[]

Şahıs banka hesabına yüklü miktarda para yatırma/çekme

Arkadaşlar selamlar. Elime geçen 500 bin lira civarı bir parayı şahsi banka hesabıma yatırmak istesem bankanın veya maliyenin bu para nedir, nereden gelmiş sorularıyla karşılaşır mıyım? Kara para dedikleri bu mu oluyor? Bu birinci sorumdu.

Diğer sorum ise çok ortaklı bir şirkette şirket kasasından ortakların birinin şahsi hesabına para geçişi yapılsa ve ortak bu parayı bankadan nakit olarak çekmek istese(500 bin lira) herhangi bir zorlukla karşılaşır mı maliye veya banka tarafından? Bu da ikinci sorumdu.

Aslında bunları muhasebecilere soracağım ama uzun zamandır denk gelemiyorum. Aranızda bilgili arkadaşlar varsa ve bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

 
Mrb. Banka aslinda yasal olarak sana paranın kaynağını sormak zorunda. Gerektiği hallerde de kanitlayici belge ister, fatura vb gibi. Kaynağı belli olmayan paralar masak tarafından takip altindadir. Eğer kişinin yaptığı iş ile kazandığı mebla arasinda uçurum varsa şüpheli olarak yakından takip edilir. Ikinci sorun ise şirketi ilgilendiren bir konu. Kişi sahsi hesabina parayi ne şekilde aldığı önemli. Kâr payı mı yoksa baska bir muhasebe kaydinda mi ne sekilde kayitlarindan çıktığı onemli. Banka için sorun teşkil etmez. Derdin sirketteki parayi nasil kendi hesabimama aktaririm derdiyse bu uzmanlik isteyen bir konu ve sen çok yanlış yerdesin


  • ceylan2271  (05.03.16 19:33:29) 
Ortaklar kafalarına göre şirketten para çekemezler diye biliyorum. Bu yüzden çoğu ortak kendi pozisyonuna göre maaş bağlatıp, onu harcar.
Bir yolunu bulup para çekiyorlar ama en güzeli muhasebecinize sormak.

  • kartallar yuksek ucar  (05.03.16 19:39:43) 
Olay aslında şu, müteahhit bir arkadaşımdan temelden daire alacağım. Ama tapusunu üstüme almayacağım esktra alım satım vergisi, tapu harcı, ve sonraki satıştan gelir vergisi ödememek için.

Daire arkadaşımın üstünde olacak, sonra o, daireyi sattığında parayı şirket hesabından kendi hesabına aktaracak ve çekecek. Bana nakit olarak verecek, ya da kendi şahıs hesabından benim şahıs hesabıma havale yapacak. Kendisi şahsi para transferlerine maliyenin karışmadığını(bu miktarlar için) herhangi bir sıkıntı çıkmayacağını söyledi ama benim biraz kafam muallakta kaldı. Zaten kendisi çok yakın arkadaşım olduğundan güven konusunda bir problem yaşamam ama maliyenin gelip benden hesap sorma ihtimali beni korkutuyor. 40-50 bin liradan kaçmak için hapis veya daha büyük miktarlarda para cezası ödemek istemiyorum. Ama devlete haybeden 40-50 bin lira da vermek istemiyorum.
  • victum  (05.03.16 19:57:48) 
zaten o miktarda para önce hesabından çıkacak sonra tekrar girecek öyle değil mi? o zaman sorun olmaz. borç vermiştim dersin.


  • sta  (05.03.16 20:49:12) 
250 çıkacak, 1 yıl sonra 550-600 girecek bir anormallik olmazsa. Bu kadar yüksek faiz oranı tefeciliğe girer direk içeri alırlar beni:)


  • victum  (05.03.16 20:57:11) 
Masak mevzuatı gereği 20.000 TL üzerindeki işlemlerde kimlik tespiti yapılması zorunlu olmakla birlikte, eğer banka personeli sizden şüphelenirse hakkınızda şüpheli işlem bildirimi yapabilir. Bundan sizin veya 3. bir şahısın (ilgili kurumdaki uyum görevlisi hariç) haberi olmaz, yalnız masak da ilgili işlemi şüpheli bulursa hakkınızda araştırma takip vs. yapabilir ve başınız belaya girebilir.

Özetle, 500 bin TL'lik meblagda birikimi olan bir insanın vergiden vs. kaçmak için böyle risk alması açıkçası mantıklı değil, ayrıca arkadaşınızın firma hesabında parayı nasıl şahsi hesabına çekeceğini anlayamadım. Misal, ortaklardan alacaklar diye muhasebede oraya atıp sonra size gönderdiğini varsayıyorum. Şirkette ilişkin olumsuz bir hukuki durumda, hesaplardaki 500 bin liralık değişim illaki inceleyen kişinin de dikkatini çekecektir. Çok riskli ve alengirli, her şeyin kitabına uygun ve düzgün yapılması en azından kafanızın rahat olması için elzemdir.
  • koskoca kirpi  (05.03.16 20:59:36 ~ 21:00:58) 
@koskoca kirpi teşekkürler. Aradığım cevap. Şüphelerimde haklı çıkmışım gibi. Açıkçası onun şirketten 500 bin lira çekmesi işin en kolay kısmı gibi duruyordu. Şirket aile şirketi ve ticari sicilleri gayet iyi. Ama o 500 bini benim hesaba atmamda sıkıntı olacak gibi duruyor. Vergiden kaçış yok gibi.


  • victum  (05.03.16 21:08:52) 
Yok be ya. Hicbisey olmaz. 500bin cekmek masaga takilsaydi, butun butuk esnaflar icerdeydi.

Yuklu odemem var de cek parayi sirket hesabindan devam et git. Ne olacak lan 500binden...
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (06.03.16 11:26:51) 
Editleyemedim ama senin o arkadas paranin da evinin de uzerine yatar. Sen de mal gibi kalirsin. Demedi deme.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (06.03.16 11:27:34) 
:) yatmaz yatmaz. yatsa da paradan çok arkadaşımın böyle biri olmasına üzülürüm. tamam o 500'ü çeker çekmesine de, ben banka hesabıma yatırırken problem yaşar mıyım? ya da direk onun hesaptan benim hesaba havaleyle geçsek, bankacıyla hiç muhattap olmasak nasıl olur acaba.


  • victum  (06.03.16 11:35:04) 
arkadaş kayıt dışı işlem yapıyorsanız adam gibi kayıt dışı yapın. çeksin elden al ya da çek elden ver. kayıt dışı aktarılan para havale yapılır mı?

yarın öbür gün maliye falan sorarsa bankadan çekilen / yatırılan parayı illa ki bir şekilde açıklarsın. havaleyi falan açıklaman çok daha zor.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (07.03.16 08:16:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.