[]

windows ve işlemci

misal windows 98 çıktığında intelin günümüzdeki işlemcileri yoktu.

soru : windows 98 şimdiki bu işlemcileri nasıl kullanıyor ? İşlemcilerin belli bir tasarım standardı mı var ? Giriş, çıkış,cache'in vs nin yeri aynı sadece hız ve kapasiteleri mi farklı ?

saçma bir soruysa onu da belirtin :)

 
yine tamamen salliyorum; hani bi os ya da oyun felan ciktiginda minimum sistem gereksinimleri falan derler bu onla ilintili birsey olsa gerek ki 98de ilk ciktiginda biseyler istiyordu tam hatirlamiyorum ama en az 32mb ram 400mb hdd falan. sanirim isletim sistemi sekillenirken belli bir asamadan sonra minimum kriterler belli oluyor ve sistem mimarisi bunun uzerine cikiliyor. donanimda yukariya dogru cikildiginda da elbette isletim sisteminin de belli sinirlari oldugunu (kendine ait maksimum hizi oldugunu) dusunmekteyim.


  • notorious  (31.07.07 23:50:05) 
Bildigim kadari ile oldukca standart islemcilerin ana hatlari. Ama her yeni cikan urunde islemcinin kendi icinde yapabildikleri artiriliyor. Birde bu tur urunlerin hepsi eskiye uyumlu tasarlanir asil olay bu sanirim. Tabii yinede farkliliklar olabiliyor, mesala MacOS isletim sistemini artik intel islemciler ile calistirabiliyoruz ama daha eski intel islemcilerde calismiyordu cunku cpu'da onun kullandigi bazi operation setler tanimli degildi. yamuluyorda olabilirim.


  • badseed  (01.08.07 00:20:44) 
x86 işlemciler hep geriye doğru uyumlu tasarlanıyor. eski instructionlar, registerlar, flaglar vs muhafaza ediliyor. o yüzden sorun çıkmıyor.

core2duo cpu'lu bir sisteme ms-dos kurulsa yine çalışacaktır... os yazılırken varolan instructionlar olduktan sonra, sse-mmx vs eklentiler, cache size vs birşey değiştirmiyor. sadece şöyle birşey var ki, bazı zamanlamaların (display, audio vs) cpu saat hızına doğrudan bağlı yapıldığı bazı çamurlu kodlamalar daha hızlı işlemcilerde patlayabiliyor...
  • nop  (01.08.07 00:22:07) 
İşlemcilerin belli bir mimarisi olur. Mesela günümüzde çoğu işlemci Intel'in x86 mimarisini kullanmaktadır. Programlar mimarilere göre yazılır. Windows sanırım x86 için yazıldığı gibi 64-bit başka bir mimari için daha yazılmıştır. (Emin değilim bu konuda).


  • fredi  (01.08.07 00:22:50) 
bu, programlamada ve bilgisayar mimarisinde "makina dili" denen olay. çok eskiden dediğiniz doğruydu, yani bazı sistemler bazı donanımlarla çalışmazdı. eğer program dili o makina diline uyuyorsa çalışırdı. ancak "donanım arayüzü" gibi garip isimlerle bu sistem geliştirildi."yani işlemcinin nasıl işlem yaptığı, işletim sistemini etkilemiyor. aradaki geçişi sağlayan şeyler arayüzler.

en basit şöyle örneklendirebilirim, bios ve anakart bu işi yapıyor mesela bir miktar. chipset uyumlu işlemciler ve ana kartlar var. bir anakart 775 chipset uyumlu ise, ona uygun işlemci takılıyor. bu anakart, win98'i de çalıştırabiliyor, dos'u da. çünkü işletim sistemi komutlarını tanıyabiliyor. onları da en son teknoloji uzaylı ürünü olsalar bile işlemcilere gönderebiliyor, çünkü anakart işlemci ile uyumlu.

biliyorum hiç beceremedim anlatmayı, ama öyle işte. özetle, işletim sistemi, arayüz ile bağlantı kurabildiği sürece, o arayüzün altında nasıl bir teknoloji olduğu önemli değil.
  • harzem  (01.08.07 00:27:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.