrafyada, ırkçılığa varan şekilde şekillenen ulus devlet anlayışı (günümüz kürt sorununun kökenleri)
osmanlı mirasına davranışı (gerek saltanat üyelerine gerek arşivlere gerek eserlere)

aklıma gelenler bunlar.

edit: hutbe
  • tescillimarka  (07.03.16 18:49:57 ~ 19:55:09) 
tescillimarka'nın şiddetle eleştirdiği konular sevmeme nedenleri. ama en az bunlar kadar etkili olan bir neden de sevenlerin tutumları. bırakın kim sevmezse sevmesin. "o olmasa ezan olmazı, şu olmazdı, bu olmazdı." bi 10 sene daha yaşasa hiçbiri kalmazdı zaten.
evet şimdi linç etmeye başlayabilirsiniz.

  • animalman  (07.03.16 18:55:01) 
tescilli marka ile görüşlerim tamamen aynı.

ayrıca çoğu kişi karşı çıksa da andımızın kaldırılmasına destek veriyorum.

www.youtube.com

bu tür şeyler bana çok saçma geliyor.

www.youtube.com

yada mesela bu gibi.
  • yamuklu sucurta  (07.03.16 18:56:34) 
Kürtler malum dersim olayları nedeniyle bayağı tepkililer, en azından böyle söylüyor benim tanıdıklarım. Muhafazakarların nedenlerini de üstte yazmışlar. Katilmasam da makul tepkileri anlayabiliyorum.

Ama bundan ötesi, Atatürk'ü şeytanlaştıran acayip sapkın tipler var. Misal bir adama rastlanmıştım adam Atatürk'ün ülkeyi yozlastırmak için her yere genelev actirdigindan falan bahsediyordu. Oha yani.
  • doxanikee  (07.03.16 19:05:08) 
diğer yönden de şöyle sevmeyenler var:
bıraksaydı anadolu işgal edilip parçalanırdı. ilk birkaç nesil eziyet çekerdi ama sonunda nasılsa bağımsızlık elde edilirdi ya da bağımsızlık istenmezdi bile. düşünsenize şu an vizesiz girebilmek için şantaj yaptığımız avrupanın bir parçası olduğumuzu?

kürtler ayrı devlette olurlardı, ortadoğuyla direkt komşu olmamış olurduk. batıya göçmemiş olurlardı. terör olmazdı.

osmalının en medeni ve sanaatkar kesimleri olan gayri müslimlerle hala beraber yaşıyor olurduk.

gerici islam bu kadar azıtmamış olurdu. toplumun bir kısmı zaten hristiyanlaşmış olurdu.
  • titiraprap  (07.03.16 19:22:37 ~ 19:25:11) 
sevmemek demeyeyim de, şöyle anlatayım ben sana. izmirliyim burada doğup büyüdüm. izmir'in orta-üst sınıf belirli bir kesim insanında belirli bir kültür ve bunun getirdiği "herkes benim gibi modern vb olmalı" algısı vardır. bunun dışında kalan çoğu şeye tahammülsüzlükle yaklaşırlar. türbana olan tahammülsüzlükleri malum zaten. şimdi bunu @tescillimarka'nın dediği şekilcilikle batılılaşma konusuyla birlikte düşünelim. ben o şekilciliğin göbeğinde büyüdüm ve bundan ölümüne tiksiniyorum. inkılaplarda "böyle olunmalı" noktasında çizilen insan profilinin zorlama olduğunu düşünüyorum. atatürk'ü sevmek zorunda olduğumu düşünenlerin kendinde böyle bir hak görmesinden tiksiniyorum. atatürk'ün ülke için yaptıklarıyla çoğunlukla bir derdim yok. milliyetçi söylemlerine katılmam mümkün değil ama dönemin şartları gereği hoş görebilirim. dinle ilgili mevzulara yorum yapamam çünkü ateistim. benim gibi düşünenler çoğunlukla sadece atatürk'ün putlaştırılmasına karşı çıkar ama putlaştırmadığımız için o putlaştıranlar tarafından "atatürk düşmanı" olarak yansıtılırız. yani aslında yaptıklarına çok bir eleştiri getirmeyiz ama sırf o "böyle olunmalı" diyenlerdeki algı nedeniyle "atatürk'ü sevmiyor" gibi görülürüz. en azından benim çevremde benim gibi düşünenlere karşı tutum bu.


  • kül  (07.03.16 20:22:32) 
ben atatürk'ü çok başarılı bir lider olarak görüyorum ama destekçilerinden dolayı atatürkçülüğe mesafeliyim. hani millet diyor ya akp insanı dinden soğuttu, hah işte atatürkçüler de halkın diğer kesimini küçük ve aptal görmeleriyle atatürkçülükten soğutuyorlar.


  • victum  (07.03.16 20:25:50) 
Ataturk'u sevmeyenlerden olmamakla birlikte ilahlastirilmasindan ben de rahatsiz oluyorum. Ataturk konusunda orta yol ulkede, kendisi ya islamiyeti yok etmeye calisan bir haindir ya da hakkinda en ufak bir elestri yapilamayacak, yaptigi hicbir hareket sorgulanamayacak, attigi adima varana kadar her yaptigi takdir edilecek bir tur tanri gibi bir seydir.

Essiz ve zeki bir lider, mukemmel bir asker, ileri goruslu ve bu ulke icin cok buyuk seyler yapmis bir kahraman olabilir ama Ataturk de en nihayetinde insandir, hic mi hata yapamaz? Ama kendine ataturkcu diyen birinin (ataturkcu nedır onu da anlamis degilim) karsisina gecip "aslinda bence ataturk su konuda hata yapmis" falan demeye kalkarsan seni yerden yere vururlar. "Ataturk'e smokin pek de yakismiyordu" desen nasil yakismaz diyip sana kufur edecek bir suru insan var. Diger kesim deAataturk'u iblis falan diye aniyor, Ataturk hakkindaki kendilerince suclamalari dogru olsa bile ulke icin yaptiklarinin tamamini gormezden gelme gafletine dusecek kadar uc noktadalar ayni sekilde. Uc nokta diyince akla direkt muhafazakarlar geliyor ama bizim ulkede uc noktada olan cok, sadece muhafazakarlar degil. Asiri gergin milletiz, dini gerilim, etnik gerilim, her alanda gerilim var. Ben Ataturk'u de elesitirim Hz. Muhammed'i de, en fazla akilsizimdir, sacma bir elestiri yapiyorumdur, bu gerginlik bu linc niye?

Bir de ben ataturkcuyum diye havalara girmeler var, o da ayri bir sacmalik. Sanki geri kalan herkes ataturkculuge gipta ediyor da siz o mertebeye erisebilmis akilli, erdemli, sansli azinliksiniz. Sen ataturkcuysen, ben de koministim, marksistim, dinciyim, islamciyim, milliyetciyim, ateistim, hepimiz ayri havaya girelim madem.
  • stavro  (07.03.16 21:31:17 ~ 21:32:02) 
yukarıdaki eleştirilerde kemalizmle ataturkculugun kavramsal olarak karıstırıldıgını dusunuyorum, daha dogrusu net tanımlanmıs kavramlar yok. benim bildigim yobaz ataturkculere kemalist denir. yani o izmir'de turbanlıları kötüleyenler sırf görüntüye göre insan degerlendiren ve ataturk'u anlamadan yolunu putlastıranlar kesinlikle itici. öte yandan kendini ataturkcu diye tanımlayıp, sosyal demokrat hareketlere gonul vermiş ve ataturk'u türkiye devrim surecinin önemli bi aktoru olarak gorup, onu putlastırmayan gerçekten de aydın ve okumus tonla insan var, hepsine yobazmıs gibi yaklasıp bu insanlara haksızlık etmeyiniz lütfen. ben onları cumhuriyet cocugu diye tanımlıyorum, ben ne kadar yaş olarak bu gruba girmesem de ailemden de olmak üzere bu tarz okuyarak aydınlanmıs cokca insan tanıyorum ve bugunumuzun dusunen, sorgulayan genclerinin cogunun ebeveynleri bu insanlar. tabi ki cok daha organik sebeplerle ilerici mucadelenin içinde olanlar var ama onlar ayrı bi baslık.
sevmeyen dinciler genelde cahil, kimse alınıp gucenmesin. yazın babamla uzak bi akrabamız tartısıyordu, adam dedi ki biz bu cehape zihniyeti yuzunden bi gecede cahil kaldık, atamız babamız kitap okuyamaz oldu. babam da adama dedi ki allah askına hayatında 1 tane olsun kitap okudun mu? cok kızdık hatta, niye kırıyorsun adamı diye ama dusununce cok basit ve dogru bi soruydu. göte göt diyemiyoruz maalesef.
kürtlerin dayanakları bana daha mantıklı geliyor, evet her devrimin süpürdüğü bi kesim oluyor maalesef. onlar da diyorlar ki bizim atalarımızı aldınız canakkale'de savastırdınız ama atatürk bize verdigi sözleri tutmadı vs. kürtler de türkiye cumhuriyetinin kurulum surecinde ezilen kesim oldu bu bi gerçek ama şu anki mucadelelerinde hala burayla savasıyor olmaları bana mantıklı gelmiyor. cok daha kritik problemleri var.
  • galandar kostumu  (07.03.16 22:02:36 ~ 22:04:47) 
İnsanların Atatürk'ün fikirlerini ve projelerini (kendisini değil bak) tam olarak anlayamamasından kaynaklı bir sevgisizliğin mevcut iktidar ile harmanlanıp 2016'ya gelmemiz, şu saatte bu cevabı yazmama neden oluyor ya en çok da o koyuyor işte.

Bu ülkeyi bu adamın liderliğinde ulusça kurtardık, kendisinin söylediği ve savunduğu milliyetçilik de bu bağlamda tüm Türk halkıdır (içinde tüm etnik kökenli vatandaşlarımızın olduğu), ayrıca Osmanlı'dan kalan bütün borçları ödemiş, o dönemdeki hala taze olan padişahım çok yaşacıları yok etmek adına saltanat üyelerini göndermiştir.

ikili ilişkileri üzerinden vurmaya çalışmak ise çok tuhaftır, çünkü hem özel hayatı kimseyi ilgilendirmez hem de birebir diyaloglarda neler geçtiğini tam olarak bilememekteyiz.

Öte yandan, Atatürk'ü putlaştıran, onun üzerinden çıkarları doğrultusunda yaşayan, ne bileyim imzasını dövme yaptıran ama tüm bunları yaparken dur bakayım bu adamın fikirleri, ideolojisi nedir diye bir sorgulama içine girmeyen de aynı şekilde maldır.
  • makarnavodka  (07.03.16 22:06:59) 
uyduruk resmi tarih,
çevresindeki kısıtlı kitleyi kendine biat edenlerden seçmesi,
her cins azınlığa tahakkümü layık gören bir sistem kurması,
dini devlet organı haline getirmesi... uzar gider. tayyibi sevmeme nedenlerimle %90 örtüşüyor bu nedenler. totaliterlik, devletçi gelenek, tutarsız/mesnetsiz tarihi tezler falan, bunlara çok pis alerjim var.
  • kargn  (07.03.16 22:21:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.